G. Skaistė: „Savaitgalį vyksiantis JAV Kongreso balsavimas – gyvybiškai svarbus Ukrainai“

Jungtinių Amerikos Valstijų Kongresui savaitgalį balsuojant dėl beveik 61 mlrd. dolerių finansinės paramos paketo, Vašingtone viešinti finansų ministrė Gintarė Skaistė susitiko su Kongreso nariais demokratais Mike Quigley ir Chrissy Houlahan. Susitikimų metu be poreikio investuoti į Ukrainą, kaip regiono saugumo garantą, kalbėta apie būtinybę plėsti sankcijas rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai, per kurią agresorę pasiekia draudžiamos prekės.

„Tikimės, jog savaitgalį JAV Kongresas apsispręs palaikyti su agresoriumi kovojančią Ukrainą, kuri ne tik ginasi nuo okupanto, bet ir kovoja už demokratinį pasaulį. Tam gyvybiškai svarbus Vakarų partnerių finansinės ir karinės paramos paketas, kurio didžiąją dalį sudaro būtent karinė parama“, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė.

Susitikimuose su Kongreso nariais ministrė taip pat akcentavo poreikį stiprinti sankcijas, užtikrinti efektyvesnį jų įgyvendinimą bei plėsti sankcijų režimo apimtis ne tik rusijai, bet ir Baltarusijai.

„Kartu su Vakarų partneriais turime ir toliau stiprinti sankcijas agresorei rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai. Ypatingą dėmesį reikia skirti efektyviam sankcijų įgyvendinimui, užkardant bet kokius apėjimo kelius. Sankcijų režimo suvienodinimas tarp rusijos ir Baltarusijos šiuo atžvilgiu yra itin svarbus. Turime toliau didinti spaudimą ir mažinti agresorės galimybes vykdyti karą bei per susijusius režimus gauti tiesiogiai sankcijų apribotas prekes“, – sakė ministrė G. Skaistė.

JAV Kongreso nariai Mike Quigley ir Chrissy Houlahan priklauso Demokratų partijai ir yra vieni aktyviausių paramos Ukrainai palaikytojų. Nuo pat karo pradžios kongresmenas M. Quigley Ukrainoje lankėsi šešis kartus ir aktyviai buria palaikymą su okupantu kovojančiai Ukrainai, o Kongreso narė, oro pajėgų veteranė Ch. Houlahan – aktyviai pasisako už Šiaurės šalių gynybos stiprinimą, JAV karių rotaciją regione ir Lietuvoje.

Pranešimą paskelbė: Gerda Pajedaitė, LR Finansų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 09:41
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Gerda Pajedaitė
Komunikacijos skyrius
LR Finansų ministerija
+37065878034
gerda.pajedaite@finmin.lt
pasidalinti
atgal