Pirmoji ponia: siekdami pagerinti krūties vėžio diagnostiką, turime suvienyti jėgas

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienio vakarą pasveikino iniciatyvos „Blossom of Hope“ („Sužydėjusi viltis“), skirtos atkreipti dėmesį į krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos svarbą, labdaros vakaro dalyvius.

Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija (IWAV) labdaros iniciatyvą rengia jau 16 metus iš eilės. Į vakarą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre susirinko Lietuvoje reziduojančių ambasadų, medicinos, verslo, kultūros ir meno atstovai, remiantys labdaringą veiklą ir neabejingi moterų sveikatai.

Sveikindama vakaro dalyvius, pirmoji ponia ragino dar kartą suvienyti jėgas ir sutelkti dėmesį į krūties vėžio profilaktiką bei aktyvią paramą ankstyvajai jo diagnostikai.

„Nepaprastai džiugina kiekviena savalaikė moterų ir asociacijų iniciatyva, padedanti vis tikslingiau kovoti su šia liga, vis įžvalgiau sutelkiant bendruomenines, savivaldos, tarptautinių organizacijų, diplomatų ir visų rėmėjų pastangas regioninių ir socialinių atskirčių mažinimui. Pavyzdžiui, dėl glaudaus  bendradarbiavimo su gydytojais profesionalais iš Nacionalinio vėžio instituto Vilniuje papildomai buvo patikrinta daugiau kaip 1000 moterų iš 15 savivaldybių.

Kvalifikuotos, profesionalios sveikatos patikros galimybės buvo suteiktos moterims iš įvairių Lietuvos regionų, didinant ne tik kokybiškų paslaugų prieinamumą, bet ir užtikrinant informacijos sklaidą į regionus  apie būdus ir galimybes užkirsti kelius pavojingai ligai išsikeroti, kviečiant moteris atidžiau rūpintis ir savo, ir savo artimųjų, ir pažįstamųjų sveikata, skatinant profilaktiškai tikrintis, aktyviai dalyvauti visose vėžio prevencijos programose ir ne tik didžiuosiuose miestuose“, – sakė D. Nausėdienė.

Pasak pirmosios ponios, kiekviena „Sužydėjusios vilties‘” iniciatyva gali paskatinti laiku užsiregistruoti pas gydytoją ir nieko nelaukiant pasižymėti asmeniniame kalendoriuje kitą artimiausios profilaktinės patikros dieną.

„Be galo svarbu, kad kiekvienam būtų užtikrinta prieiga prie kokybiškų paslaugų. Svarbiausia – laiku, kad mūsų gyvenimai nesudužtų į galybę skaudžių šukių per vėlai išgirdus diagnozę“, – pabrėžė D. Nausėdienė, taip pat priminusi, jog skirtingose savivaldybėse egzistuoja didžiuliai moterų dalyvavimo patikros programose skirtumai: vienose rodikliai viršija 70 proc., kitose  nesiekia net 40 proc.

Už ilgametę veiklą ir nuolatinį siekį keisti situaciją pirmoji ponia dėkojo IWAV narėms, Nacionalinio vėžio instituto bendruomenei, kitoms Lietuvos gydymo įstaigoms, administratoriams, mokslininkams, gydytojams, tyrėjams, slaugytojams, POLAI, psichologams, reabilitologams ir kitiems specialistams –  visiems, rodantiems  realų asmeninį, visuomeninį ir institucinį  paramos moterų sveikatinimui pavyzdį.

Higienos instituto duomenimis, krūties vėžys užima antrąją vietą piktybinių navikų grupėje. 2022 m. Lietuvoje šia liga sirgo daugiau nei 19,5 tūkst. moterų ir situacija kol kas negerėja. Priešingai, sergamumas didėja. Nustatyta ir krūties vėžio grėsmė: viena iš devynių moterų gali juo susirgti. Kasmet šią diagnozę Lietuvoje išgirsta apie 1700 moterų.

Pagrindinis iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ tikslas – pagerinti krūties vėžio diagnostiką ir gydymo rezultatus. Nuo 2008 m. IWAV iniciatyvos bendruomenei pavyko surinkti daugiau kaip 350 tūkst. eurų. Lėšos skirtos informuotumui didinti ir būtiniausių prekių – biopsinių adatų, audinių žymeklių ir UV recirkuliatorių, kurių nekompensuoja valstybė – įsigijimui.

Pirmoji ponia D. Nausėdienė yra šios iniciatyvos globėja.

Pranešimą paskelbė: Tomas Beržinskas, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-25 20:25
Sveikata, grožis
Kontaktinis asmuo
Tomas Beržinskas
LR Prezidento patarėjas
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
869842231
tomas.berzinskas@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal