Vizitas Pietų Korėjoje: žinių mainai vystant „ArtTech“ ekosistemą ir kultūrinio bendradarbiavimo stiprinimas

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius kartu su kultūros sektoriaus, Inovacijų agentūros ir Lietuvos inovacijų centro atstovais šią savaitę lankėsi Pietų Korėjoje. Darbo vizitas vyko įgyvendinant 2023–2024 m. žinių mainų programos projektą „ArtTech“ ekosistemos vystymas kultūros ir kūrybinėse industrijose Lietuvoje“, kurio viena iš iniciatorių kultūros ministro patarėja Deimantė Zutelienė taip pat dalyvavo susitikimuose Pietų Korėjoje.

Vizito metu delegacija aplankė įvairias Pietų Korėjos kultūros ir kūrybinių industrijų organizacijas ir institucijas, tarp kurių – „Content Korea Lab Business Center“,  Gvangdžu informacijos ir turinio agentūra, Gvangdžu mokslo ir technologijų instituto dirbtinio intelekto ir kultūrinių technologijų centrai, Korėjos kūrybinių industrijų agentūra, „Global Game Hub“ centras, „Contents Human Resource Campus“, taip pat ir privačios žaidimų bei multimedijos kompanijos.

„Susitikimuose su daug „ArtTech“ srityje pasiekusios Pietų Korėjos ekspertais aptarėme kūrybinių industrijų augimo skatinimą, įskaitant pagalbą kūrybinio turinio gamybai, platinimui ir eksportui, verslo auginimui, mokymams, kompetencijų ugdymui, moksliniams tyrimams ir intelektinės nuosavybės apsaugai. Pasitelkdami Pietų Korėjos patirtį ir gerąją praktiką, geriau išnaudosime galimybes stiprinti „ArtTech“ ekosistemą Lietuvoje“, – sako kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

Šio projekto partneriai Lietuvoje – Baltic Film&Creative Tech Cluster, Lietuvos inovacijų centras, Inovacijų agentūra, AGATA, meno, rezidencijų ir edukacijos centras „Rupert“. Žinių mainų programą (angl. Knowledge Sharing Program) administruoja Pietų Korėjos ekonomikos ir finansų ministerija.

„ArtTech“ – tai besivystanti inovacijų kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriuje ekosistema, kurioje kūrėjai, kultūros ir meno organizacijos, startuoliai, smulkus ir vidutinis verslas kuria inovatyvius, naujausiomis technologijomis grįstus sprendimus kultūros sektoriaus iššūkiams spręsti ar integruoja technologijas į kūrybinius procesus.

Platesni kultūrinio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Pietų Korėjos stiprinimo klausimai aptarti V. Gasparavičiaus susitikime su Pietų Korėjos kultūros, sporto ir turizmo viceministru Yong Hoseong. Susitikimo dalyviai akcentavo, kad 2021 m. pasirašytas Lietuvos ir Pietų Korėjos tarpvyriausybinis susitarimas dėl bendradarbiavimo kultūros, meno, švietimo, mokslo, jaunimo reikalų ir sporto srityse sukuria palankias politines prielaidas aktyvesniam dvišaliam bendradarbiavimui.

Pasak V. Gasparavičiaus, Lietuvos kultūros ir meno organizacijos yra suinteresuotos plėtoti bendradarbiavimą su Pietų Korėja, o Kultūros ministerija skatina tiesioginius dvišalius kontaktus tarp kultūros organizacijų. Nuo 2014 m. Lietuvos kultūros institutas vykdo specialią užsienio ekspertų vizitų į Lietuvą programą, pagal kurią į Lietuvą atvyko nemažai Pietų Korėjos vizualiojo meno, teatro ir šiuolaikinio šokio organizacijų vadovų bei kuratorių. Per šiuos vizitus užmegztos tiesioginės partnerystės ir įgyvendinami bendradarbiavimo projektai.

Vieni iš sėkmingų partnerysčių pavyzdžių – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) bendradarbiavimas su Seulo fotografijos muziejumi, „Nam June Paik Art Center“ ir Nacionaliniu šiuolaikinio meno muziejumi. 2021 m. LNDM Seulo fotografijos muziejuje surengė rinktinę Lietuvos fotografijos parodą „Uncoverings“, o 2023 m. LNDM Radvilų rūmų dailės muziejuje atidaryta paroda „Anapus kadro: meninė Korėjos fotografija nuo XX a. 3 dešimtmečio iki mūsų dienų“. Lietuvos kino centras palaiko ryšius su Busano tarptautiniu kino festivaliu – jame pristatomi lietuviški filmai, o 2022 m. 39-ajame tarptautiniame Busano trumpametražių filmų festivalyje Lietuva buvo šalimi viešnia. Pietų Korėjos filmai taip pat nuolat pristatomi Lietuvos kino festivaliuose.

Pranešimą paskelbė: Ramūnas Korsakas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 09:46
Kultūra
Kontaktinis asmuo
Ramūnas Korsakas
Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus
vyriausiasis specialistas
ramūnas.korsakas@lrkm.lt
+370 608 45 569



Prisegti failai
pasidalinti
atgal