Ekstremalūs klimato reiškiniai, potvyniai ir audros dažnėja. Kaip tam pasiruošusios Lietuvos savivaldybės. Diskusija Aplinkos ministerijoje.

Balandžio 22-ąją, tarptautinę Žemės dieną, „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba kartu su Pasaulio meteorologijos organizacija paskelbė 2023 m. Europos klimato būklės apžvalgą, kurioje aprašomos ir analizuojamos visos Žemės sistemos klimato sąlygos bei svyravimai, apžvelgiami svarbiausi 2023 m. reiškiniai Europoje ir jų poveikis, aptariama klimato politika ir veiksmai, daugiausia dėmesio skiriant visuomenės sveikatai.

Apžvalgoje teigiama, jog visi trys šilčiausi metai Europoje buvo užfiksuoti nuo 2020 m., o dešimt šilčiausių – nuo 2007 m. 2023-ieji buvo kontrastingi visoje Europoje: be potvynių ir sausrų, buvo ir ekstremalių karščio bangų bei didelių miškų gaisrų.

Dėl ekstremalių hidrometeorologinių reiškinių Europos žemynas patyrė apie 13,4 mlrd. eurų nuostolių, net 81 proc. jų susiję su potvyniais.

2023 m. vasara nebuvo pati šilčiausia per visą istoriją, tačiau jos sąlygos buvo ekstremalios. Ypač didelius nuostolius sukėlė gaisrai, kurie paveikė daugiau nei 5000 km2 teritoriją – tokio dydžio, kaip Londonas, Paryžius ir Berlynas kartu sudėjus.

Pabrėžiama, kad 2023 m. liepą Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninis biuras pirmą kartą istorijoje klimato krizę ir su ja susijusius ekstremalius orų reiškinius paskelbė ekstremalia visuomenės sveikatai situacija.

Atkreipiamas dėmesys, jog pažanga prisitaikant prie besikeičiančio klimato yra nedidelė, ypač dėl mažo visuomenės spaudimo bei žinių trūkumo. Todėl vietos savivaldai būtina aktyviau didinti atsparumą regionuose įgyvendinant prisitaikymo prie klimato kaitos priemones: analizuoti, kaip keisis klimatas konkrečiose vietovėse, rengti prisitaikymo prie klimato kaitos planus.

Balandžio 24 d., 10–13 val., Aplinkos ministerija organizuoja renginį „Dažnėjantys potvyniai. Audros. Savivaldybių prisitaikymas prie klimato kaitos“, kuriame įžvalgomis apie klimato prognozes iki 2100 m., prisitaikymą prie klimato kaitos ir jos keliamas rizikas dalinsis ministerijos specialistai, mokslininkai, ekspertai, ekonomistai, bankų ir draudimo įstaigų, savivaldybių atstovai.

Taip pat bus pristatyti projekto „ClimAdapt-LT“, skirto visuomenės ir regionų prisitaikymo prie klimato kaitos gebėjimams stiprinti, rezultatai.

Renginyje dalyvaus aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Aplinkos ministerijos Klimato politikos grupės vadovė Vilija Augutavičienė, vyresnioji patarėja Judita Liukaitytė-Kukienė. Apie gerąją patirtį įgyvendinant prisitaikymo prie klimato kaitos planus pasakos Lietuvos bei Norvegijos savivaldybių darbuotojai.

Vyks aktuali diskusija, ką savivaldybės gali padaryti jau šiandien, kad klimato kaitos padariniai būtų ne tokie skaudūs. 

Renginys vyks Aplinkos ministerijoje, A. Jakšto g. 4, Vilniuje, 506 salėje.

Renginys bus transliuojamas gyvai  naujienų portale DELFI. Taip pat jį bus galima stebėti per Aplinkos ministerijos „Facebook“ ir „YouTube“.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Budvytienė, LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-23 09:14
Gamta, aplinkosauga, Ekologija
Kontaktinis asmuo
Aistė Žilinskienė
Aplinkos ministro patarėja komunikacijai
aiste.zilinskiene@am.lt
tel. 8 614 53671
pasidalinti
atgal