Prezidentas EVT: mūsų atsparumo pagrindas – stipri ir konkurencinga Europos Sąjunga

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia dalyvavimą Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje Briuselyje. Antra susitikimo diena skirta ekonomikos ir Europos Sąjungos konkurencingumo klausimams aptarti. Posėdžio metu buvo pristatyta parengta ataskaita dėl ES konkurencingumo ir bendrosios rinkos veikimo.

Prezidentas EVT susitikime teigė, kad konkurencingumo klausimai turėtų būti vieni iš ES strateginės darbotvarkės prioritetų. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva aktyviai pasisako už ES bendrosios rinkos stiprinimą ir jau daugelį metų egzistuojančių barjerų, ypač paslaugų srityje, mažinimą bei sąžiningos konkurencijos užtikrinimą. Taip pat Lietuvai ir visai Europos Sąjungai itin svarbu užbaigti kurti vieningą kapitalo rinką, stiprinti industrinę bazę, ypač gynybos ir saugumo pramonėje, užtikrinti energetinį saugumą bei sklandžią žaliąją ir skaitmeninę transformaciją.

 „Turime didinti prieigą prie finansų Lietuvos įmonėms. ES finansinės priemonės turi būti prieinamos visoms valstybėms narėms, nepaisant jų dydžio ir konkurencinių pranašumų. Turėtume vengti lenktynių dėl subsidijų tiek ES viduje, tiek išorėje. Industrinė transformacija dabartiniame geopolitiniame kontekste yra neišvengiama. Daugiausia dėmesio privalome skirti gynybos pramonei ir jos finansavimui, o  vykstančius pokyčius paaiškinti savo šalių piliečiams“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pasisakydamas apie ES konkurencingumo pasaulyje didinimo aspektus, Prezidentas pažymėjo būtinybę išlikti atviriems pasaulinei prekybai ir investicijoms.

„Turime stiprinti transatlantinį bendradarbiavimą, plėsti partnerystę su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono, globaliųjų Pietų partneriais kituose kontinentuose užtikrindami tarptautinių prekybos taisyklių laikymąsi ir kurdami globalius standartus. Jei būtina, ES turėtų nedvejodama panaudoti turimą priemonių rinkinį – nuo kovos su ekonomine prievarta priemonės iki užsienio subsidijų reglamento, kad užtikrintų vienodas sąlygas“, – susitikimo metu kalbėjo Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Kristina Belikova, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-18 14:08
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Kristina Belikova
Prezidento patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
37069843601
kristina.belikova@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal