Vilniuje savo viešojo sektoriaus iššūkius pristatė 6 Europos savivaldybės: juos spręsti kviečiami startuoliai

Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato kaita susijusius iššūkius, kuriuos siekia spręsti technologijų pagalba.

Renginyje savo iššūkius pristatė dvi Lietuvos ir dvi Ispanijos savivaldybės, taip pat atstovai iš Švedijos ir Graikijos. Savivaldybių pristatytoms problemoms tinkamų sprendimų bus ieškoma per atviresnes viešųjų pirkimų procedūras. Skelbiamuose konkursuose savo sprendimų prototipus galės siūlyti visi susidomėję inovacijų kūrėjai, o laimėtojai ne tik turės galimybę idėją realizuoti, bet ir laimėti piniginius prizus.

„Inovatyvių verslų ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimas yra didelį potencialą turinti sritis. Startuolių lankstumas, veržlumas ir technologinis inovatyvumas gali reikšmingai prisidėti prie daugelio viešojo sektoriaus problemų sprendimo ir pažangių viešųjų paslaugų plėtojimo. Tokiam bendradarbiavimui svarbu sudaryti palankias sąlygas ir neapsiriboti standartinėmis viešųjų pirkimų procedūromis, kurios nebūtinai yra palankios dar nesančių, nestandartinių sprendimų paieškoms. „GovTech4All“ projekto tikslas ir yra paskatinti aktyvesnį inovacijų kūrėjų įsitraukimą į viešojo sektoriaus problemų sprendimą“, – sako Inovacijų agentūros „GovTech Lab“ skyriaus „GovTech4All“ projekto Lietuvoje vadovė  Kamila Gasinska.

Savivaldybių iššūkiai

Renginio metu Šiaulių miesto savivaldybė pristatė savo iššūkį, susijusį su duomenų apie viešųjų pastatų šilumos energijos suvartojimą rinkimu. Savivaldybė ieško sprendimo, kuris pasitelkiant tokius duomenis leistų efektyviau šildyti pastatus, tuo pačiu užtikrinant jais besinaudojančiųjų komfortą.

Inovatyvaus sprendimo dalyvaudama projekte ieško ir Tauragės rajono savivaldybė. Jos atstovai siekia efektyviai suinventorizuoti miesto želdinius ir planuoti apželdinimą taip, kad mieste būtų kuo mažiau zonų, kuriose trūksta saulės, ar atvirkščiai – formuojasi karščio zonos. Kuriant komfortiškas darbo ir poilsio zonas gyventojams bei miesto svečiams siekiama geriau prisitaikyti prie klimato kaitos.

Svečiai iš užsienio miestų taip pat pristatė iššūkius, kuriuos tikisi išspręsti su inovatyvių verslų pagalba. Švedijos Ernšioldsviko miesto savivaldybė ieško sprendimo, kuris leistų efektyviau valdyti energetinius resursus daugiausiai energijos sunaudojančiame miesto objekte – miesto baseine. Ispanijos sostinės Madrido valdžia siekia automatizuoti miesto žaliųjų erdvių laistymą, atsižvelgiant į oro sąlygas bei orų prognozes, o Katalonijos regionas ir Graikijos miesto Kalamatos savivaldybė bando išspręsti panašią problemą kaip ir Šiauliai – ieško įrankio, kuris leistų efektyviau valdyti energijos suvartojimą miestui priklausančiuose viešuosiuose pastatuose.

Startuoliams – piniginės premijos

Kiekvieno projekto įgyvendinimui ieškoma startuolių, galinčių teikti inovatyvių skaitmeninių sprendimų diegimo paslaugas. Geriausias problemų sprendimo idėjas pasiūlę rinkos dalyviai pasirašys paslaugų teikimo sutartis ir pretenduos į pinigines premijas, kurios sudarys nuo 10 iki 20 proc. pirkimo vertės, tai yra 5-10 tūkst. eurų.

Inovacijų agentūra iš dalies Europos Komisijos finansuojamame projekte „GovTech4All“ projekte dalyvauja kartu su partneriais iš 20 Europos šalių. Projekto metu įgyvendinama pilotinė „Startup Challenge“ programa. Jos metu savivaldybės Lietuvoje, Švedijoje, Ispanijoje ir Graikijoje testuoja atvirų inovacijų procesą ir inovatyvų viešųjų pirkimų būdą su energetiniu efektyvumu susijusioms problemoms spręsti. „GovTech iššūkių serijos“ programa Lietuvoje įgyvendinama jau penktus metus.

Sprendimus Europos miestų savivaldybių iššūkiams galintys pasiūlyti inovatyvūs verslai ir startuoliai kviečiami registruotis paspaudus šią nuorodą. Registracija leis pirmiesiems gauti priminimus apie savivaldybių paskalbtus viešuosius konkursus.

Pranešimą paskelbė: Giedrė Buivydaitė, Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-25 12:41
Savivalda, regionai, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Giedrė Buivydaitė
Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė
Inovacijų agentūra, Všį
+37069818384
g.buivydaite@inovacijuagentura.lt
Prisegti failai
pasidalinti
atgal