Prezidentas susitikime su „Invega“ vadovu: privalome išnaudoti Lietuvos BVP augimo galimybes

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko su Nacionalinė plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) generaliniu direktoriumi Dainiumi Vilčinsku. Susitikime aptartos naujos finansinės galimybės verslui, gynybos industrijos finansavimas, „Invegos“ priemonės Lietuvos verslui, bendradarbiaujančiam su Ukraina.

Susitikime aptartas pasibaigęs „Invega“ konsolidacijos procesas ir po jo laukiantys etapai. Prezidento teigimu, „Invega“ atliko svarbų darbą įgyvendinusi vidinį konsolidacijos procesą, sekantis žingsnis – užpildyti bendrovę finansiniais resursais ir numatyti aktualias priemones, orientuotas į mažą ir didelį verslą, eksportuotojus, infrastruktūros plėtrą, gynybos industriją ir žemės ūkio subjektus.

„Įstaiga, atliekianti nacionalinio plėtros banko funkciją, šiandien vysto savo veiklą teisinga ir labai ambicinga kryptimi. Šiuo metu neišnaudojame viso produkcijos potencialo Lietuvoje ir maksimalių BVP augimo galimybių, tad „Invega“ sprendimai dėl tam tikrų barjerų, tokių kaip prieiga prie kapitalo, pašalinimo – savalaikiai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas susitikime su „Invega“ vadovu aptarė naujas finansines galimybes verslui. 2024 metais numatoma virš 2 mlrd. eur naujų finansinių priemonių Lietuvos ekonomikai, iš kurių 1 mlrd. Prezidento inicijuotas skolinimasis pasinaudojant Europos Komisijos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemone (EGADP). Prezidentas akcentavo, kad svarbu efektyviai ir pilnai panaudoti EGADP 1 mlrd. eur paskolą, skirtą pažangiam verslui, kurią „Invega“ pradės dalinti greitu metu.

Šalies vadovas pabrėžė gynybos industrijos finansavimo svarbą. Pasak jo, tai yra klasikinė finansavimo spraga šiame sektoriuje, susidaranti dėl sunkesnio bankinio finansavimo pasiekiamumo. Susitikimo metu bendrovės direktorius pristatė „Invega“ planus šiuo klausimu: gynybos sektoriaus įmonės sulauks paskolų iš EGADP lėšų, taip pat ankstyvos stadijos įmonės sulauks investicijų per specialius „Invega“ fondus. Susitikimo metu D. Vilčinskas Prezidentui pristatė planus kurti naujus kapitalo finansavimo instrumentus, kuriais galėtų pasinaudoti gynybos įmonės esančios ne tik startinėje pozicijoje, bet ir jau pažengusioje augimo stadijoje.

Susitikime taip pat aptartos „Invega“ priemonės Lietuvos verslui, bendradarbiaujančiam su Ukraina: apart esamų eksporto garantijų ir paskolų  garantijų Lietuvos įmonėms, sutarta derinti naują nuostatą Skolos įstatymui, kad Lietuvos įmonėms, dalyvaujančioms Ukrainos atstatymo procesuose, arba Ukrainos įmonėms, perkančioms iš Lietuvos gamintojų, galėtų būti teikiamos garantijos už tokių finansinių įsipareigojimų vykdymą.

„Ukrainos ekonomikos ir infrastruktūros atstatymas – prioritetinis uždavinys, kuris neabejotinai yra tiek iššūkis, tiek galimybė, kuriame privalome padėti aktyviai dalyvauti Lietuvos verslui“, – sakė šalies vadovas.

Skaičiuojama, kad nacionalinio plėtros banko vykdomos finansinės priemonės sukurs papildomai 1 proc. BVP kiekvienais metais.

Pranešimą paskelbė: Justė Krančiukaitė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-23 16:16
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Justė Krančiukaitė
Komunikacijos grupės projektų vadovė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37062047651
juste.kranciukaite@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal