Seimas planuoja sudaryti geresnes sąlygas ginkluotės gamybai Lietuvoje

2024 m. balandžio 18 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas po svarstymo pritarė Investicijų įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisoms, kuriomis numatoma sudaryti palankesnes sąlygas stambiems projektams, užtikrinantiems neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius.

Investicijų įstatymo projekte svarstoma įtvirtinti galimybę stambų projektą Vyriausybės nutarimu pripažinti užtikrinančiu neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius. Pakeitimais stambiems projektams, kurie skirti neatidėliotiniems valstybės saugumo ir gynybos poreikiams užtikrinti, planuojama supaprastinti su teritorijų planavimu, žemės sklypų formavimu ir statyba susijusias procedūras. Taip siekiama sudaryti sąlygas tokios gynybos pramonės veiklą Lietuvoje pradėti per kuo trumpesnį terminą.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinės Armonaitė posėdyje tvirtino, kad tokioms įmonėms kaip „Rheinmetall“ labai dažnai daug labiau už įvairias subsidijas, finansines paskatas, mokestines lengvatas yra svarbesni sprendimai valstybėje ir jų greitis. „Mes greitiname procedūras, ir aš manau, kad po šių įstatymų pakeitimų Lietuva bus viena draugiškiausių šalių stambioms investicijoms gynybos ir gynybos inovacijų srityje“, − pažymėjo ministrė. Ji atkreipė dėmesį, kad šiems stambiems projektams bus privaloma gauti statybos leidimą, jis nėra jokiais būdais panaikinimas, tiesiog jį gauti bus privaloma iki statybų pabaigos.

A. Armonaitė dar kartą pabrėžė, kad poveikio aplinkai vertinimas nėra keičiamas. „Jis turės būti atliktas pagal visas egzistuojančias procedūras Lietuvoje. Dar daugiau, gyventojai taip pat turės būti informuojami ir dalyvauti šiame procese, kai bus įgyvendinamas poveikio aplinkai vertinimas“, − aiškino politikė. Kartu ji teigė, kad „tokios investicijos gali būti įgyvendinamos tik neurbanizuotose ir neurbanizuojamose teritorijose“.

Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės, šiais įstatymų pakeitimais galės pasinaudoti ir Lietuvos verslas, ir Lietuvos kapitalas, jeigu pasiryš vystyti tokius projektus, jeigu Vyriausybės jie bus pripažinti reikšmingais Lietuvos saugumui, jeigu bus pateikta stambaus investuotojo sutartis ir ji bus pozityviai įvertinta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, jei bus motyvuotas Krašto apsaugos ministerijos vertinimas, kad tai yra svarbus objektas ir projektas Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą preliminarus terminas, per kurį neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius tenkinantis stambus gamybos projektas galėtų įgyvendinti būtinus paruošiamuosius procesus iki gamybinių statinių statybos pradžios, yra apie 2−2,5 metų.

Kaip aiškinamajame rašte tvirtina projekto rengėjai, iki šiol Lietuva didžiąją ginkluotės dalį įsigyja tarptautinėse rinkose, o tokiu atveju neišvengiama priklausomybės nuo tiekėjų iš užsienio valstybių.

Po svarstymo už teisės aktų pakeitimus (pagrindinis projektas Nr. XIVP-3596(2) balsavo 108 Seimo nariai, prieš buvo 1 parlamentaras. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatytas balandžio 23 d.

Pranešimą paskelbė: Rimas Rudaitis, Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-18 15:35
Politika, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Rimas Rudaitis
Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro patarėjas
(8 5) 209 6132
rimas.rudaitis@lrs.lt
pasidalinti
atgal