„Europos idėja“

Renginio tipas: Tarptautinis forumas
Renginio data: penktadienis, 2024 balandžio 26
Renginio pradžia: 14:15
Renginio vieta: VDU Didžioji salė (S. Daukanto g. 28, Kaunas)

Balandžio 26 d., penktadienį, 14.15–16 val., VDU Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28) vyks tarptautinis forumas „Europos idėja“ („Idea of Europe“), kuris suburs žemyno valstybių vadovus, politikus, intelektualus ir mokslininkus. Tarp renginio dalyvių – ir Lietuvos bei Lenkijos prezidentai.

„Gyvename laikmečiu, kai pasauliniai iššūkiai, tokie kaip klimato kaita, migracija ir karas Ukrainoje, kelia naujus klausimus, į kuriuos atsakyti turime visi – ne tik Europos lyderiai, bet ir paprasti piliečiai. „Europos idėjos“ forumas yra vieta, kur šviesiausi Europos ir pasaulio protai reguliariai susitinka aptarti šios akimirkos svarbiausius iššūkius Europoje ir kartu ieškoti sprendimų“, – renginį pristato organizatoriai.

Forumo dalyviai keisis idėjomis, įžvalgomis ir geriausiomis praktikomis, kuriančiomis Europos ateitį. Šiemet minint Lietuvos prisijungimo prie Europos Sąjungos 20-metį, forumo pagrindinės temos bus ES plėtra ir su tuo susiję iššūkiai, migracija bei Europos konkurencingumas pasaulyje. Renginio metu vyks dvi diskusijos: pirmoji, ekspertų, bus skirta ES ir jos galimoms ateitims, antroji – valstybių prezidentų pokalbiui.

„Džiaugiamės, kad tokį svarbų ir prasmingą renginį galime organizuoti Vytauto Didžiojo universitete, kuris visuomet puoselėjo demokratiją ir Europos vertybes: laisvę, atvirumą, toleranciją, liberalumą“, – pažymi VDU rektorius prof. J. Augutis.

14.15 val. prasidėsiančioje ekspertų diskusijoje „ES ir jos galimos ateitys“ dalyvaus buvęs Švedijos nuolatinis atstovas prie Europos Sąjungos Lars Danielsson, Mariupolio valstybinio universiteto (Ukraina) rektorius Mykola Trofymenko, Latvijos universiteto rektorius Gundars Bērziņš, Silezijos universiteto Lenkijoje tarptautinio ir vietinio bendradarbiavimo prorektorius Tomasz Pietrzykowski ir Europos Komisijos Atstovybės Lietuvoje l. e. p. vadovė Agnė Kazlauskaitė. Diskusijos moderatorė – VDU mokslo darbuotoja Emilija Pundziūtė-Gallois.

Prezidentų diskusijoje, vyksiančioje nuo 15 val., dalyvaus J.E. Gitanas Nausėda, Lietuvos Respublikos Prezidentas, ir J.E. Andrzej Duda, Lenkijos Respublikos Prezidentas. Diskusijos moderatorius – VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. dr. Šarūnas Liekis.

Pirmasis „Europos idėjos“ forumas vyko 2022 m. lapkritį, kaip „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. Tuomet renginys subūrė ne tik Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Latvijos ir Rumunijos prezidentus, bet ir intelektualus iš viso žemyno. „Šumano deklaracija, iš kurios kilo Europos Sąjungos pirmtakė, skelbia: „Europa nebus sukurta iškart“. Remiantis idėja, kad Europos kūrimas yra nuolatinis uždavinys, Forumas taps reguliariai organizuojamu renginiu, skirtu paklausti, kas yra Europa ir kokią vietą ir vaidmenį ji turi pasaulyje“, – pažymi organizatoriai.

Forumo programa

Registracija

Pranešimą paskelbė: Martynas Gedvila, Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-18 16:38
Švietimas ir mokslas, Kultūra
Renginio pradžia
2024-04-26, penktadienis14:15
Renginio vieta
VDU Didžioji salė (S. Daukanto g. 28, Kaunas)
Kontaktinis asmuo
Martynas Gedvila
Marketingo ir komunikacijos departamentas
Vytauto Didžiojo universitetas
Mob.: +370 614 88625
El. paštas: Martynas.Gedvila@vdu.lt
pasidalinti
atgal