NATO simuliacijoje jaunuoliai sėdasi į Aljanso valstybių vadovų kėdes

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: penktadienis, 2024 balandžio 26
Renginio pradžia: 09:30
Renginio vieta: Seimo Konferencijų salė (Seimo III r.)

2024 m. balandžio 24 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų

Balandžio 26 d., penktadienį, 9.30 val. Seimas drauge su Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje, Britų taryba ir Baltijos pažangių technologijų institutu antrą kartą rengia „Model NATO“ – NATO viršūnių susitikimo simuliaciją moksleiviams. Šiais metais tarptautiniame renginyje dalyvaus 192 mokiniai iš 26 Lietuvos valstybinių, privačių bei etniškai mišrių mokyklų, taip pat prisijungs ir moksleiviai iš naujausios NATO Aljanso narės – Švedijos. Unikalioje simuliacijoje jie imsis NATO šalių narių vadovų vaidmenų dalyvaujant Aljanso viršūnių susitikime. Renginį globoja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Daugelyje užsienio šalių populiarus renginys „Model NATO“ – tai NATO viršūnių susitikimo simuliacija, kurios metu renginio dalyviai turi galimybę geriau pažinti organizaciją, jos veiklą ir sprendimų priėmimo procesą praktiniu būdu. Moderuojami organizatorių, analitikų ir kariškių, „Model NATO“ dalyviai atstovauja jiems priskirtoms šalims ir dalyvauja realistiškose situacijose, kurios NATO narėms gali kilti kasdien konsultuojantis ir priimant sprendimus, susijusius su saugumo klausimais visuose lygmenyse ir įvairiose srityse.

Į renginį Seime susirinkusius moksleivius sveikins Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brajanas Olei (Brian Olley) ir Britų tarybos vadovė Ona Marija Vyšniauskaitė. „Model NATO“ renginyje taip pat dalyvaus užsienio valstybių Lietuvoje ambasadoriai, ambasadų pavaduotojai ir patarėjai iš daugiau nei 10 Aljanso narių.

„Model NATO“ renginį Seime moderuos Birmingamo universiteto (Jungtinė Karalystė) tarptautinės politikos profesorius Markas Veberis (Mark Webber), daugiau nei dvidešimt metų dirbęs NATO, Europos saugumo ir transatlantinių santykių srityse ir jau trylika metų padedantis organizuoti studentų delegacijas, dalyvaujančias kasmetiniame tarptautiniame „Model NATO“ renginyje Vašingtone (JAV). Prie prof. M. Veberio prisijungs ir kiti gynybos srityje išskirtinės patirties turintys moderatoriai – plk. ltn. Valerijus Šerelis, plk. Vaidotas Malinionis, mjr. Alminas Sinevičius bei mjr. Kristoferis Hokinsas (Christopher Hawkins) ir kiti.

Daugiau informacijos: https://www.modelnatovilnius.lt/

Pranešimą paskelbė: Rūta Mensonaitė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-24 10:25
Tarptaut.santykiai, Politika
Renginio pradžia
2024-04-26, penktadienis09:30
Renginio vieta
Seimo Konferencijų salė (Seimo III r.)
Kontaktinis asmuo
Baltijos pažangių technologijų instituto komunikacijos projektų vadovė

Sandra Kanopkaitė, tel. +370 606 18307, el. p. sandra.kanopkaite@bpti.eu
pasidalinti
atgal