Europos Parlamentas pratęsė prekybos lengvatas Ukrainai

Antradienį europarlamentarai nusprendė metams pratęsti ES prekybos lengvatas Ukrainai, tačiau su žemės ūkio produktų importo saugikliais.

Su ES Taryba jau suderintas sprendimas numato, kad ES prekybos lengvatos Ukrainai pratęsiamos iki 2025 m. birželio 5 d., tikintis, kad tai padės šalies ekonomikai atlaikyti Rusijos agresiją.

Europos Komisijai suteikiama teisė griežčiau stebėti grūdų, o ypač kviečių, importą ir nutraukti lengvatas, jei dėl išaugusio Ukrainos prekių importo bus iškreipta ES ar vienos iš jos valstybių rinka. Išaugus tam tikrų Ukrainos žemės ūkio produktų importo kiekiui (naminių paukščių, kiaušinių, cukraus, avižų, kukurūzų, kruopų ir medaus), palyginus su 2021-2023 m. importo mastu, būtų automatiškai grąžintos importo kvotos ir muitai. Europos Komisija taip pat įsipareigojo su Ukraina pradėti derybas dėl nuolatinio prekybos liberalizavimo.

EP pranešėja Sandra Kalniete (Europos liaudies partija, Latvija) teigė: „Prekybos lengvatos Ukrainai pratęsimas patvirtina ES solidarumą su Ukraina, pastarajai kovojant su Rusijos agresija. Šiandieninis balsavimas sustiprins Ukrainos ekonomikos atsparumą bei tuo pačiu metu apsaugos ES žemdirbių interesus. Išlaikome savo pažadą padėti Ukrainai tol, kol ji nugalės Rusiją ir taps ES bei NATO nare.“

ES prekybos lengvatos pratęsimui pritarė 428 EP nariai, 131 nepritarė, o 44 susilaikė. Jos galutiniams įsigaliojimui dar būtinas ES Tarybos pritarimas.

ES ir Ukrainos asociacijos susitarimas ir laisvosios prekybos sutartis nuo 2016 m. užtikrina lengvatinį Ukrainos prekių patekimą į ES rinką. Po Rusijos agresijos prieš Ukrainą ES nuo 2022 m. birželio laikinai panaikino Ukrainos produkcijos importo į ES muitus ir kvotas. Metus galiojanti lengvata buvo pratęsta kartą 2023 m. birželį, ir po Europos Parlamento sprendimo ji galios dar metus.


Pranešimą paskelbė: Dovaidas Pabiržis, Europos Parlamento biuras Lietuvoje
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-23 14:26
ES, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Dovaidas Pabiržis
Ryšių su žiniasklaida administratorius
Europos Parlamento biuras Lietuvoje
+37068551121
dovaidas.pabirzis@europarl.europa.eu
pasidalinti
atgal