GIPL dujotiekio jungiamųjų detalių plieno kilmės dėlionė: „Alvora“ kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl šmeižto

  • Prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Energetikos ministro, „Amber Grid“, VERT, „EPSO-G“ atstovų pasisakymų

Bendros Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungties GIPL, užbaigtos 2021 m. statybų Lietuvoje generalinė rangovė UAB „Alvora“ kreipėsi į generalinę prokuratūrą dėl šmeižto, kurį, bendrovės vertinimu, viešai paskleidė Energetikos ministras, „Amber Grid“, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) ir „EPSO-G“ atstovai.

„Alvora“ prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žiniasklaidoje išsakytų Energetikos ministro Dainiaus Kreivio, „Amber Grid“ vadovo Nemuno Bikniaus, VERT pirmininko Renato Pociaus, „EPSO-G“ atitikties ir rizikų valdymo direktoriaus Romo Zienkos išsakytų tikrovės neatitinkančių ir melagingų teiginių apie GIPL dujotiekio jungiamųjų detalių panaudojimo aplinkybes.

„Gindami įmonės reputaciją, privalome reaguoti, nes melagingą informaciją viešai apie mus skleidžia ne kas kitas, o GIPL projekto visas peripetijas gerai išmanančių institucijų atstovai. Energetikos ministras padarė mums tikrą Linčo teismą, kai atviru tekstu pareiškė, kad „Alvora“ klastojo dokumentus. Nesame nuteisti, nieko neklastojome, tęsiame veiklą, teismas jau panaikino, „Amber Grid“ inicijuotą mūsų lėšų ir turto areštą.

Esame tikri, kad nuo visų kaltinimų nevykdžius sutarties apsiginsime, kad pastatėme dujotiekį laikydamiesi visų sutarties sąlygų, jis puikiai veikia. Užuot pripažinusios savo pačių klaidas, ieškojusios kompromiso, valstybės institucijos siekia kryptingai formuoti nuomonę, kad „Alvora“ pažeidė GIPL statybų sutartį ir dėl to yra visuomenės priešas, kuris yra ne tik kad kaltas, bet dar ir turi priverstinai susimokėti už nepadarytas klaidas. Vertiname tai kaip sąmoningą visuomenės klaidinimą, žalą ir kenkimą mūsų dalykinei reputacijai“, – sako „Alvoros“ generalinis direktorius Vaidas Kazlauskas.

Kreipimesi į generalinę prokuratūrą „Alvora“ nurodo, kad Energetikos ministras, „Amber Grid“, „EPSO-G“ bei VERT atsakingi asmenys viešojoje erdvėje sąmoningai skleidė informaciją, jog „Alvora“ yra nepatikima, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kad GIPL dujotiekio metu neva buvo naudojamas draudžiamas naudoti rusiškas plienas, o „Alvora“ neva sąmoningai įgijo ir sumontavo rusiškos kilmės jungiamąsias detales GIPL dujotiekyje.

„Negana to, šių asmenų komentaruose yra siekiama sudaryti ir yra sudaromas įspūdis, kad „Alvora“ žinojo įgijusi galimai rusiškos kilmės jungiamąsias detales ir neva sąmoningai tokias galimai rusiškos kilmės detales sumontavo GIPL dujotiekyje. Vykstančio karo Ukrainoje kontekste tokie teiginiai sukelia ypatingai neigiamą visuomenės reakciją bei daro ypatingai didelę žalą reputacijai“, – sakoma bendrovės pareiškime.

Pasak V. Kazlausko, įgyvendindama statybų projektą, „Alvora“ išpildė visas sutarties sąlygas, bei laikėsi dujotiekio projekto statybos darbų įgyvendinimo rizikų, susijusių su nacionalinio saugumo užtikrinimu, valdymo plano (saugumo plano), kurio pagrindinis reikalavimas buvo prevenciškai užkardyti galimas rizikas, siekiant, kad projektas būtų įgyvendintas laiku.

„GIPL projekto vykdymo metu „Alvora“ laikėsi visų sutarties sąlygų ir informavo „Amber Grid“ apie visus tiekėjus, su kuriais potencialiai ketino sudaryti sandorius, įskaitant ir apie jungiamųjų detalių gamintoją Lenkijos bendrovę „Tasta Armatura“ (TASTA).

