Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai stebėjo bendras brigados lygmens karines pratybas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Lenkijos Respublikos Prezidentu Andrzejumi Duda penktadienio rytą stebėjo Lietuvos ir Lenkijos karių tarptautines brigados lygmens taktines pratybas „Brave Griffin 24-II“.

„Šių pratybų tikslas – parodyti gebėjimą sąveikauti ir koordinuoti veiklą vykdant bendrus karinius veiksmus ir gynybos operacijas svarbioje NATO ir visam regionui geografinėje vietovėje – Suvalkų koridoriuje“, – sakė šalies vadovas. Lietuvos ir Lenkijos vadovai drauge stebėjo pratybų veiksmus, taip pat apžiūrėjo karinę techniką.

Pasak Prezidento, Lenkija ir Baltijos šalys yra bendrų grėsmių kaimynystėje, todėl vienodai vertina padėtį ir supranta, jog Rusija išliks ilgalaike karine grėsme visam Aljansui. „Turime išlaikyti tvirtą poziciją dėl NATO rytinio flango stiprinimo, siekti visiško NATO gynybos planų ir rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo“, – pabrėžė Prezidentas.

Dvišalio susitikimo metu Prezidentai aptarė regiono gynybos ir saugumo, paramos Ukrainai ir dvišalių santykių stiprinimo klausimus, apžvelgė platų bendradarbiavimo gynybos srityje lauką ir sutarė dėl naujų bendrų sąveikos tikslų.

„Vertinu mūsų pastangas, daromas įsigyjant moderniausios ginkluotės elementus bei didinant atsparumą kibernetinėje erdvėje“, – sakė šalies vadovas. Prezidento teigimu, susitikimo metu su Lenkijos Prezidentu aptartos galimybės plėsti ir vystyti gynybos bendradarbiavimą raketinės artilerijos (HIMARS) pajėgumų ir kibernetinio saugumo srityse. Pasak šalies vadovo, tolesnis sąveikos ir bendradarbiavimo šiose srityse vertinimas bus perduotas krašto apsaugos ministrams ir kariuomenių vadams.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai aptarė ir paramą Ukrainai. Prezidentas pabrėžė, kad privalome nenuilsdami siųsti bendrą žinutę dėl tvirto įsipareigojimo toliau remti Ukrainą, taip pat svarbu padėti Ukrainai kuo labiau artėti narystės NATO link.

Pranešimą paskelbė: Sofija Armoškaitė-Godliauskienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-26 12:49
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sofija Armoškaitė-Godliauskienė
Prezidento komunikacijos grupės patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37068639784
sofija.godliauskiene@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal