Prekeiviai auksu: lietuviai skubėjo fiksuoti pelną iš brangstančio metalo, kurio kaina gali kilti toliau

Aukso kainai balandžio mėnesį pasiekus naują visų laikų rekordą, juo prekiaujančios bendrovės „Florinus“ ir „Paysera“ pastebi, kad kol vieni aukso turėtojai skuba išsiparduoti ir fiksuoti pelnus, kiti laukia tolesnio prognozuojamo tauriųjų metalų brangimo bei didina investicijas į šią turto klasę. Be to, pastebimas augantis investuotojų susidomėjimas ir investiciniu sidabru, kuris, kaip papildoma investavimo priemonė diversifikuoja bei papildo turimą investicinį portfelį. Tuo metu aukso kaina, nulipusi nuo balandžio 9-osios rekordinių aukštumų (2384,5 USD/ oz), trečiadienį vėl auga ir šiandien siekė 2330 USD/oz.

„Florinus“, valdanti keturias investicinių tauriųjų metalų parduotuves Lietuvoje, pastaraisiais mėnesiais fiksuoja padidėjusį lankytojų srautą, kurį skatina investicinio aukso kainų rekordai. 

„Netikėtas ir daug ką nustebines FED palūkanų normų sumažinimas, neužtikrintumas akcijų biržose, vis dar nesuvaldyta infliacija, didžiausių ekonomikų recesijos, užsitesę geopolitiniai konfilktai – karai Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose – davė didžiulį impulsą pasaulinei aukso rinkai bei paskatino investuotojus vėl atsigręžti į auksą”, - sako Žilvinas Leškevičius, „Florinus“ direktorius.

Tai parodo ir Lietuvoje išaugę investicinio aukso pardavimai.

„Jeigu kovą supirkome tauriųjų metalų už 539 tūkst. Eur, o pardavėme už 2,3 mln. Eur, tai iki balandžio 24 d., net ir auksui viršijus visų laikų kainų rekordus, pardavėme tauriųjų metalų už 2,5 mln. Eur, tuo tarpu supirkome už 351 tūkst. Padidėję investicinio aukso pardavimai bei sumažėję supirkimai rodo, kad investuotojai nusiteikę tolimesniam aukso kainos „raliui“, o alternatyvios investicijos išlieka mažiau patrauklios“, – teigia Ž. Leškevičius, kuris priduria, kad aukso paklausą pastaruoju metu augino ir Kinijos veiksmai. 

Ž. Leškevičius pastebi, kad augantis susidomėjimas auksu automatiškai sustiprina ir sidabro rinką, kadangi sidabras taip pat vertinamas kaip saugi investicinė priemonė ir dažnai yra lyginama su auksu.

Vieni parduoda, kiti laiko atsargas arba jas didina

Aktyvi aukso prekyba vyko ir tarp tų, kurie tauriuosius metalus perka, išnaudodami technologijas. „Paysera“ iš programėlės naudotojų kovą supirko 460 tūkst. Eur aukso, palyginti su 100 tūkst. Eur apimtimi balandį. 

Kostas Noreika, „Paysera“ valdybos narys, teigia, kad aukso turėtojai pasinaudojo proga uždirbti iš žaliavos kainos šuolio, tačiau yra ir tokių, kurie tikisi tolesnio aukso kainos kilimo – įmonės klientai dar laiko apie 5,12 mln. Eur aukso atsargų.

„Infliacijos metu žmonės ieškojo būdų kaip apsaugoti pinigus nuo nuvertėjimo, o auksas tapo vienu iš pasirinkimų. Dabar, matydami tuos kainų rekordus, aukso turėtojai realizavo atsargas ir pasiėmė pelną. Tuo tarpu kiti neišsiparduoda, o priešingai - tikisi brangimo ir kaupia aukso atsargas”, – sako K. Noreika.

„Paysera“ duomenimis, per nepilną balandžio mėnesį pirkėjai per programėlę įsigijo aukso už 153 tūkst. Eur. K. Noreika teigia, kad pirkėjų bazė yra itin diferencijuota.

„Pirkėjų segmentacija atspindi aukso kaip investicijos universalumą, pritaikomumą įvairios demografijos žmonėms – nuo jaunų technologijų entuziastų, įsigyjančių auksą per mobiliąsias aplikacijas, iki vyresnio amžiaus žmonių, kurie teikia pirmenybę asmeninėms konsultacijoms aukso parduotuvėse”, – sako K. Noreika.

Prielaidų kainos augimui yra

Aukso uncijos kaina atsitraukė nuo 2365 USD rekordo ir trečiadienio (balandžio 24 d.) rytą (Lietuvos laiku), Kitco.com duomenimis, didėjo 2,4 proc. ir siekė 2330 USD/oz.

„Florinus“ vadovas mano, kad kainą šiame lygyje dar palaiko prognozės dėl tolesnio FED palūkanų mažinimo šių metų birželį arba rugpjūtį, nors ekspertai prognozuoja, kad ši tikimybė siekia atitinkamai 20% ir 50%. 

„Šiuo metu laukiama Europos centrinio banko (ECB) palūkanų normų sumažinimo, kas auksui pridėtų „spindesio“ investuotojų akyse ir dar vienos didelės aukso kainos kilimo bangos”, – sako Ž. Leškevičius. 

Jis atkreipia dėmesį į investuotojų ir analitikų prognozes, kad 2024 metus aukso kaina užbaigs pasiekusi 2500 USD/oz, o metų bėgyje aukso kaina gali pasiekti ir 3000 USD/oz. 

„Paysera“ duomenimis, daugiausiai pirkėjai yra įsigiję 1 g ir 2,5 g. aukso luitų, kurie trečiadienio rytą (balandžio 24 d.) kainavo atitinkamai 88 Eur ir 212 Eur. Dažniausiai perkamos monetos yra „Krugerrand Pietų Afrika“ ir „Austrijos filharmonija“, kurios trečiadienio rytą kainavo po 2307 Eur.

Apie „Paysera“

2004 m. Vilniuje įkurta „Paysera“ yra finansinių technologijų bendrovė, kuri Europos e. parduotuvėms siūlo daugiau nei 100 būdų priimti pirkėjų apmokėjimus už pirkinius. „Paysera“ taip pat teikia sąskaitos, pervedimų, valiutų keitimo, prekybos auksu ir kitas paslaugas.

Pranešimą paskelbė: Aleksas Rozentalis, Paysera LT, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-24 14:15
Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Aleksas Rozentalis
Atstovas žiniasklaidai
Paysera LT
T.: 8 615 29097
E.: a.rozentalis@paysera.com
pasidalinti
atgal