Ministrė A. Bilotaitė: toliau stipriname sieną su Rusija

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardoje. Vizito metu aptartos valstybės sienos su Rusijos Federacija apsaugos stiprinimo kryptys, kontrmobilumo priemonių įrengimas pažeidžiamiausiuose pasienio su Rusija ruožuose, taip pat VSAT ir kariuomenės sąveikos stiprinimas.

„Mūsų siena su Rusija saugoma aukščiausiu lygiu. Visas sienos ruožas stebimas moderniomis stebėjimo sistemomis, pasienio pareigūnai operatyviai reaguoja į bet kokius sienos pažeidimus. Tačiau atsižvelgus į galimas grėsmes, taip pat karo Ukrainoje pamokas, kontrmobilumo ir kitomis priemonėmis siekiame dar labiau sustiprinti sienos apsaugą. Taip pat turime stiprinti VSAT ir jos sąveiką su kariuomene“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Pagrindinės grėsmės prie valstybės sienos su Rusijos Federacija yra susijusios su geopolitine situacija, galimomis įvairiomis provokacijomis bei pavieniais valstybės sienos pažeidimais. Šiais metais užfiksuoti 5 valstybės sienos su Rusijos Federacija pažeidimai. 95 proc. sienos pažeidimų įvyko dėl neatsargumo (plaukiojant, pramogaujant ir pan.). Praktiškai neliko valstybės sienos pažeidimų susijusių su kontrabandos gabenimu (2021 m. ir 2022 m. nustatyta po 6 atvejus, 2023 – 4 atvejai).

Vidaus reikalų ministerija rengiasi įvarių, sienos stiprinimui skirtų priemonių įgyvendinimui. Vykdant kontrmobilumo priemonių planą, šiuo metu vyksta inžinerinių priemonių pirkimo procedūros, kurias organizuoja ir vykdo Lietuvos kariuomenė. Planuojama įkurti kelias dešimtis Inžinerinių priemonių parkų savivaldybių teritorijose, iš jų ir netoli sienos su Rusijos Federacija.

Pasienyje su Rusijos Federacija numatoma tęsti patrulio tako remonto ir įrengimo darbus, suplanuoti sienos stebėjimo sistemų atnaujinimo etapus, tęsti dronų ir antidroninės įrangos plėtrą, stiprinti pasieniečių sąveiką su Lietuvos kariuomene, organizuoti bendras pratybas.

Visa siena su Rusijos Federacija yra kontroliuojama moderniomis stebėjimo sistemomis, įskaitant vietas, kur nėra fizinio barjero. Siekiant sustiprinti personalo pajėgumus užtikrinant sienos stebėjimą, 2024 m. papildomai įsteigta 30 vaizdo stebėjimo sistemų operatorių etatų.

Valstybės sieną su Rusijos Federacija saugo dvi Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasienio rinktinės: Pagėgių pasienio rinktinė ir šiemet atkurta Pakrančių apsaugos pasienio rinktinė. Siekiant užtikrinti sienos saugumą, VSAT bendradarbiauja su Lietuvos kariuomene, Karinėmis jūrų ir oro pajėgomis.

Valstybės sienos linijos ilgis su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi yra 297,12 km. Siena pasižymi išskirtinėmis gamtinėmis sąlygomis – didžiąją jos linijos dalį sudaro upės ir kiti vandens telkiniai.

Pranešimą paskelbė: Miglė Angelou, LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-19 14:17
Politika
Kontaktinis asmuo
Miglė Angelou
Patarėja komunikacijai
LR Vidaus reikalų ministerija
+370 5 271 8396
migle.angelou@vrm.lt
pasidalinti
atgal