Seimo nario E. Sabučio pranešimas: „Finansų ministrei – nauji nepatogūs klausimai dėl maisto kainų. Šį kartą nepavyks išsisukti?“

2024 m. balandžio 22 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcijos narys Eugenijus Sabutis kreipėsi į finansų ministrę Gintarę Skaistę, ragindamas Vyriausybę „nedelsiant inicijuoti išsamų ir atnaujintą tyrimą dėl maisto brangimo Lietuvoje“.

„Nepaisant akivaizdžios maisto kainų krizės, Vyriausybė ir Finansų ministerija iki šiol nesiėmė jokių veiksmingų priemonių šiai problemai spręsti.

Ankstesnėse Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos išvadose nebuvo atsakyta į esminį klausimą, kodėl energijos kainų šokas turėjo žymiai didesnę įtaką maisto kainoms Lietuvoje nei kitose euro zonos valstybėse. Maisto kainos Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje nekilo taip sparčiai kaip Lietuvoje“, – pažymi E. Sabutis.

Pasak socialdemokrato, nors infliacija senokai stabilizavosi, maisto sektoriuje jokio pagerėjimo nematyti. Jis atkreipia dėmesį, kad žaliavinės produkcijos rinkose stebimas ilgai lauktas kainų kritimas – žaliavos ir energijos kainos pigo keliskart.

„Maisto ir gėrimų kainų lygis Lietuvoje pernai pakilo iki Europos Sąjungos vidurkio, o šiais metais, tikėtina, jau ir viršys šį lygį.

Nevyriausybinės organizacijos pastaraisiais metais stebi vis blogėjančias maisto įperkamumo tendencijas. Sparčiai auga skaičius žmonių, kuriems trūksta pinigų maistui“, – komentuoja E. Sabutis.

Anot jo, nors iki šiol Ingrida Šimonytė ir G. Skaistė aiškino, kad maisto kainos augo dėl energijos ir žemės ūkio produktų brangimo regione, taip ir liko nepaaiškinta, kodėl kainos Lietuvoje išaugo žymiai labiau nei kaimyninėse šalyse – ir toliau auga.

„Todėl raginame Vyriausybę nedelsiant inicijuoti išsamų ir atnaujintą tyrimą dėl maisto brangimo Lietuvoje. Tyrimas turėtų apimti visus galimus kainų kilimo veiksnius, įskaitant maisto tiekimo grandines ir prekybos įmonių veiklą“, – ragina parlamentaras.

Anot E. Sabučio, remdamasi tokio tyrimo rezultatais, Vyriausybė privalo parengti ir įgyvendinti konkretų veiksmų planą maisto kainoms sureguliuoti ir maisto įperkamumui didinti.

Socialdemokratai pasigenda aktyvių priežiūros institucijų veiksmų užkardant nesąžiningus prekybininkų veiksmus.

„Raginame Vyriausybę reguliariai informuoti visuomenę apie situaciją ir vykdomas priemones maisto kainų augimo problemai spręsti. Skaidrus ir atviras bendravimas padės mažinti visuomenės nerimą ir didinti pasitikėjimą institucijomis“, – rašoma kreipimesi.

„Jeigu Vyriausybė atsisakytų inicijuoti naują tyrimą dėl maisto brangimo Lietuvoje, prašytume argumentuotai paaiškinti tokį sprendimą, nes tik aiškus ir išsamus atsakymas leis visuomenei įvertinti, ar Vyriausybei rūpi maisto brangimo poveikis Lietuvos žmonių galimybėms finansiškai išgyventi“, – įspėja LSDP Seimo frakcijos narys E. Sabutis.

Daugiau:

Eugenijus Sabutis, Seimo narys socialdemokratas

Mob. +370 698 42 633

El. p. Eugenijus.Sabutis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Jolanta Anskaitienė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-04-22 10:21
Politika, Verslas, ekonomika, finansai