„Alvorai“ kilus abejonių dėl gamintojo panaudotų žaliavų kilmės, „Alvora“ dar šių metų kovo mėn. pradžioje kreipėsi į tarpininką Latvijos bendrovę „Conti Chemical Company“, iš kurio įsigijo TASTA pagamintas jungiamąsias detales, su prašymu patikslinti, ką šio konkretaus užsakymo atveju TASTA laiko žaliavomis (plieno lakštus, pusgaminį, gaminį) ir pateikti šios bendrovės žaliavų, iš kurių buvo gaminamos detalės, sertifikatus. Kovo mėn. pabaigoje TASTA „Alvorai“ pateikė jungiamosioms detalėms gaminti naudotų žaliavų sertifikatus, kuriuose pateikti duomenys suponuoja, jog jungiamųjų detalių gamintojas TASTA jungiamosioms detalėms gaminti naudojo žaliavas, pagamintos Rusijos bendrovės „Eterno“ gamykloje. Nustatytas faktas, jog žaliavos pagamintos „Eterno“ gamykloje paaiškina ir tai, kokiu būdu ant jungiamųjų detalių atsirado „Eterno“ ženklinimas, taip pat kokiu būdu sutampa liejinio numeriai. Šiuos iš TASTOS gautus sertifikatus, patvirtinančius, kad jungiamųjų detalių gamintojas yra TASTA, „Alvora“ nedelsdama pateikė ir „Amber Grid“. Iki pat tuomet, kai TASTA „Alvorai“ pateikė jungiamosios detalėms gaminti naudotų žaliavų sertifikatus, „Alvora“ nežinojo, nenumanė ir net negalėjo numanyti, kaip buvo pagamintos jungiamosios detalės ir kad jos galimai buvo pagamintos naudojant rusiškos kilmės žaliavas.

„Nors saugumo plane nebuvo draudimo naudoti rusiškos ar kitų trečiųjų šalių kilmės medžiagų, projekto įgyvendinimo metu, įsigydami detales iš Europos Sąjungos gamintojo, buvome ir esame tikri, kad laikomės projekto eigoje užsakovo pateiktų rekomendacijų, atkreipiu dėmesį – rekomendacijų, nenaudoti rusiškos kilmės medžiagų. Tik šiais metais, gavus informaciją iš jungiamųjų dalių gamintojo TASTA, paaiškėjo, jog detalės galimai buvo gamintos iš rusiško plieno“, –.teigia bendrovė.

„Norėdamas nusimesti savo atsakomybę ir suversti visą kaltę mums, užsakovas projekto įgyvendinimu metu mums teiktas neprivalomas rekomendacijas bando prilyginti draudimui ir remtis tariamu saugumo plano pažeidimu, nors taip nėra. „Amber Grid“ apsunkino mūsų veiklą ir kitais prieš mus nukreiptais žlugdančiais veiksmais. Pirmiausia „Amber Grid“ paprašė banko iki birželio 30 d. pratęsti mūsų pateiktus garantinių įsipareigojimų užtikrinimus – banko garantijas, tačiau kai tai padarėme – po dviejų dienų persigalvojo ir pateikė prašymus bankui iš karto išmokėti 5,8 mln. EUR. Bankui išmokėjus garantijų sumą, kurią turėjome bankui per kelias savaites grąžinti, nespėjome atsikvėpti kai  „Amber Grid“ pateikė teismui ieškinį ir parašė papildomai areštuoti mūsų turtą ir pinigines lėšas už 4,8 mln. EUR sumą. „Amber Grid“ iniciatyva įšaldžius 10,6 mln. EUR mūsų lėšų, sumą pagal „Amber Grid“ pateiktą sąmatą, kuri reikalinga padengti detalių keitimo kaštus, nors „Alvora“, jeigu reikėtų keisti detales, šiuos darbus atliktų už du kartus mažesnę sumą. Tačiau, „Amber Grid“ teigimu, „Alvorai“ atlikti šiuos darbus nebūtų leidžiama, nežiūrint į tai, kad pagal sutartį visi garantiniai įsipareigojimai tenka „Alvorai“. Negana to, „Amber Grid“ prašymu Viešųjų pirkimų tarnyba įtraukė mus į nepatikimųjų tiekėjų sąrašą.  „Alvoros“ veikla beveik dvi savaites buvo paralyžiuota, kol pagaliau teismas vakar panaikino mūsų lėšų ir turto areštą. nors esame šiuo metu pasirašę statybos rangos sutarčių ir įgyvendiname projektų už daugiau nei 100 mln. EUR.

