Prezidentas Metų ekonomikos forume: du inicijuoti sprendimai jau duoda teigiamų ilgalaikių rezultatų ekonomikai

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo Metų ekonomikos forumo 2024 „Sumani pramonė“ atidaryme.

„Pirmiausia norėčiau pasidžiaugti per ilgą laiką susiformavusia mūsų pramonės tradicija, kuriai būdingas veržlus judėjimas pirmyn, įveikiant kelyje iškylančias kliūtis. Matėme tai ir po Pirmojo pasaulinio karo, ir atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1990 m., kai gamybos pertvarka pareikalavo itin daug pastangų“, – teigė valstybės vadovas.

Šiandien Lietuva aktyviai dalyvauja bendrojoje Europos Sąjungos rinkoje, eksportuoja pramonės produktus į daugelį dalį pasaulio valstybių ir patenka tarp 15-os labiausiai diversifikuotų ekonomikų. Prezidentas išskyrė Lietuvos lazerių, gyvybės mokslų, elektronikos sektorius, kurie yra puikiai žinomi visame pasaulyje, o žaliųjų technologijų pramonė įsitvirtina tarp Europos pramonės flagmanų.

„Lietuvos pramonės sėkmė lėmė ir spartų šalies ūkio augimą. Per pastaruosius ketverius metus šalies ekonomika nominaliaisiais dydžiais išaugo beveik 50 proc. ir pasiekė 72 mlrd. eurų. Nuo 2000 m. net 5 kartus sumažėjo pragyvenimo lygio atotrūkis nuo Europos vidurkio. Šiuo metu esme pasiekę aukščiausią perskirstymo per BVP lygį šiame amžiuje. Tai duoda valstybei daugiau galimybių plėsti infrastruktūrą ir teikti kokybiškas viešąsias paslaugas“, – susirinkusiems forumo dalyviams akcentavo valstybės vadovas.

Pasak Prezidento, prie to, kad Lietuvos ekonomika pastaraisiais metais atlaikė ir užgriuvusią pandemiją, ir Rusijos pradėto didelio masto karo prieš Ukrainą pasekmes prisidėjo ir laiku priimti politiniai sprendimai. Anot Prezidento, pagaliau išmokome skaudžią pamoką, kad didelių sukrėtimų sąlygomis pigiau padėti gyventojams ir verslui, negu juos palikti likimo valiai.

„Norėčiau išskirti du ypač plataus poveikio nesenus sprendimus, kurie svariai prisideda prie Lietuvos ekonomikos augimo. Tai – priimta Fiskalinės drausmės įstatymo pataisa dėl savivaldybių finansinio įgalinimo, kuria savivaldybės jau pradėjo naudotis. Pavyko inicijuoti Nacionalinio plėtros banko sukūrimą „Invegos“ pagrindu, šis bankas jau vykdo visavertę aktyvią anticiklinę ekonominę veiklą“ – konferencijos dalyviams teigė Gitanas Nausėda.

Prezidentas pasidžiaugė, kad neseniai Vilniuje vykusiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime priimti svarbūs susitarimai skatins infrastruktūros plėtrą regione, o verslo forumas pritraukė beveik 1000 dalyvių iš 30 valstybių. Taip pat ne mažiau svarbios šią savaitę Europos Vadovų Taryboje pradėjusios diskusijos dėl Europos Sąjungos globalaus konkurencingumo didinimo, bendrosios rinkos stiprinimo, verslo aplinkos gerinimo ir didesnės prieigos prie finansavimo.

Prezidentas padėkojo Lietuvos pramonės bendruomenei už ilgalaikį konstruktyvų dialogą.

Pranešimą paskelbė: Dovilė Šalkuvienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 10:57
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal