Elektros rinkos barometras: Lietuvoje didmeninė elektros kaina per savaitę augo beveik 3 kartus

Praėjusią savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje kilo 2,9 karto ir vidutiniškai siekė 78,65 Eur/MWh. Tiek pat elektra kainavo ir kitose Baltijos šalyse – Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, ji augo 2,9 karto, Estijoje – 2,8 karto.

Nors praėjusį pirmadienį valandinės kainos Baltijos šalyse naktį buvo pasiekusios neigiamą lygį, tačiau vėliau jos kilo.

Elektros kainų didėjimas buvo stebimas ir kitose Europos šalyse: Lenkijoje savaitės vidutinė kaina siekė 92,56 Eur/MWh, Vokietijoje – 70,93 Eur/MWh, Austrijoje – 67,97 Eur/MWh.

Tuo metu nepriklausomų elektros tiekėjų Lietuvos gyventojams siūlomos kainos išliko panašiame lygyje kaip ir ankstesnę savaitę. „Elektrum Lietuva“ žemiausia fiksuota kaina siekė 22,95 ct/kWh, fiksuojant ją 6 mėnesiams.

„Elektros kainų augimą Baltijos regione daugiausia lėmė 58 proc. sumažėjusi vėjo energijos gamyba, saulės ir hidroelektrinių gamyba mažėjo po 12 proc. Taip pat dėl atvėsusių orų 4 proc. padidėjo suvartojamos elektros energijos kiekis“, – sako energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Vidutinė „Nord Pool“ elektros biržos kaina, palyginti su ankstesne savaite, augo 2,1 karto iki 55,01 Eur/MWh.

Pasak M. Kavaliausko, kainų didėjimą visame „Nord Pool“ regione taip pat lėmė 50 proc. mažesnė vėjo elektrinių generacija Šiaurės Šalyse ir 5 proc. išaugęs elektros energijos poreikis, palyginti su ankstesne savaite.

Elektros vartojimas „Nord Pool“ regione praėjusią savaitę kilo iki 8 298 GWh, gamybos apimtys taip pat šiek tiek augo – iki 8 298 GWh.

Lietuvoje vartojimas augo, gamyba mažėjo

Baltijos šalyse elektros vartojimas per savaitę didėjo 4 proc. ir siekė 506 GWh. Lietuvoje elektros suvartota 3 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę, 225 GWh, Latvijoje – 1 proc. mažiau, 118 GWh, Estijoje – 11 proc. daugiau,163 GWh.

Elektros energijos bendros gamybos apimtys Baltijos šalyse praėjusią savaitę smuko 12 proc. ir siekė 362 GWh. Lietuvoje elektros energijos pagaminta 26 proc. mažiau nei ankstesnę savaitę – 125 GWh, Latvijoje gamyba krito 7 proc. iki 161 GWh, Estijoje priešingai – augo 5 proc. iki 76 GWh.

Per savaitę visos trys Baltijos šalys kartu pagamino 71 proc. joms reikalingos elektros energijos. Lietuvoje pagaminta 56 proc., Latvijoje – 136 proc., Estijoje – 46 proc. šaliai reikalingos elektros energijos.

Apie bendrovę:

„Elektrum Lietuva“ yra didžiausios Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojos „Latvenergo“ (Latvija) antrinė įmonė, teikianti įvairius energetikos sprendimus buitiniams ir verslo klientams Lietuvoje. Daugiau nei 70 proc. „Latvenergo“ pagamintos elektros energijos yra iš atsinaujinančių šaltinių. Bendrovė „Elektrum Lietuva“ šiuo metu tiekia elektrą daugiau nei 12 tūkst. įmonių, savo elektros tiekėju įmonę pasirinko daugiau kaip 211 tūkst. namų ūkių, įmonė tiekia dujas beveik 800 bendrovių, yra įrengusi virš 2000 saulės elektrinių bei šešis saulės parkus (29,6 MW). Vystomi nauji saulės ir vėjo parkai, kurių bendra galia viršys 300 MW.

Pranešimą paskelbė: Jovilė Markovski, UAB "Publicum"
2024-04-22 13:22
Energetika, Verslas, ekonomika, finansai