MERIThON: naujos bendradarbiavimo iniciatyvos IRT specialistų trūkumui spręsti

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: šeštadienis, 2024 balandžio 27
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: šeštadienis, 2024 balandžio 27
Renginio vieta: Saulėtekio al. 11, Vilnius

Balandžio 27 dieną startuoja nauja tarptautinė iniciatyva, kuria siekiama sumažinti IRT (Informacinių ir ryšių technologijų) specialistų trūkumo problemą – vyks ideatono tipo renginys „MERIThON“. Tai viena iš priemonių, kuriomis bandoma spręsti specialistų trūkumo problemą sparčiai besivystančiame IRT  sektoriuje, kuris šiuo metu Europos Sąjungoje sudaro 3 procentus. Paskaičiuota, kad šiuo metu Europai reikia daugiau nei 350 000 IRT specialistų ir numatoma, kad per ateinančius metus net 90 procentų darbų vykdymui bus būtini specifiniai IRT gebėjimai.

VILNIUS TECH profesorės Simonos Ramanauskaitės teigimu, „Lietuvoje ir Europoje mes vis dar nesugebame pritraukti daugiau žmonių studijuoti ar persikvalifikuoti ir tapti IRT specialistais. Mažiau nei 8 procentai Lietuvos absolventų renkasi kompiuterijos studijas. Pasiryžtančių keisti savo karjerą ir persikvalifikuoti – nykstamai maži skaičiai“.

„MERIThON“ – dalinai Europos sąjungos finansuojamo projekto „MERIT“ veikla, kuria siekiama įtraukti kuo įvairesnius rinkos veikėjus IRT vertės grandinių kūrimui. Kaip patikslino „Saulėtekio Tech Parko“ atstovas „MERIT“ projekte Edgaras Kriukovis, „Šio renginio metu siekiama organizacijoms padėti plėtoti inovatyvius IRT sprendimus - renginio dalyviai ieškos galimų sprendimų, naujų idėjų organizacijų pateiktiems iššūkiams spręsti. Vėliau MERIT projekto studijų programų studentai iš įvairių šalių magistro darbuose sugeneruotas idėjas bandys realizuoti. Tikimės, kad bent dalis iš jų užmegs glaudesnius ryšius su iššūkį pasiūliusia organizacija ar sukurs savo startuolį. Įsitraukimas į iniciatyvą –  abipusė nauda: organizacijoms – padidinti jų skaitmenizavimo lygį, o studentams –  dirbti su aktualiomis, inovatyviomis idėjomis bei technologijomis“.

Glaudesniems ryšiams tarp studentų ir verslo atstovų prireiks laiko, tačiau jau šiandien verslo įmonės tiki tokio bendradarbiavimo nauda ir aktyviai įsitraukia į „MERIThON“ veiklas. Ideatono tipo renginys „MERIThON“ – tarptautinis, jo dalyviai sprendimų iššūkiams ieškos Vilniuje bei Manresoje (Ispanijoje), iššūkių užduotis pateikė, konsultacijas dalyviams teiks bei įsteigė prizus įvairaus profilio Lietuvoje ir kitose Europos šalyse veikiančios organizacijos: logistikos įmonių grupė Everwest Group; NOD Baltic - ESET oficialus atstovas Lietuvoje; Nacionalinis kibernetinio saugumo centras; duomenų analitikos įmonė Exacaster; Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba; finansinės apskaitos sprendimus siūlanti uždaroji akcinė bendrovė STEKAS; interneto svetaines kurianti mažoji bendrija oxaDIGIT, Accenture, asya, Asoindel, expertware, nuclia, onLASER, F2R Engineering. Todėl dalyvių sugalvoti sprendimai taps matomi tarptautiniu mastu, o ateityje galimai taikomi ir plačiau.

Everwest Group Informacinių technologijų vadovas Paulius Mantulovas teigia, kad įmonė teigiamai vertina sparčiai besivystančius dirbtinio intelekto sprendimus: „Nesusidūrę su logistika neįsivaizduoja, kiek skaitmenizuotų sprendimų taikome savo kasdienėse verslo operacijose. Todėl mes tikime inovacijų taikymo potencialu ir nauda, siekiant aukštų rezultatų, susietų su įmonės strateginiais tikslais. Bet kuri kliūtis, iššūkis gali turėti ne vieną sprendimą – visada ieškome geriausių būdų ir kelių sprendžiant problemas. Su nekantrumu laukiame renginio, nes tikime, kad būtent čia gims naujos idėjos ir sprendimai, atveriantis naujas galimybes, aktualias ne tik mums, bet ir visai logistikos sferai“.

Kibernetinės saugos sritį atstovaujantys Nacionalinis kibernetinės saugos centras ir NOD Baltic labiausiai ši renginio metu nori pamatyti aktyvų dalyvių įsitraukimą į sprendžiamus iššūkius. NOD Baltic vadovo Tomo Parnarausko teigimu, „Smagu pamatyti kuo dabar gyvena žingeidūs ir aktyvūs žmonės, kiek jie kūrybingi sprendžiant įvairias problemas. Būtent noras tobulėti ir aktyviai imtis veiksmų susidūrus su iškilusiais sunkumais dažnai nulemia ne tik pačio asmens tolesnę karjerą, bet ir visos šalies potencialą. Kiekvienas prisidėdamas asmeniškai, kaip įmonė ar organizacija bendradarbiaudami kuriame inovatyvią bendruomenę bei valstybę. Visi dideli dalykai prasideda nuo idėjos ir pirmo žingsnio, kad ir tokiuose renginiuose kaip šis.“.

Pranešimą paskelbė: Simona Ramanauskaitė, Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-26 12:27
Švietimas ir mokslas, Laisvalaikis, pramogos
Renginio pradžia
2024-04-27, šeštadienis10:00
Renginio pabaiga
2024-04-27
Renginio vieta
Saulėtekio al. 11, Vilnius
Kontaktinis asmuo
Simona Ramanauskaitė
profesorė, vyriausioji mokslo darbuotoja
Vilniaus Gedimino technikos universitetas
+37061437184
simona.ramanauskaite@vilniustech.lt
pasidalinti
atgal