Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre vyko Ukrainos palaikymo akcija

2024 m. balandžio 21 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai surengė Ukrainos palaikymo akciją. Ta proga Tuskulėnų rimties parke buvo sėjamos saulėgrąžos.

Renginyje, skirtame Ukrainos kovai už laisvę pažymėti, dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. Arūnas Bubnys, Ukrainos ambasados Lietuvoje darbuotojai, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas gen. Arvydas Pocius, Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, parlamentarė Angelė Jakavonytė, ukrainiečių bendruomenės nariai ir kiti garbūs svečiai.

„Ačiū, kad šiandien taip gausiai susirinkote į solidarumo akciją, skirtą Ukrainai palaikyti. Džiugu girdėti, kad JAV Atstovų Rūmai 2024 m. balandžio 20 d., šeštadienį, pritarė milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai. Parlamentarai priėmė atitinkamą įstatymo projektą, kuriame numatyta Kyjivui skirti 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų). Kaip žinia, dabar Ukrainai svarbiausia karinė parama. Bet ne mažiau svarbi ir moralinė, informacinė parama. Ir mes visi šios dienos akcija remiame Ukrainą ir labai tikime, kad gėris nugalės ir šviesa ateis!“, – renginyje kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr. A. Bubnys.

Šiandienos kontekste saulėgrąžos – ne tik geltonos vasaros gėlės, visada atsigręžiančios į šviesą, bet ir neoficialus Ukrainos valstybės simbolis, visiems mums primenantis apie žmonių kovą už laisvę. Tai tarsi būtinas Ukrainos kaimo kraštovaizdžio elementas, randamas bene kiekvienoje sodyboje. Jau trečius metus iš eilės Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai kviečia sėti Tuskulėnų rimties parke saulėgrąžas, kuriame palaidoti už Lietuvos laisvę kovojusių didvyrių palaikai, taip įgyvendinti istorinės atminties veiksmą, kuris leistų paminėti Ukrainos ginkluotą ir pilietinį pasipriešinimą, karo netektis ir pergalę jame bei sudarytų galimybę sutelkti nuo karo į Lietuvą pabėgusius ukrainiečius su vietinėmis bendruomenėmis.

Kilnioje akcijoje dalyvavę svečiai pabrėžė, kad šio renginio pagrindinis tikslas buvo parodyti, kad Ukraina mums labai rūpi ir mes esame su ja vieningi. Ir dar dėl daugumos bendrų Lietuvos ir Ukrainos istorijos ryšių skirtingais laikmečiais ir gyvenimo tarpsniais.

Gražus būrys geros valios žmonių su vaikais sėjo saulėgrąžas, sėklų vietą pažymėdami smeigtukais su ukrainietiškos vėliavos spalvų kaspinėliais.

Muzikinę programą atliko Ukrainos centro vokalinis ansamblis „Svajonė“ ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos moksleiviai.

Renginio metu buvo pristatyta ukrainiečio dailininko Jurijaus Grigarovičiaus tapybos darbų paroda „Karo dienoraštis“.

Nuotraukos Dariaus Jančiausko

Pranešimą paskelbė: Aldona Jakavonienė , Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
2024-04-22 19:17
Kultūra