Seimo Pirmininkė Ispanijoje: „Liberalios demokratijos ateitis priklauso nuo Ukrainos“

2024 m. balandžio 22 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šiandien dalyvavo pasisveikinimo su Ispanijos karaliumi Pilypu VI ceremonijoje. Parlamento vadovė padėkojo karaliui už Ispanijos paramą mūsų regiono saugumui. Vėliau pasisakydama Europos Sąjungos parlamentų pirmininkių konferencijos sesijoje apie Europos Sąjungos strateginę autonomiją ir naujus iššūkius, su kuriais susiduria liberaliosios demokratijos, pasiūlė kelias papildomas perspektyvas, glaudžiai susijusias su nacionalinių parlamentų vaidmeniu šiuo klausimu ir pačia sąvoka „strateginė autonomija“.

Pasak Seimo Pirmininkės, parlamentų vadovams tenka didelė atsakomybė formuojant Europos Sąjungos kryptį. Ir šiais neramiais laikais jiems būtina aktyviai įsitraukti puoselėjant demokratines ne tik Europos Sąjungos, bet ir tarptautinės sistemos vertybes.

„Vykdomoji valdžia dažnai sako, kad esminiai sprendimai atidedami, nes nėra politinio ryžto parlamente. O tai uždaras ratas. Gal atrodo ambicinga, manau, turime galimybę išsivaduoti iš šio modelio ir parodyti tikrą lyderystę. Turime perteikti aiškią žinią, kad artėjantys rinkimai ir politiniai pokyčiai netrukdys apsaugoti demokratiją ir laisvę visur, kur šiems pagrindiniams principams kyla pavojus ar priespauda“, – konferencijos dalyviams kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen. 

Seimo Pirmininkė atkreipė dėmesį, kad kolegos turėtų toliau atvirai reikšti paramą ir solidarumą su Armėnija, Moldova, Baltarusija, taip pat Gruzija bei prašyti vyriausybių spartinti Europos Sąjungos plėtrą ir nedelsiant pradėti esmines derybas su Ukraina ir Moldova.

„Negalime tylėti kritiniais nacionalinio saugumo klausimais. Bendradarbiaudami galime padėti Europos Tarybai priimti konsensuso sprendimus, pagrįstus aukščiausiu įmanomu standartu. Puikus pavyzdys, kaip galime kartu spręsti strateginius klausimus – parlamentų pirmininkų susitikimas prieš NATO viršūnių susitikimą. Džiaugiuosi, kad ši tradicija išliks ir susitiksime Vašingtone“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Kalbėdama apie patį terminą „strateginė autonomija“ Seimo Pirmininkė pabrėžė teikianti pirmenybę dėmeniui „strateginis“, o ne „autonomija“: „Konferencijoje išreiškiau nuomonę, kad užuot telkę dėmesį tik į autonomiją, turime teikti pirmenybę strateginiams veiksmams ir bendradarbiavimui, kad būtų išspręstos neatidėliotinos saugumo problemos ir palaikytume demokratines vertybes.“

Europos Sąjungos parlamentų pirmininkių susitikimo renginiai vyks ir rytoj. II konferencijos sesijoje bus svarstomas Europos Sąjungos stiprinimas iš ekonominės ir socialinės perspektyvų, pristatomos naujosios Europos Sąjungos fiskalinės taisyklės ir Ekonominės ir pinigų sąjungos plėtra.

Be to, Seimo Pirmininkė dalyvaus dvišaliuose susitikimuose su Serbijos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos pirmininke Ana Brnabič (Ana Brnabić) ir Prancūzijos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininko pirmąja pavaduotoja Valery Rabo (Valérie Rabault).

Pranešimą paskelbė: Monika Kutkaitytė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-22 16:56
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen
atstovė spaudai Ilona Petrovė
Tel. (0 5) 209 6030
Mob. +370 698 42 071
El. p. ilona.petrove@lrs.lt

pasidalinti
atgal