Pramonės įmonių skaitmenizacijai skiriama beveik 150 mln. Eur

Nuo šiandien pramonės įmonės į INVEGĄ gali kreiptis dėl paskolų pagal skatinamąją finansinę priemonę „Pokytis“. Beveik 50 mln. Eur numatyta įmonių skaitmeninimo projektams Vidurio ir vakarų Lietuvos regionuose, 99 mln. Eur – Sostinės regione veikiančiam verslui. Šiuo finansavimu siekiama padėti sparčiau modernizuoti Lietuvos pramonės sektorių ir didinti verslo konkurencingumą bei darbo našumą.

 „Auginame ir stipriname mūsų šalyje veikiančius verslus – investicijas nukreipiame į pramonės įmonių gamybos procesų automatizavimą, robotinių sistemų ir skaitmeninimo technologijų diegimą. Tai leis užtikrinti, kad verslas taptų inovatyvesnis, konkurencingas ir atsparesnis iššūkiams“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

 „Šiuolaikinės technologijos kainuoja, nemažai įmonių turi ribotas galimybes gauti išorės finansavimą, bet šios investicijos gana greitai atsiperka, o viena įmonė galės tikėtis paskolos iki 10 mln. eurų, paskolos laikotarpis – iki 10 metų“, - teigia Aistė Masiulionienė, INVEGOS vyriausioji projektų vadovė.

 Ateities pramonės įmonė – tai gamykla, kurioje fizinį darbą atlieka tik skaitmeninės technologijos. Gamykla gali pati nuspręsti kiek, ko ir kam, kada reikia pagaminti. Kad tai ne utopija, akivaizdžiai iliustruoja Suomijos mokslininkų įžvalgos, pateiktos studijoje „Pramonė 6.0“.

 „Tendencijos rodo, kad šiuo metu Lietuvos pramonės įmonės gan daug investuoja į „minkštąsias“ skaitmenines technologijas: į programinę ir kitą su jos naudojimu susijusią įrangą (pvz. išmanūs sensoriai, valdikliai ir kt.), leidžiančią efektyviau valdyti verslo procesus. Tačiau investicijos į „kietąsias“ skaitmenines technologijas (pvz. robotizaciją) yra  nors ir augančios, tačiau  vis dar ženkliai atsiliekame. Pagal pramonės įmonių darbuotojams tenkančių robotų skaičių Lietuvoje daugiau nei 5 kartus atsiliekame nuo ES vidurkio, o nuo lyderių - dešimtimis kartų.  Tad šia priemone norima skatinti investicijas į „kietąsias“ skaitmenines technologijas“, - pabrėžė Artūras Jakubavičius, Lietuvos inovacijų centro Inovacijų paramos paslaugų departamento vadovas.

 Įmonės gali tikėtis iki 75 proc. investicinio projekto finansavimo, o 25 proc. jo sumos turės prisidėti savo arba kitų privačių investuotojų lėšomis. Vienam paskolos gavėjui gali būti suteikiamos kelios paskolos, tačiau bendra paskolų suma negali būti didesnė nei 10 mln. Eur.

 Pasak A. Jakubavičiaus, skaitmenizavimas -  ne panacėja, bet tai viena iš pagrindinių sąlygų išlikti konkurencingais. 2023 m. atliktos Lietuvos pramonės įmonių apklausos[i] rezultatai  rodo, kad net 91 % įmonių planuoja investuoti į verslo procesų skaitmenizavimą. Jų tarpe, net 80 % įmonių nurodė, kad investicijos į skaitmenizavimą bus tiesiogiai susijusios su gamybos procesų efektyvumo modernizavimu ar atnaujinimu.

 „Žinoma, ne visų įmonių investicijų apimtys yra vienodos. Daugiau į skaitmenizavimą planuoja investuoti didesnės įmonės, nes jos turi didesnį potencialą, bei joms lengviau pritraukti investicijas iš bankų. Sprendimai investuoti į gamybos procesų skaitmenizavimą yra strateginiai, nes investicijų atsipirkimas dažnu atveju planuojamas tik po 7-10 metų. Tad ir investavimo šaltiniai tinka ne visi, reikia ilgalaikių instrumentų. Tikėtina, kad šią spragą užpildys finansinė priemonė „Pokytis““, - akcentavo A.Jakubavičius.

 Planuojama, kad finansavimo į INVEGĄ bus galima kreiptis iki 2029 m. kovo pabaigos, arba iki tol, kol bus išnaudotos visos numatytos lėšos. Skatinamoji finansinė priemonė „Pokytis“ yra finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Planuojama, kad didelės pramonės įmonės turės galimybę finansavimo kreiptis nuo 2024 m. II ketvirčio pabaigos.

[i] (https://www.lic.lt/wp-content/uploads/2023/12/Suminis-pramones-skaitmeninimo-indeksas-2023-1.pdf)

Pranešimą paskelbė: Jurgita Brazauskaitė-Incienė, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-23 12:47
Pramonė, gamyba, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Jurgita Brazauskaitė-Incienė
Marketingo projektų vadovė
UAB „Investicijų ir verslo garantijos“
(+370) 610 25873
jurgita.inciene@invega.lt
pasidalinti
atgal