VU ir dar trys Europos universitetai rengs kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos ekspertus

Keturių šalių universitetai sujungia savo pajėgas ir pristato naują magistrantūros studijų programą, kuri rengs informatikus – kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos ekspertus. Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas (VU MIF) kartu su partneriais suteiks studentams unikalią galimybę įgyti šių itin perspektyvių sričių aukštąjį išsilavinimą.

„Pasaulis sparčiai kinta ir kibernetinio saugumo bei skaitmeninės žvalgybos sritys yra išskirtinai svarbios atliekant jungtinius tyrimus, kolektyviai ginantis, sprendžiant dabartinius ir ateityje iškilsiančius iššūkius. Skaitmeninė erdvė yra sąlyginai nauja erdvė, kurioje vyksta valstybių sienas peržengiantys nusikaltimai ar manipuliacijos“, – sako vienas iš programos kūrėjų, VU MIF dėstytojas doc. Linas Bukauskas.

Studentai, pasirinkę Tarptautinio kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos studijų programą, studijuos Paduvos (Italijoje), Vilniaus (Lietuvoje), Granados (Ispanijoje) ir Minjo (Portugalijoje) universitetuose. Jiems bus suteikta galimybė keliauti tarp šių universitetų, klausyti paskaitų gyvai. Studijos prasidės Italijoje, o baigsis Portugalijoje. Studentai kurs savo kaip kibernetikos specialisto profilį visų studijų metu, o baigiamajame etape parengs magistro baigiamąjį darbą ir demonstruos savo įgūdžius ir žinias baigiamojoje kibernetinio saugumo „Capture the flag“ (CTF) konferencijoje.

VU MIF docentė Agnė Brilingaitė sako, kad ši nauja studijų programa turi daug privalumų: „Studijos skirtinguose universitetuose sudarys galimybę ugdyti tarpkultūrines kompetencijas, patirti ir įvertinti universitetų mokymosi tradicijas, geriau suprasti karjeros galimybes ir atskirų šalių kibernetinio saugumo iššūkius, skirtingas skaitmeninių grėsmių ištakas ir incidentų bei rizikų valdymo teisinį reguliavimą. Be to, šios studijos – tai ne tik mokymasis, bet ir dalykinio pažinčių tinklo kūrimas. Tikimės, kad programos absolventai bus keturių universitetų ambasadoriai, turintys platų akiratį ir unikalų kompetencijų rinkinį, norintys ir gebantys didinti kibernetinį saugumą Europoje ir globaliai.“

Baigę Tarptautinio kibernetinio saugumo ir kibernetinės žvalgybos studijų programą, absolventai gebės pritaikyti žinias ne tik kibernetinio saugumo srityje, bet ir tarptautiniu mastu veikiančiose kibernetinės žvalgybos ir analitikos organizacijose. Ši magistrantūros studijų programa yra parengta Europos universitetų aljanso „Arqus“ iniciatyva. Programa studentams suteiks prieigą prie aljanso išteklių, veiklų ir atvers galimybes gauti studijų stipendijas ir kitokią paramą, taip pat tęsti studijas kitose Europos šalyse.

Programa ne tik atitinka Europos kibernetinio saugumo įgūdžių sistemos (angl. European Cybersecurity Skills Framework, ECSF) reikalavimus, bet ir rengia studentus įvairiems darbo vaidmenims, susijusiems su kibernetinio saugumo ir žvalgybos sritimis. Tai apima vyriausiojo informacijos saugumo pareigūno, kibernetinės teisės, politikos ir atitikties pareigūno, kibernetinės grėsmių žvalgybos specialisto, kibernetinio saugumo architekto, auditoriaus, mokytojo, diegėjo, tyrėjo, rizikos valdytojo, skaitmeninės kriminalistikos tyrėjo ir įsilaužimų testuotojo vaidmenis, bet jais neapsiriboja.

„Kibernetinis saugumas yra labai nauja sritis, kuriai profesinių vaidmenų sąrangos vis dar kuriamos ir tobulinamos. Dėl globalios skaitmenizacijos kibernetinis saugumas aktualus ne tik kritinėje infrastruktūroje, bet ir kiekviename versle ar viešajame sektoriuje, taip pat visiems vartotojams, kurie naudojasi paslaugomis skaitmeninėje erdvėje“, – sako doc. A. Brilingaitė. Anot mokslininkės, dabar yra didelis išvardytų specialistų poreikis ir jis vis dar augs. Priklausomai nuo veiklos srities, komandose aktualu turėti narių, kurie geba įvertinti kibernetinio saugumo rizikas, projektuoti ir kurti įsilaužimams atsparius produktus, pasirinkti patikimus produktus, mokyti vartotojus ar kolegas, atlikti kibernetinio incidento analizę ar užbėgti galimiems incidentams už akių, pasinaudojus kibernetinės žvalgybos informacija.

Pasak VU MIF dėstytojo doc. L. Bukausko, kibernetinio saugumo specialistų darbas apima ganėtinai plačias veiklas, tad puikaus kibernetinio saugumo specialisto valdomų žinių ir gebėjimų bagažas turi būti pildomas ne tik instrumentinėmis žiniomis, bet ir atvejų analizėmis, patirtimis, kurios yra būtinos analizuojant ar prognozuojant kibernetinio saugumo incidentus. Šios programos atsiradimas prisideda prie kibernetinio saugumo specialistų trūkumo mažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Ypatingas dėmesys sutelkiamas į tarptautinę aplinką, kai specialistams tenka darbuotis daugiatautėse ir tarpkultūrinėse aplinkose analizuojant, vertinant ir ginant infrastruktūras nuo kitų šalių įsilaužėlių. VU MIF kibernetinio saugumo laboratorija savo patirtimi ir žiniomis dalinsis su tarptautinėje programoje studijuosiančiais studentais.

Studijų programos specifika yra ta, kad informatikos krypties bakalauro studijas pabaigę studentai joje galės praplėsti ne tik kibernetinio saugumo technologinius, bet ir tarptautinio bendradarbiavimo, analizės bei skaitmeninės žvalgybos įgūdžius.

Pranešimą paskelbė: Liudmila Januškevičienė, Vilniaus universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-25 10:05
Švietimas ir mokslas, ITT
Kontaktinis asmuo
Liudmila Januškevičienė
Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus
Viešosios komunikacijos projektų vadovė
Vilniaus universitetas
8 601 17080
liudmila.januskeviciene@cr.vu.lt
pasidalinti
atgal