Priešpienis: svarbus raktas į vaikų sveikatą

Priešpienis, kurį mūsų kūdikiai gauna pirmomis gyvenimo valandomis, yra tikras imuniteto šaltinis. Jame gausu natūralių antikūnų, kurie padeda kūdikiams apsisaugoti nuo įvairių ligų, skatina jų imunitetą ir ruošia juos kovoti su virusais ir bakterijomis. Karvės krekenų (priešpienio) paskirtis panaši į motinos priešpienio – sustiprinti imuninę sistemą ir pamokyti ją kovoti su ligomis – šis natūralus elementas, kaip tai buvo žinoma jau senovėje, yra vertinamas ir šiandien.

Kodėl priešpienį verta vartoti?

Priešpienis, arba Colostrum, yra beveik 100 kartų turtingesnis natūralių antikūnų šaltinis nei įprastas pienas. Šie antikūnai padeda organizmui kovoti su virusais ir bakterijomis, sustiprina imuninę sistemą ir netgi turi gydomąjį poveikį. Tyrimais įrodyta, kad priešpienis gali būti naudingas alergijoms, sinusitui, autoimuninėms ligoms, artritui, astmai, virškinimo sutrikimams, nuovargiui, peršalimui ir gripui gydyti.

Senai žinomas gydymo būdas

Priešpienio nauda sveikatai puikiai žinoma jau daugelį metų. Jis buvo labai plačiai naudojamas Indijoje sveikatai stiprinti. Vakarų medicinoje priešpienį pradėta taikyti XVIII amžiaus pabaigoje, kai dar nebuvo penicilino ir kitų sintetinių antibiotikų. Jis buvo skiriamas kaip būdas stiprinti imunitetą ir kovoti su bakterinėmis infekcijomis.

Tyrimai rodo jo efektyvumą

Moksliniai tyrimai parodė, kad karvės priešpienio molekulinė struktūra yra identiška žmogaus priešpieniui, tačiau karvės priešpienyje antikūnų yra net 40 kartų daugiau nei motinos priešpienyje. Pagrindinis priešpienio poveikis yra antibakterinis efektas ir imuninio atsako stiprinimas. Nors šiandien natūralų karvės priešpienį retai kas vartoja, jo vertingosios medžiagos vis dažniau tampa maisto papildų dalimi. Įvairūs tyrimai įrodė, kad koncentruoti karvės priešpienio papildai mažina viršutinių kvėpavimo takų infekcijų dažnį, yra naudingi infekcijų profilaktikai ir gydymui, apsaugo nuo viduriavimo ir netgi užkerta kelią nesteroidinių priešuždegiminių vaistų sukeliamiems virškinamojo trakto pažeidimams.

Priešpienio sudėtyje - apie 90 vertingų komponentų

Priešpienyje yra daugybė imunoglobulinų (81 g/l, kai piene – tik 2 g/l), t. y. antikūnų, kurie apsaugo nuo įvairių patogenų. Priešpienio sudėtyje yra ne tik antikūnai, bet ir įvairios maistinės medžiagos, vitaminai ir mineralai, kurie padeda organizmui kovoti su įvairiomis ligomis ir stiprina jo imuninę sistemą. Jame galima rasti ypač daug vitamino A (2950 mg/l, kai piene – 340 mg/l), vitaminų D, C, E ir B grupės vitaminų. Priešpienyje gausu amino rūgščių, magnio, baltymų, tokių kaip laktoferinas ir antikūnai, augimo hormonų ir kitų svarbių medžiagų, padedančių kūno cheminiams procesams.

Svarbiausios iš jų:

Imunoglobinai (antikūnai) – jungdamiesi su virusais ir bakterijomis, juos neutralizuoja.

Augimo hormonai – padeda organizmo ląstelėms atsinaujinti, skatina kaulų, raumenų, nervų, kremzlės, odos regeneraciją, stimuliuoja riebalų, baltymų metabolizmą, žaizdų gijimą, kontroliuoja nuotaiką. Interferonas – padeda organizmui kovoti su svetimais veiksniais - virusais, parazitais, vėžinėmis ląstelėmis.

Citokinai, limfokinai – padeda reguliuoti organizmo imuninį atsaką.

Pernešimo faktoriai – svarbūs ligų sukėlėjų kontrolei, imuninės sistemos sužadinimu. Mokslinių tyrimų metu, atrasta ši veiklioji medžiaga yra informacijos pernešėjas, apmokantis ląsteles atitinkamai reaguoti į kenksmingas bakterijas ir virusus. Jų sudėtyje yra antikūnai, kurių dėka organizmas operatyviai susitvarko su įsibrovėliais. 

Laktoferinas – natūralus antibiotikas, turi priešvirusinio poveikio, padeda stiprinti imuninį atsaką, atsparumą žarnyno bakterijoms, parazitams, grybeliams, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Retinoinė rūgštis – yra svarbi ląstelių dalijimuisi, dauginimuisi, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Tripsinas ir proteazių inhibitoriai – svarbi apsauga nuo skrandžio opų, saugo imuninius faktorius nuo virškinimo fermentų.

Lizofermentinis baltymas ir oligosacharidai – padeda kovoti su bakterijomis, padeda apsisaugoti nuo kvėpavimo takų uždegimo.

Priešpienis – natūralus gamtos dovanotas gydymo būdas, kuris gali pagerinti ir išsaugoti jūsų vaikų sveikatą ilgą laiką.

Pranešimą paskelbė: Akvilė Sebežiova, UAB Orkla Care
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-24 11:23
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
Kontaktinis asmuo
Akvilė Sebežiova
Produktų vadovė
UAB Orkla Care
866049515
akvile.sebeziova@orklacare.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal