Seimo nario T. Tomilino pranešimas: „Po tarptautinės diskusijos Vilniuje aiškesnė Europos miškų politikos kryptis“

2024 m. balandžio 26 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Europos informacijos centre vykusioje tarptautinėje diskusijoje apie Lietuvos ir Europos miškų padėtį įžvalgomis dalijosi Lietuvos nevyriausybinių organizacijų atstovai, miškų ekspertai ir aplinkosaugininkai. Diskusijoje taip pat dalyvavo Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, Lietuvoje viešintys Europos Parlamento (EP) nariai, EP Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Bas‘as Eickhout‘as ir miškų ekspertė, Vokietijos atstovė Europos Parlamente Anna Deparnay-Grunenberg.

„Natūralūs miškai, sengirės yra gyvybiškai svarbūs gamtos išsaugojimui ir klimato krizės įveikimui. Deja, tokie miškai sudaro tik mažiau nei tris procentus bendro Europos miškų ploto, nors būtent šie miškai yra ypač vertingi visai gyvybei Žemėje. Daugelyje šalių, įskaitant ir Lietuvą, miškų išsaugojimas sulaukia vis daugiau visuomenės palaikymo, mes turime unikalų momentą – susiformavo visos sąlygos ryžtingesnei politikai“, – sako vienas diskusijos iniciatorių, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Tomas Tomilinas.

Anot Seimo nario, Europos Sąjunga (ES), V. Sinkevičiaus lyderystės dėka, per penkerius metus padarė viską, kad Europoje atsirastų strateginė miškų saugojimo kryptis: paskelbtos tvarios miškininkystės gairės, svarstoma Europos Komisijos parengta miškų stebėsenos direktyva, kuri suvienodins miškų rodiklius ir leis objektyviai matyti bendrą miškų situaciją Europoje. Visgi, miškų politika vis dar priklauso valstybių narių kompetencijai, todėl ES negali tiesiogiai paveikti sprendimų, susijusių su, pavyzdžiui, plynųjų kirtimų ribojimu.

„Džiaugiuosi Lietuvoje gimstančiu politiniu sutarimu dėl saugomų teritorijų plėtros ir kitokio ūkininkavimo valstybiniuose miškuose modelio. Mūsų valstybė yra pakankamai turtinga ir gali sau leisti gauti mažiau pajamų iš valstybinių miškų kirtimo, taip rodydama pavyzdį privatiems miško savininkams, kaip vykdyti tvaresnę, ekosistemoms palankią miškininkystę“, – sako T. Tomilinas.

Parlamentaro teigimu, galimybė diskutuoti su Europos Parlamento atstovais ir eurokomisaru V. Sinkevičiumi leido pasidalyti gerąja praktika, kartu svarstyti, kokia kryptimi turi judėti Europos Sąjunga, ir kokie sprendimai šiuo metu yra prioritetiniai gerinant miškų padėtį bendrijos šalyse.

Rengiamoje diskusijoje įžvalgomis dalijosi ne tik svečiai iš Briuselio, tačiau ir „Fern“ organizacijos, veikiančios ES lygmeniu, atstovas iš Estijos Siim‘as Kuresoo, Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas, taip pat peticijos prieš plynuosius kirtimus autorė Monika Jotautaitė.

Daugiau informacijos:

Ieva Gervinskaitė

El. p. Ieva.gervinskaite@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Jolanta Anskaitienė, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-04-26 10:46
Politika, Gamta, aplinkosauga