Vertiname šiuos „Amber Grid“ žingsnius kaip vykdomą susidorojimą su mūsų įmone, nes negalėjome vykdyti einamųjų finansinių įsipareigojimų atlygio darbuotojams, atsiskaityti su kitomis įmonėmis, sumokėti mokesčių VMI ir Sodrai. Jeigu situacija nesikeis irpuolimas nesiliaus, neturime jokių galimybių išgyventi. Daugiau nei 30 metų statybos sektoriuje veikusi įmonė nustos egzistuoti, sukeldama daugybę problemų darbuotojams, partneriams, paslaugų tiekėjams, o už viską galiausiai ir tikriausiai susimokės mokesčių mokėtojai, už kurių pinigus, tikėtina, bus pakeistos dujotiekio detalės, nors užtektų tiesiog užkasti karo kirvį ir visiems kartu ieškoti būdo kaip išspręsti ne techninį, o sertifikavimo klausimą net ir paaiškėjus jungiamųjų detalių plieno kilmei“, – sako V. Kazlauskas.

„Alvoros“ įkūrėjo ir pagrindinio akcininko Nikolajaus Kolesniko komentaras:

„Jau ilgą laiką matome ir susidaro nuomonė, kad GIPL jungiamųjų detalių plieno kilmės istorijoje mus vienintelius siekiama padaryti atpirkimo ožiu, suversti visą kaltę mums, projekto užsakovams ir prievaizdams – nusiplaunant rankas, nežiūrint to, kad dujotiekio statybos metu, jų darbuotojai apžiūrėjo ir vertino gaminių kokybę, bei daugybę kartų atlikus vamzdyno jungiamųjų detalių sertifikatų patikrą niekas iš AB „Amber Grid“ ar techninių prižiūrėtojų jokių pastabų gaminių kokybei ir sertifikatams neturėjo ir nepareiškė. Po 2 metų sėkmingos GIPL dujotiekio eksploatacijos, esame skelbiami kaltais be kaltės įrodymų, kaltinami nebūtais dalykais, atvirai vadinami grėsme nacionaliniam saugumui, nors per daugiau nei 30 metų neperžengėme jokių raudonų linijų, daugybę kartų įrodėme lojalumą savo valstybei, įgyvendindami sudėtingiausius ir Lietuvai svarbius infrastruktūros projektus. Rusijai 2022 m. pradėjus karą prieš Ukrainą, nutraukėme joje visus projektus, pasitraukėme iš Baltarusijos.

GIPL projektą pradėjome įgyvendinti ir jį užbaigėme Covid pandemijos metu, kai dar nebuvo karo ir rusiško plieno kilmės kontekstas atrodė visiškai kitaip. Dabar, nuo dėl mūsų nepriklausiusių aplinkybių, esame laikomi kone valstybės priešais, kurie neva pažemino užsakovus ir valstybę, Lietuvoje „paskleidė rusišką kvapą“, o mes dėl šio įsižeidimo esame priversti galvoti apie verslo nutraukimą.

GIPL dujotiekį įrengėme per trumpiausią įmanomą laiką, sudėtingomis Covid pandemijos sąlygomis radome geriausius sprendimus. Laikėmės nors ir neprivalomų užsakovo rekomendacijų dėl jungiamųjų dujotiekio detalių kilmės šalies, skubiai ieškodami tinkamų sertifikuotų detalių, pagamintų ES rinkoje. Įsigijome detales, kurios yra pagamintos iš aukštesnės kokybės nei buvo privaloma, tačiau, kaip paaiškėjo tik šiemet, deja, iš rusiškos kilmės plieno.

