VILNIUS TECH karjeros dienoje – visi atsakymai, kokių specialistų reikia rytojui

Kokių specialistų labiausiai reikia rytojui? Į šį klausimą atsakyta VILNIUS TECH GRAVITY karjeros dienoje. Universitetas jau 20 kartą tapo mokslo talentų ir lyderiaujančių verslų traukos centru į renginį, už kurio vairo stojo turinio kūrėjas Paul de Miko, susirinko beveik 100 modernių įmonių ir apie 10 tūkst. studentų, moksleivių ir svečių.

Jubiliejinė VILNIUS TECH karjeros diena į Saulėtekio centrinius rūmus pritraukė didžiausias ir perspektyviausias verslo organizacijas, mokslo atstovus ir studentus, kurie turėjo išskirtinę galimybę susipažinti su potencialiais darbdaviais ir ateities karjeros galimybėmis.

„Tai – didžiausia karjeros diena, kokią esu matęs. Šiandien VILNIUS TECH centriniuose rūmuose yra milžiniška talentų, kompetencijų, idėjų ir perspektyvų koncentracija. Tai – užtaisas ateičiai“, – renginį pradėjo Paulius Mikolaitis-Paul de Miko.

Sveikinimo žodį taręs VILNIUS TECH rektorius prof. dr.  Romualdas Kliukas akcentavo universiteto misiją stiprinti technologijų, inovacijų ir inžinerijos lyderystę šalyje bei parodyti jos grožį ir reikšmę visuomenei. Pasak rektoriaus, nuo inžinerijos priklauso mūsų gyvenimo kokybė ir net pasaulio likimas, tad šią karjeros kryptį pasirinkusių jaunuolių laukia atsakingas, prasmingas, perspektyvus ir nenuobodus darbas.

„Mums labai svarbu, kad ir verslo organizacijos mūsų ateities kūrėjus renkasi stiprinti savo komandas, taip pat skatina auginti savo talentus, skirdami tikslines stipendijas pažangiausiems studentams. Tikiu, kad jau 20-oji VILNIUS TECH karjeros diena taps ta erdve, kur talentai sutinka galimybes, o verslas atranda savo ateities kūrėjus ir kūrėjas“, – renginio dalyvius sveikino VILNIUS TECH rektorius prof. dr. Romualdas Kliukas.

GRAVITY netrūko ir moksleivių, besidominčių studijomis VILNIUS TECH, ir vyresnių dalyvių, norinčių persikvalifikuoti, atrasti naują karjeros kryptį, rinktis magistro ar doktorantūros studijas.

Kokių specialistų reikia darbo rinkai?

20-osios VILNIUS TECH karjeros dienos tema – gravitacija – pasirinkta neatsitiktinai: ji žymi mokslo ir verslo lyderių pritraukimą. Futuristinė tematika – ir universiteto vertybių, čia kuriamų inovacijų, ugdomų ateities kūrėjų ir perspektyviausių specialybių atspindys.

Renginio temą atspindėjo ir pramogų zona, kurioje buvo galima išbandyti išmaniuosius simuliatorius, robotus, inovatyvius žaidimus, atlikti cheminį eksperimentą „Chameleonas“, ir įtraukiančios diskusijos apie rinkos aktualijas. Moderniausių įmonių atstovai pasakojo apie įvairių sektorių ateities perspektyvas ir įvardijo, kokie įgūdžiai darbo rinkoje yra geidžiamiausi. 

LTG grupės Technologijų direktorius Vytautas Bitinas teigė, kad geležinkelių transporto sektoriaus svarba auga visai Europai siekiant Žaliojo kurso tikslų. LTG grupė šiuo metu įgyvendina didžiulės apimties projektus, iš esmės pakeisiančius keliavimo traukiniais patirtį – diegiamas palydovinis „Starlink“ internetas, elektrifikuojama pagrindinė geležinkelio arterija Vilnius–Klaipėda, tiesiamas europinis greitasis geležinkelis „Rail Baltica“, atversiantis galimybes traukiniu keliauti iš Lietuvos į Vakarų Europą, bei perkami nauji, modernūs, individualiems poreikiams pritaikyti traukiniai. Todėl šiuo metu LTG atsiveria daugybė karjeros galimybių – save gali atrasti ir informacinių technologijų, inžinerijos, technologijos atstovai, siekiantys ne tik dirbti su ambicingais projektais, bet ir savo kasdieniu darbu kurti vertę Lietuvai.

Mitą apie sektoriaus ribotumą paneigė ir orlaivių remonto bei priežiūros įmonės „FL Technics“ generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas. Pasak jo, stereotipas, kad čia save gali atrasti tik inžinieriai, visiškai neatitinka tikrovės.

