Seime vyks Ukrainos karo nusikaltimus ir patirtis išgyvenusių žmonių viešieji klausymai

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: pirmadienis, 2024 balandžio 29
Renginio pradžia: 14:00
Renginio vieta: Konstitucijos salė (Seimo I r., III a.)

2024 m. balandžio 24 d. pranešimas žiniasklaidai

Balandžio 29 d., pirmadienį, 14 val. Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai) vyks klausymai „Tragedijos aidai: civilių ir vaikų liudijimai apie Rusijos karą prieš Ukrainą“.

Klausymais siekiama viešinti niokojantį karo poveikį, ypač daug dėmesio skiriant asmeninei civilių gyventojų ir vaikų patirčiai, taip pat aptarti teisinės ir politinės atsakomybės už Rusijos Federacijos įvykdytus karo nusikaltimus Ukrainoje galimybes.

Klausymų globėja Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Klausymus organizuoja: pilietinis tinklas „Opora“, tarptautinis Ukrainos pergalės centras ir Atviros Lietuvos fondo iniciatyva „Ukreate Hub“.

Renginyje siekiama suburti įvairialypę pranešėjų grupę, įskaitant išgyvenusius vaikus ir karo nusikaltimų liudininkus, kurie dalysis tiesioginiais liudijimais ir prisiminimais apie savo okupacijos ir trėmimų patirtį. Dalyvauti maloniai kviečiami Seimo nariai, valdžios ir teisėsaugos institucijų pareigūnai, diplomatijos atstovai ir žmogaus teisių aktyvistai. 

Norintiems dalyvauti, būtina registracija iki balandžio 25 d.

Klausymų metu bus užtikrintas vertimas ukrainiečių, anglų ir lietuvių kalbomis.

Kvietimas-programa

Renginys bus transliuojamas Seimo „Youtube“ kanalu „Atviras Seimas“.

Klausymų organizatoriai:

 

Pilietinis tinklas „OPORA“ žmogaus teisių gynėjų tinklas stebintis, kaip laikomasi piliečių rinkimų ir politinių teisių bei turintis unikalią patirtį vietos, nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis. 2022 m. OPORA atidarė pagalbos dokumentuojant karo nusikaltimus centrą. Tai saugi erdvė Varšuvoje, kurioje kiekvienas asmuo iš Ukrainos, tapęs rusų įvykdytų nusikaltimų liudininku ar auka, gali prisidėti prie to, kad nusikaltėliai būtų patraukti atsakomybėn. Profesionalūs teisininkai užpildo istorijas liudijimų forma ir perduoda jas prokurorams, kad jos būtų svarstomos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose.

 

Tarptautinis Ukrainos pergalės centras viešosios diplomatijos platforma už pergalę, kurią Varšuvoje įkūrė Ukrainos pilietinės visuomenės aktyvistai, siekdami paskatinti nuomonių lyderius visame pasaulyje palaikyti Ukrainą. Centro tikslas mobilizuoti pasaulį Ukrainos pergalei. Centro ekspertai rūpinasi šiomis sritimis: ginklų tiekimu Ukrainai, specialiojo tribunolo įsteigimu ir Rusijos nubaudimu už karo nusikaltimus; kova su branduoliniu terorizmu ir Ukrainos energetikos sistemos išsaugojimu; Rusijos turto konfiskavimu; sankcijų Rusijai griežtinimu; Ukrainos europinės integracijos spartinimu.

 

Atviros Lietuvos fondo globojamas „Ukreate Hub“ yra kompetencijų centras, skirtas perkeltiems ukrainiečiams Lietuvoje. Pagrindinis centro tikslas suteikti ukrainiečiams reikiamų žinių, įgūdžių, tinklų ir priemonių, kad jie galėtų išnaudoti visą savo potencialą Ukrainos ateičiai. „Ukreate Hub“ misija įkūnija tvirtą tikėjimą pilietinės visuomenės galia ir siekia stiprinti Ukrainos asmenų atsparumą ir skatinti tvarų pilietinį aktyvumą, įgalinant juos aktyviai prisidėti prie demokratinės ir suverenios Ukrainos atkūrimo.

Pranešimą paskelbė: Rūta Mensonaitė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-24 10:53
Politika
Renginio pradžia
2024-04-29, pirmadienis14:00
Renginio vieta
Konstitucijos salė (Seimo I r., III a.)
Kontaktinis asmuo
Rūta Mensonaitė
Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro patarėja
Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
861249954
ruta.mensonaite@lrs.lt
pasidalinti
atgal