Prezidentas: turime užbaigti Europos vienijimosi projektą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda drauge su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda penktadienio popietę Vytauto Didžiojo universitete dalyvavo tarptautiniame forume „Europos idėja“.

Tarptautinis forumas „Europos idėja“ surengtas minint Lietuvos ir Lenkijos narystės Europos Sąjungoje 20-metį. Simboliška, kad šiandien Lietuva ir Lenkija taip pat švenčia Draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties pasirašymo 30 metų sukaktį. Ši sutartis pakeitė mūsų dvišalius santykius, atverdama kelią glaudžiam strateginiam bendradarbiavimui, kuriuo šiuo metu džiaugiamės.

Pasak šalies vadovo, į Europos Sąjungą prieš 20 metų įžengėme su didelėmis viltimis ir dar didesniais lūkesčiais ir tikrai nenusivylėme. Per pastaruosius 20 metų Lietuva buvo viena sparčiausiai augančių Europos šalių, o Lietuvos gyventojai iki šiol išlieka vieni didžiausių Europos Sąjungos rėmėjų.

Tiesa, pažymėjo Prezidentas, Europos Sąjunga, į kurią įstojome, skiriasi nuo dabartinės, ir didžiausias pokytis yra ne vidinis, o išprovokuotas išorės aplinkybių. Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, Europos Sąjunga susidūrė su negailestingu ir taisyklių nepaisančiu agresoriumi.

„Šiandien Ukrainos žmonės kovoja ne tik už save. Jie gina visą Europą – mūsų vertybes, mūsų tapatybę ir mūsų žmones. Dabar Europa turi užtikrinti, kad išliktų stipri ir saugi, bei sutelkti visus reikalingus išteklius Ukrainai remti“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pasak Prezidento, mūsų veiksmai turi būti grindžiami aiškiu supratimu, kad Rusija šiuo metu kelia didžiausią grėsmę Europai. „Lietuva tai jau žino, Lenkija tai žino, tai žino ir visa Europos Sąjunga“, – pabrėžė Lietuvos vadovas.

Prezidento teigimu, šiandien mūsų uždavinys – paspartinti sprendimų priėmimą, kad išnaudotume visą savo potencialą. Turime investuoti į savo saugumą, taip pat būti pasiryžę plėsti laisvės, stabilumo ir klestėjimo erdvę už dabartinių ES ir NATO sienų. Pasak šalies vadovo, nė vienas išorės veikėjas negali nurodyti, kur baigiasi Europa, – tai galime nuspręsti tik mes, remdamiesi bendromis vertybėmis.

„Šiandien neabejoju, kad Ukrainos žmonės, taip drąsiai kovojantys su Rusijos karine agresija, priklauso šiai didžiai naujajai ateities Europai, ir tikiu jų galutine pergale“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pranešimą paskelbė: Dovilė Šalkuvienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-26 16:01
Tarptaut.santykiai, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal