Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Pranešėjo komisijos išvados apnuogina konstitucinį konfliktą tarp Seimo ir žvalgybos“

2024 m. balandžio 18 d. pranešimas žiniasklaidai žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo pranešėjo komisijos išvados svarbios kaip aukščiausios šalies institucijos – Lietuvos parlamento – atsparumo nuo užkulisinių galios žaidimų testas, teigia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija. Todėl politinis išvadų vertinimas būtinas ne tik žmogaus teisių apsaugos, bet ir demokratijos apsaugos požiūriu.

Frakcijos seniūno Eugenijus Gentvilo teigimu, pranešėjo komisijos išvada, lydintieji slaptieji dokumentai ir atsakomieji teisėsaugos struktūrų veiksmai – kaip Generalinės prokuratūros skundas apie šią tyrimo komisiją Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, rodo, kad tarnybos kvestionuoja parlamento teisę nagrinėti specialiųjų tarnybų veiklą, kai pačios užtat peržengia savo kompetencijos ribas ir dalyvauja politiniuose procesuose.

„Matome, kad specialiosios tarnybos puola ne tik komisijos pirmininką Vytautą Baką – jos puola visą Seimą. Manau, esame įsivėlę į konstitucinių galių aiškinimąsi“, – Seimo posėdyje pateikiant komisijos išvadas sakė E. Gentvilas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Seimo liberalai aplinkybes apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą apie asmenis, galimą neteisėtą poveikį žvalgybos ir kitų teisėsaugos institucijų veiklai, galimą kišimąsi į rinkimų procesus 2019 m. Prezidento rinkimų kampanijos metu, galimą neteisėtą paramą šiai rinkimų kampanijai, galimus pranešėjų teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai kvietė nagrinėti dar 2023 m. kovo 7 d., vos pasirodžius šiuos faktus kėlusiai publicistinei knygai „Pranešėjas ir prezidentas“.

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata nuosekliai aiškinosi, ar Lietuvoje sekant ir tikrinant paprastus piliečius, nėra pažeidžiamos jų žmogaus teisės, taip pat kodėl neužtikrinama pranešėjų apsauga.

„Kreipsimės patys į Konstitucinį Teismą ir paklausime, ar Seimas turi teisę analizuoti specialiųjų tarnybų veiklą, ar ne“, – ketvirtadienį sakė E. Gentvilas.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį pasiūlė Pranešėjo komisijos išvadas priimti nebent po artėjančių Prezidento rinkimų pirmojo turo gegužės 12 dieną, kad parlamentas nebūtų kaltinamas dalyvaujantis Prezidento rinkimų kampanijoje.

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-18 12:39
Politika, Kiti pranešimai
Kontaktinis asmuo
Marijus Gailius
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas spaudai
Tel. (0 5) 209 6351, mob. +370 612 66 533
El. p. marijus.gailius@lrs.lt

pasidalinti
atgal