Su Europos Tarybos Generaline sekretore Premjerė aptarė Lietuvos pirmininkavimo ET Ministrų Komitetui prioritetus

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė su Lietuvoje viešinčia Europos Tarybos (ET) Generaline sekretore Marija Pejčinović Burić aptarė gegužę prasidėsiančio Lietuvos pirmininkavimo ET Ministrų Komitetui prioritetus: visapusišką paramą Ukrainai, tarptautinės Rusijos atsakomybės užtikrinimą, ET organizacijos stiprinimą iššūkių taisyklėmis grįstai tvarkai ir demokratijai akivaizdoje.

„Lietuva vėl, po 22 metų pertraukos, pirmininkaus Europos Tarybos Ministrų Komitetui, šįkart – visiškai kitokioje geopolitinėje realybėje, diktuojančioje ir mūsų pirmininkavimo prioritetus. Brutaliu karu Rusija siekia ne tik pavergti Ukrainą ir ištrinti visa, kas ukrainietiška, bet ir įtvirtinti agresiją kaip nebaudžiamą tarptautinių santykių normą, pateisinamą priemonę siekti savo tikslų. Tai – pavojus Europai ir visam demokratiniam, civilizuotam pasauliui, taisyklėmis ir sutarimo paieškomis grįstoms institucijoms, tokioms kaip Europos Taryba. Mūsų pačių saugumas prasideda nuo pagalbos Ukrainos pergalei“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė pažymėjo, kad ET rodo gerą pavyzdį kitoms tarptautinėms organizacijoms. Rusijai siekiant savo naudai ir agresijos normalizavimui išnaudoti įvairius tarptautinius formatus, būtina tokiu pavyzdžiu išlikti.

Gegužės 17 d. – lapkričio 13 d. ET Ministrų Tarybai pirmininkausianti Lietuva sieks užtikrinti sklandų Registro dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą žalos veikimą ir jo plėtrą, taip pat svarbus ET ekspertinis indėlis steigiant Ukrainos lūkesčius atitinkantį Specialųjį tarptautinį tribunolą.

Susitikime pažymėta, kad Rusijos pagrobtų Ukrainos vaikų saugus grąžinimas namo negali būti pamirštas tarptautinės bendruomenės, kaip ir ukrainiečių vaikų gerovė tiek Ukrainoje, tiek prieglobsčio valstybėse.

Saugant demokratinės Europos pasiekimus ir vertybes, Lietuva pirmininkavimo metu didelį dėmesį skirs visapusiškų žmogaus teisių užtikrinimo klausimams. Kiti pirmininkavimo prioritetai bus orientuoti į Reikjaviko Viršūnių susitikimo sprendimų įgyvendinimą ir ET kaip organizacijos stiprinimą atliepiant ateities iššūkius, įgyvendinant Europos žmogaus teisių teismo sprendimus.

Susitikime taip pat aptarta padėtis Baltarusijoje ir paramos autokratinę priespaudą kenčiančiai pilietinei visuomenei svarba.

Pranešimą paskelbė: - -, Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 13:04
Tarptaut.santykiai
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal