Gurmanus į sostinės Naujamiestį pakvies pirmoji Baltijos šalyse natūralaus vyno mugė „Noah’s Ark“

Lietuvos gastronomijos pasaulyje – naujiena. Birželio 1-ąją – gurmanus į sostinės Naujamiestį pakvies pirmoji Baltijos šalyse natūralaus vyno mugė „Noah’s Ark“.

„Gyvenimas yra per trumpas prastam vynui“, – šypsosi natūralių vynų entuziastė bei „Naked Noah“ įkūrėja Jūratė Plungytė. Anot jos, neturėtume numoti ranka į tai, kaip gaminamas maistas, ar koks vynas patenka ant mūsų stalo, todėl ji siūlo kelis patarimus, kaip atskirti geriausią iš geriausių.

1. Kaina ne visada reiškia kokybę

„Dar visiškai neseniai mūsų šalies lentynose buvo vos kelios rūšys vyno,o pirkėjai galvodavo, kad kuo brangesnis butelis, tuo geresnis vynas.

Tačiau tai nebūtinai tiesa. Pasirinkimas išties ilgą laiką buvo nedidelis, tad užtruko nemažai laiko, kol vartotojai ėmė domėtis, kaip ir iš kur atsiranda jų perkamas vynas. Tikrai galėčiau pasakyti, kad nebūtinai net labai daug už vyną sumokėję žmonės gaus geriausia, ką rinka gali pasiūlyti“, – pasakoja J.Plungytė. 

Anot Jūratės, norint išsirinkti tikrai gerą vyną, etiketę paskaityti vis gi teks. 

„Tikiu išlavintu lietuvių skoniu: mes kvepinamės nišiniais kvepalais, mėgaujamės moderniais desertais, įsileidžiame į spintas vis drąsesnes mados tendencijas, tad, esu garantuota, kad ir etikečių skaitymas bei kruopštesnis pasirinkimas taps nauja mados kryptimi“, – įsitikinusi J.Plungytė.

Anot jos, vakarienei ar dovanai renkantis vyną, natūralumo rodiklis turėtų tapti vienu iš pirmųjų. 

2. Natūralus vynas ‒ nekintanti gamybos tradicija

Pasak Jūratės, Lietuvos vartotojai pamažu bręsta ir vis labiau siekia pirkti kokybišką produktą, žinodami vyndarystės istoriją, nors dar prieš dešimtmetį tokia kultūra atrodė neįmanoma.

„Esu girdėjusi nemažai istorijų, kaip kas ragavo natūralių vynų Lietuvoje, ir jiems nepatiko. Dabar galiu pasakyti, kad nepatiko, nes iš esmės nebuvo pasirinkimo“, – tvirtina J.Plungytė.

3. Gavę galimybę mokykitės

Natūralaus vyno someljė Daniel Tur pastebi, kad natūralūs vynai nėra skirti masiniam vartojimui, o kiekvieno vyndario ūkyje slypi jam būdinga filosofija.

,,Tokie vynai gaminami su didele meile, galima teigti, kad kiekvienas vyndarys siekia perteikti save per vyną. Gamintojams tenka įdėti daugiau pastangų, tad išgaunami kiekiai nėra dideli. Restoranai, kurie yra įvertinti,,Michelin“ žvaigždėmis, neretai į savo meniu įtraukia būtent natūralius vynus. Nors Lietuva savo žvaigždės dar laukia, džiaugiamės, kad susidomėjimas natūraliais vynais auga“, - teigia Daniel.

Tik nedaugelis Lietuvos vartotojų renkasi vynus sąmoningai ir kruopščiai, todėl J.Plungytė kartu su natūralių vynų someljė Daniel Tur siekia edukuoti ir pristatyti šią vyno filosofiją mūsų šalyje.

4. Būkite išrankūs

„Kalbant apie natūralius vynus, pastebėjau, jog jų skoniai – charakteriai – tobulai atspindi patį vyndarį. Štai Prancūzijoje lankėmės pas du brolius, kurie vynuogynus turi šalia vienas kito ir, kas nuostabu, žemė ta pati, vynuogės tokių pačių rūšių, o vyno skonis – neįtikėtinai skirtingas ir savaip išraiškingas“, – tvirtina festivalio organizatorė, žadėdama neįtikėtinas vyno degustacijos patirtis.

Įprasti vynai nuo natūraliųjų skiriasi daugiausia tuo, kad natūralaus vyno gamintojams gerokai labiau rūpi, ką jie paliks po savęs. Labai džiaugiuosi, kai pirkėjai, besirinkdami vyną, vertina tai, kad vyndariai nepalieka po savęs nualintos žemės. 

Kaip kilo idėja surengti Natūralaus vyno festivalį Lietuvoje?

Renginio idėja kilo po daugiau nei trijų savaičių lankymosi dešimtyje vynuogynų bei natūralaus vyno parodų skirtingose šalyse: Prancūzijoje, Ispanijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir Italijoje bei jai priklausančiose Sicilijos ir Pantelerijos salose.

Jūratė ir Daniel pastebi, kad Lietuvoje domėjimasis natūraliu vynu ir jo ypatybėmis dar tik įsibėgėja. 

„Nesitikėjome, kad mūsų kelionės ir jų įspūdžiai sulauks tiek teigiamų reakcijų iš aplinkinių Lietuvoje. Žinoma, šioje srityje reikalinga edukacija, bet žmonės yra smalsūs ir imlūs naujovėms – keliaudami atranda naujus skonius, pradeda juos atpažinti, domisi ir investuoja į žinias. 

Norėjosi bendraminčius jungti į bendruomenę, supažindinti su natūralių vynų kultūra ir vyndariais. „Noah’s Ark“ renginio metu turėsime galimybę tai padaryti gyvai. Toks renginys Baltijos šalyse – pirmasis, šiai dienai turime daugiau kaip 45 vyndarius atvykstančius iš visos Europos ir ne tik. Esu tikra, kad visi smalsūs vyno gerbėjai, birželio 1d., Gallery1986 erdvėse vyksiančioje mugėje, įgis neįkainojamų, nepamirštamų teorinių ir praktinių žinių ir įdomiausių patirčių“, – šypsosi J.Plungytė.

Pranešimą paskelbė: Marija Abdelhalim, COMMA PR
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 13:12
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Kontaktinis asmuo
Jūratė Plungytė
„Noah’s Ark“ festivalio organizatorė
+37060070474
pasidalinti
atgal