Seimo Pirmininkė: „Strateginė Lietuvos ir Lenkijos partnerystė peržengia dvišalių santykių ribas“

2024 m. balandžio 26 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad prieš 30 metų pasirašyta Lietuvos ir Lenkijos draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutartis ne tik simbolizuoja tvirtą abiejų valstybių ryšį ir puoselėja praeities paveldą. Ji taip pat nukreipia į darnos ir strateginės partnerystės ateitį Lietuvos, Lenkijos ir regiono labui.

„Mūsų strateginė partnerystė peržengia dvišalių santykių ribas. Būtent mums tenka didžiausia atsakomybė sukurti platesnį regioninį aljansą. Ypač turint omenyje artėjantį Lenkijos pirmininkavimą Europos Sąjungai kitais metais ir 2027 m. – Lietuvos“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Pirmininkė įsitikinusi, kad dabartinės Lietuvos ir Lenkijos strateginės partnerystės nebūtų be 1994 metų balandžio 26 dieną Vilniuje pasirašytos sutarties, kuri tapo lūžio tašku abiem tautoms.

„Kelias iki sutarties buvo nelengvas ir ilgas. Bet mūsų derybininkų dėka gimė reiškinys, kuris kartais lyginamas su pokario Vokietijos ir Prancūzijos susitaikymu“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovės teigimu, ši sutartis de facto baigė istorinių nesutarimų laikotarpį ir sukūrė sąlygas draugiškiems santykiams ir strateginiam bendradarbiavimui: „Ši sutartis, neabejoju, tapo ir pirmuoju mūsų žingsniu euroatlantinių struktūrų link. Neatsitiktinai šiemet švenčiame Lietuvos narystės NATO 20-metį. Narystę organizacijoje, kurioje Lenkija, kaip ir prieš šimtmečius, yra mūsų artimiausia sąjungininkė ir partnerė“.

Pasak Seimo Pirmininkės, įgyvendindami sutarties nuostatas, šios kadencijos Lietuvos parlamentas ir Vyriausybės koalicija per mažiau nei ketverius metus padarė labai didelę pažangą.

„Priėmėme Vardų ir pavardžių rašybos įstatymą. Taip pat įstatymą, kuriuo tautinių mažumų žiniasklaidos finansavimas pripažįstamas valstybės prioritetu. Prieš kelias savaites visuomenei derinti pateikėme ilgai brandintą Tautinių mažumų įstatymo projektą. Žinoma, tai nereiškia, kad mūsų santykiuose nebėra problemų. Tačiau mes einame teisingu keliu jas spręsdami“.

 

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen

atstovė spaudai Ilona Petrovė

Tel.: (0 5) 209 6030, mob. +370 698 42 071

El. p.  ilona.petrove@lrs.lt

www.lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Jolanta Anskaitienė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-26 08:20
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Ilona Petrovė
pasidalinti
atgal