„Mums reikia visokio profilio žmonių: reikalingi ir programuotojai, ir verslo vystytojai, kurie gali vykti į kitas šalis, reprezentuoti organizaciją ir megzti kontaktus. Taip pat prekiaujame detalėmis, varikliais, turime ir dizaino, logistikos skyrius. Tai – galimybė augti, keliauti, pažinti naujus žmones, kultūras ir užsidirbti“, – karjeros galimybes atskleidė Ž. Lapinskas. 

Talentingų ir motyvuotų specialistų, ypač duomenų analitikos ir inžinerijos srityse, ieško ir naudotų drabužių mainų bei prekybos platforma „Vinted“.

„Siūlome įvairias karjeros galimybes – nuo vasaros praktikos programos „Vintern“ iki viso etato pozicijų. Mūsų komanda reguliariai dirba su naujausiomis technologijomis ir inovacijomis, todėl tai puiki galimybė įgyti patirties ir tobulinti savo įgūdžius“, – sako ankstyvosios karjeros partnerė Goda Lesevičiūtė.

Kokius jaunų specialistų įgūdžius ir savybes labiausiai vertina darbdaviai? Anot IGNITIS grupės programos #EnergySmartSTART vadovės Giedrės Žlibinienės, energetikos sektorius susiduria su dideliu darbuotojų trūkumo iššūkiu, tad įmonė nuolat siūlo bent 100 atvirų pozicijų. Daugiausiai jų – inžinerinės krypties, tad specifinės žinios ir inžinerinis išsilavinimas šiuo atveju  yra prioritetas.

„Neturime prabangos vertinti minkštųjų įgūdžių, tačiau kitose specialybėse tai – svarbu. Išskirčiau kritinį mąstymą, kūrybiškumą, lyderystę“, – vardijo Giedrė Žlibinienė. 

Kūrybiškumo svarbą išskyrė ir Darius Snieška, įmonės „Scania Lietuva“ generalinis direktorius, VILNIUS TECH Absolventų ir bičiulių klubo prezidentas. „Žmonės, kurie kūrybiškai mąsto, yra daugiau nei laukiami. Pavyzdžiui, įmonėje „Scania“ turėti techninį išsilavinimą yra gerai, bet kūrybiškumas yra pagrindinis variklis ir prioritetas“, – tvirtino D. Snieška.

Žmogaus gebėjimas kurti ir mąstyti išliks vertingas net ir atsiradus dirbtiniam intelektui (DI), sakė Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos projektų vadovas Ričardas Jaščemskas. Vis tik, gebėjimas naudotis DI technologijomis ateityje bus labai reikalingas.

„Nors dirbtinis intelektas nepakeis žmonių, žmonės, kurie moka dirbti su DI, pakeis tuos, kurie nemoka“, – pridūrė R. Jaščemskas.

VILNIUS TECH karjeros diena padeda susirasti darbus

Jau antrą kartą karjeros dienoje dalyvavusi VILNIUS TECH Ekonomikos inžinerijos besimokanti  studentė Viltė tvirtino, kad šis renginys jai padėjo atrasti savo karjeros kryptį ir išsigryninti, kaip pasiekti savo tikslus.

„Labai smagu klausytis jaunų ir motyvuojančių darbuotojų istorijų ir patirčių. GRAVITY metu supratau, kad visose įmonėse galima rasti vietą sau, – šypsojosi antrakursė. – Labai patiko ir interaktyvios veiklos, kurias įmonės siūlė savo stenduose – jos traukė prieiti ir pabendrauti su atstovais.“

Tuo tarpu į karjeros dieną sugrįžęs  VILNIUS TECH studentas Khaled Waleed šiemet galėjo pasidžiaugti renginiu – darbą jis susirado praėjusių metų mugės metu.

„Tuomet buvau antrakursis ir ieškojau darbo, tad užsukau į kiekvienos įmonės stendą ir domėjausi atviromis pozicijomis, praktikos galimybėmis. Į keletą jų kandidatavau ir gavau praktikanto vietą įmonėje, kurioje vėliau ir įsidarbinau. Šiuo metu esu buhalterio asistentas. Suderinti darbą ir studijas iš pradžių nebuvo lengva, bet ilgainiui ėmė sektis vis geriau. Tai daryti skatinu ir kitus.“ – drąsino studentas.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Gedeikytė, Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 10:18
Švietimas ir mokslas, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Gedeikytė
VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
862669845
giedre.gedeikyte@vilniustech.lt
pasidalinti
atgal