Reikalauja pokyčių ES sveikatos politikoje: naujajam Europos Parlamentui teks spręsti nuo COVID-19 pandemijos užsilikusius iššūkius

Europos politinėje darbotvarkėje vis dažniau atsiduria artėjantys Europos Parlamento rinkimai. Prognozuojama, kad birželio mėn. vyksiantys rinkimai turės didelės įtakos naujam Europos politiniam žemėlapiui, taip pat – ir sveikatos politikos ateičiai. Pasak Vaistų gamintojų asociacijos (VGA) direktorės Genutės Voverienės, milijonai regiono gyventojų, taip pat ir Lietuvoje, laukia svarbių pokyčių.

„Po COVID-19 pandemijos, Europos Sąjungos (ES) sveikatos politika pastebimai pasistūmėjo į priekį. Tačiau reikalingo gydymo, vaistų, medikamentų prieinamumo ir įperkamumo užtikrinimas – vis dar tik siekiamybė. Pasitelkus abipusį dialogą ir bendradarbiavimą, įmanoma ne tik pagerinti gyventojų sveikatos būklę, bet ir sumažinti sveikatos sistemų skirtumus visoje ES“, – sako G. Voverienė.

Didesnis prieinamumas – daugiau galimybių pacientams

Anot VGA vadovės, teisinis reguliavimas daro didelę įtaką ne tik konkrečios valstybės patrauklumui vaistų tiekėjų atžvilgiu, bet ir tos valstybės gyventojų sveikatai. Jos teigimu, vieningas, pacientams palankus vaistų rinkos reguliavimas svariai prisidėtų prie Lietuvos patrauklumo didinimo ir šalies gyventojų sveikatos būklės gerinimo.

„Teisinis reguliavimas ir kompensuojamųjų vaistų tvarka daro didelę įtaką Lietuvos kaip rinkos patrauklumui. Jei tiekėjas neturi galimybės tiekti kompensuojamuosius vaistus, paprastai apskritai praranda interesą rinkoje. Dėl to pacientai netenka galimybės įsigyti gana plataus sąrašo tiek receptinių, tiek nereceptinių medikamentų, ir tai gali atsiliepti jų sveikatai“, – teigia G. Voverienė.

Dėmesį į šią problemą yra atkreipusi ir Valstybės kontrolė, dar pernai žiemą pateikusi vaistų prieinamumo Lietuvos gyventojams auditą.

Valstybės kontrolės vertinimu, vaistų įtraukimas į kompensavimo sistemą nėra operatyvus, o esant vaistų tiekimo sutrikimams, neužtikrinamos pakankamos galimybės juos pakeisti kitais. Taip pat nurodoma, kad nepatenkinamas poreikis kompensuoti naujus ar labai retoms ligoms gydyti skirtus vaistus.

„Susidariusią situaciją gerinti įmanoma laikantis tvirtos politinės valios, ir vien tik nacionaliniais teisės aktais. Vis dėlto, vieninga ES politika ir ja paremtos direktyvos, tikėtina, paspartintų pažangą sveikatos priežiūros srityje atskirose valstybėse, ypač tose, kur politinės valios trūksta“, – komentuoja VGA vadovė.

Skelbia manifestą

Siekiant dar labiau atkreipti ES politikų dėmesį į regioną apraizgiusias sveikatos sistemos problemas, beveik 100 farmacijos bendrovių ir kitų organizacijų vienijanti asociacija „Medicines for Europe“ paskelbė manifestą – sveikatos politikos Europoje ateities viziją. Ji grindžiama politiniais veiksmais, orientuotais į keturis pagrindinius tikslus: nepalikti nė vieno paciento nuošalyje; sukurti modernų, XXI a. atitinkantį reguliavimo tinklą; užtikrinti Europos vaistų gamybos saugumą; įgalinti pažangą sveikatos priežiūros srityje.

Komentuodama asociacijos „Medicines for Europe“ rinkimų manifesto pristatymą, asociacijos prezidentė Elisabeth Stampa sako: „Europos Parlamento rinkimai vyksta kritiniu sveikatos politikai metu. Nuo 2019 m. rinkimų pasaulis visiškai pasikeitė: išgyvenome pasaulinę pandemiją, o dabar esame karo Rytų Europoje liudininkai.

Generinių vaistų pramonė susitelkė ir pasiekė rezultatų sunkiausiais laikais, tačiau jai reikia nuoseklios politikos, kad išlaikytų savo indėlį į visuomenės sveikatą, užtikrinant prieigą, įperkamas inovacijas ir vaistų tiekimo saugumą. Tik kartu užtikrinsime geriausią įmanomą vaistų prieinamumą ir sveikatos lygybę Europos (sveikatos) Sąjungoje.“

Asociacija „Medicines for Europe“ siekia paskatinti Europos politikus reformuoti ES farmacijos įstatymus, kad būtų užtikrintos vienodos galimybės gauti vaistus, skatinant konkurenciją laiku ir tvarų generinių, biologiškai panašių ir pridėtinės vertės vaistų įsisavinimą.

Tuo metu vaistų pramonės saugumas būtų užtikrinamas investuojant į generinių vaistų gamybos pramonę, ją paverčiant konkurencingesne, ekologiškesne ir labiau orientuota į skaitmenines technologijas, kartu padidinant jos strateginį savarankiškumą. Asociacijos duomenimis, beveik 70 proc. visų Europoje išduodamų vaistų yra generiniai.

Galiausiai, „Medicines for Europe“ ragina būsimus Europos parlamentarus atverti kelią viso regiono sveikatos priežiūros modernizacijai ir pažangai. Tai įmanoma padaryti priėmus įperkamų generinių vaistų inovacijų politiką, taip pat suskaitmeninus ir automatizavus vaistų reguliavimo sistemą.

Apie Vaistų gamintojų asociaciją

Vaistų gamintojų asociacija (VGA) įkurta 1998 m., yra Europos asociacijos „Medicines for Europe“ narė. VGA vienija 21 narę, 20 iš jų – Lietuvoje veikiančios farmacijos kompanijos, atstovaujančios generinių, biopanašių, pridėtinę vertę kuriančių ir inovatyvių vaistų gamintojus, rinkodaros teisių turėtojus ir vaistų registruotojus, kurių bendras receptinių vaistų portfelis sudaro per 90 proc. visų terapinių sričių, o tai reikšmingai prisideda prie bendros sveikatos apsaugos sistemos tvarumo. Dvi asociacijos narės turi Lietuvoje veikiančias vaistų gamyklas.

Pranešimą paskelbė: Tomas Šiuškus, UAB "Bosanova"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-25 10:04
Sveikata, grožis, Politika
Kontaktinis asmuo
Daugiau informacijos:

Tomas Šiuškus
Komunikacijos agentūra „Bosanova“
Tel.: +370 665 85526
El. paštas: tomas@bosanova.lt
pasidalinti
atgal