Kiek mums, iš viešai skelbtų pranešimų, yra žinoma, „Amber Grid“ yra atlikę daugybę jungčių bandymų ir testavimų, kurie visi rodo, kad jungčių detalės patikimos, naudotinos, tačiau jas vis tiek ketinama keisti, nes matyt taip reikia, išleidžiant mokesčių mokėtojų pinigus, užuot ieškojus ir radus kitą išeitį. Keisti detales neracionalu ir rizikinga. Jei vamzdyno jungiamosios detalės bus keičiamos nestabdant dujų srauto, kuomet dujotiekyje reikės įvirinti ne tik naujas jungiamąsias dalis, bet ir papildomus vamzdyno intarpus, srauto stabdymui skirtus trišakius ir t. t. (kurie po vamzdyno jungiamųjų detalių pakeitimo nebus demontuoti ir visam laikui liks dujotiekyje), tai vamzdyne padaugės suvirintų sujungimų, atsiras papildomų įtempimų, be to kyla rizika, jog gali nepavykti tinkamai sustabdyti dujų srauto, o toks atvejis AB „Amber Grid“ jau yra pasitaikęs. Bus pabloginta dujotiekio kokybė ir patikimumas, net gali kilti realus pavojus dėl dujotiekio saugumo.

O kas yra racionaliau: pakoreguoti sertifikatus ar pakeisti kokybiškas detales? Taip galima nueiti iki visiškų kraštutinumų – kad ir pakeisti visus iš rusiško plieno pagamintus kanalizacijos dangčius gatvėse į ES kilmės plieno dangčius, ir apie 2000 km ilgio Lietuvoje iš rusiškų vamzdžių sumontuotus magistralinius dujotiekius.

Esame už akių nuteisti, nes kažkas mato rizikas nacionaliniam saugumui, išmetinėjami iš viešų konkursų, esame nepageidaujami, prieš mus atliktos net kratos. Paradoksalu, kad kratos, kurios šiaip yra baisus dalykas, kas gali nutikti įmonės ir jos akcininkų gyvenime, leido pagaliau mums bent sužinoti pagrindą, kuo esame kaltinami, pateikti savo argumentus. Labai tikimės, kad mes nesame Rusijoje, kurioje tvyro baimė ir egzistuoja savicenzūra ir kur visi vaikšto nuleidę galvas, bijodami pasakyti kitokią nuomonę. Gyvename laisvoje šalyje, tai gal atsiras kažkas, kas pasakys, kad net ir išpylus tiek purvo, galima rasti sprendimus, susijusius su sertifikatuose nustatytų neesminių trūkumų ištaisymu.

Mes, UAB „Alvora“, kaip generalinis rangovas atsakingai pareiškiame, kad magistralinis dujotiekis GIPL, dėl sumontuotų detalių yra saugus ir patikimai veiks visą projekte numatytą laikotarpį. Vyksta tyrimai, tikimės ir tikime, kad teisingumas ir sveikas protas vis dėlto paims viršų. Kol galėsime, kovosime, kiek tik leis mūsų galimybės ir savo reputaciją ginsime visomis įmanomomis priemonėmis“.

Per 30 veiklos metų UAB „Alvora“ yra viena iš didžiausią kompetenciją turinčių infrastruktūros statybos įmonių Lietuvoje, reikšmingai prisidedanti prie Lietuvos ir ES šalių energetikos sektoriaus plėtros ir nutiesusi 531 km. dujotiekio. „Alvora“ įrengė dujotiekio tarp Lenkijos ir Lietuvos (GIPL) jungtį, įrengusi beveik 166 km. dujotiekio Lietuvoje, dujotiekio tarp Estijos ir Suomijos (Balticconnector) jungtį, įrengusi beveik 54 km. dujotiekio Estijoje, taip pat 110 km. magistralinio dujotiekio tarp Klaipėdos ir Kuršėnų, 102,8 km. dujotiekio tarp Tauragės ir Klaipėdos.

Pranešimą paskelbė: Arvydas Žilinskas, Strateginės komunikacijos agentūra „Proto vėtra“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
Žiūrėti 15min.lt portale 2024-04-25 09:44
Teisėsauga, teisėtvarka, Energetika
Kontaktinis asmuo
Arvydas Žilinskas
Direktorius
Strateginės komunikacijos agentūra „Proto vėtra“
8 687 040 52
arvydas.zilinskas@protovetra.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal