„Vinted“ po spartaus augimo metų fiksavo pelną ir toliau investuoja į ateitį

  • 2023 metais, palyginti su 2022 metais, pajamos augo 61 proc., o pelningumas buvo dviženklis
  • „Vinted“ prekybos platforma išsiplėtė esamose ir naujose rinkose, pristatė naują paslaugą dizainerių ir prabangios mados daiktams
  • Pagrindinės investicijos apima pristatymo ir mokėjimo paslaugas bei susijungimus ir įsigijimus

2023 metais „Vinted“, pirmaujanti Europos internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma, toliau augino pajamas, pasiekė pelną ir įgalino daugiau žmonių nei bet kada prekiauti naudotais daiktais.

2023 metais „Vinted Limited“[1], kuri apima visas tiesiogiai ir netiesiogiai patronuojamas įmones, gavo 596,3 mln. eurų pajamų, t. y. 61 proc. daugiau nei 2022 metais (370,2 mln. eurų), jos EBITDA siekė 76,6 mln. eurų, o grynasis pelnas – 17,8 mln. eurų, palyginti su 20,4 mln. eurų[2] grynuoju nuostoliu 2022 metais.

Augimo ir pelningumo metai, investuojant į ilgalaikes galimybes

Nepaisant neramios makroekonominės aplinkos, 2023 metais „Vinted“ augo sparčiau nei planavo.

Grupės pagrindą sudaranti „Vinted“ prekybos platforma augimą užsitikrino keliose skirtingose srityse: toliau didino rinkos dalį esamose rinkose; įžengė į Daniją, Suomiją ir Rumuniją; ir tęsė plėtrą į prabangios mados segmentą per prekių patikrinimo paslaugą. Tuo pačiu Grupė paspartino pristatymo paslaugų plėtrą su „Vinted Go“ ir žengė pirmuosius žingsnius, leisiančius pasiūlyti daugiau vertės mokėjimo paslaugose.

Visa tai padeda „Vinted“ pagerinti savo bendruomenės narių patirtį ir sparčiau įgyvendinti savo misiją – paversti naudotus daiktus pirmuoju pasirinkimu visame pasaulyje. 

Žengia į prabangos segmentą

2022 metais sėkmingai įsigijus naudotų dizainerių kurtų daiktų platformą „Rebelle“, „Vinted“ subūrė abiejų bendrovių komandas ir pradėjo teikti daiktų verifikavimo paslaugą, suteikiančią galimybę „Vinted“ nariams ramiau prekiauti dizainerių ir prabangos segmento daiktais. Ši paslauga šiuo metu prieinama devyniose „Vinted“ rinkose ir toliau plėsis, atsižvelgiant į pirminius rezultatus, įskaitant daugiau prekės ženklų ir kategorijų.

„Vinted Go“ pristatymo paslaugų plėtra

2022 metais pradėjusi veikti bendrovė „Vinted Go“, plėtojanti su siuntimu susijusias paslaugas, pernai rodė vis geresnius rezultatus. „Vinted Go“ pagrindiniuose Prancūzijos miestuose jau įrengė apie 1500 siuntų paštomatų ir PUDO (siuntų atsiėmimo ir išsiuntimo, angl. pick-up, drop-off) punktų, ir jau pristatė milijonus siuntų „Vinted“ nariams. Pavyzdžiui, vien 2023 metų gruodžio mėnesį buvo pristatyta daugiau nei 400 tūkst. siuntų.

Praėjusių metų antrąjį pusmetį „Vinted Go“ įsigijo Nyderlandų siuntų pristatymo įmonę „Homerr“. Išaugęs veiklos mastas ir galimybė pasidalinti žiniomis leis abiem organizacijom pagilinti patirtį C2C (klientas-klientui) srityje. Atsižvelgiant į stiprius 2023 metų rezultatus, „Vinted“ ir toliau investuos į „Vinted Go“ 2024 metais, ypač Prancūzijos, Belgijos ir Nyderlandų rinkose.

Plėtra į mokėjimų rinką

Lietuvos bankas suteikė „Vinted“ elektroninių pinigų institucijos licenciją, kas leis bendrovei vystyti naujas paslaugas ir pasiūlyti geresnę patirtį savo nariams.

„Naudotos mados prekės – sąlyginai nauja rinka, užimanti itin mažą dalį visame mados segmente. Tačiau mūsų 2023 metų rezultatai ne tik įrodė, kad galime užtikrinti stiprų augimą, bet ir tai, kad esame rinkos su dideliu potencialu priešakyje. Ne mažiau svarbu ir tai, kad naudotų mados prekių tarpusavio prekybos populiarinimas yra veiksmingas būdas mažinti mados industrijos daromą žalą ir mūsų misijos – paversti naudotus daiktus pirmu pasirinkimu – pagrindas“, – sako Thomas Plantenga, „Vinted Group“ generalinis direktorius.

„Jau daugelį metų investuojame kapitalą su didele investicine grąža, nuolat atsižvelgdami į savo investicijų finansinį tvarumą, todėl džiaugiuosi, kad galime pranešti, jog esame pelningi ir 2023 metais fiksavome teigiamą EBITDA. Tai puikus mūsų komandos atsidavimo ir sunkaus darbo įrodymas, kad „Vinted“ taptų sėkminga mūsų nariams. Tuo pačiu tai tvirtas pamatas tolimesnei plėtrai – horizonte matome daugybę galimybių“, – teigia „Vinted Group“ vadovas.

2023 metų IV ketvirtį „Vinted“ užsitikrino 50 mln. eurų atnaujinamąjį kreditą iš „BNP Paribas“ ir „ING BANK“. Pastarasis suteiktas galimoms būsimoms investicijoms ar plėtros galimybėms, įskaitant susijungimus ir įsigijimus.   

„2023 metais mūsų prekybos platforma rodė stiprius veiklos rezultatus, su „Vinted Go“ paspartinome pristatymo paslaugų plėtrą ir žengėme žingsnius į mokėjimų dalį mūsų vertės grandinėje. 2024 metais toliau vykdysime šią misiją, įgyvendindami įvairius augimo vektorius, įskaitant geografinę plėtrą ir kategorijų vystymą, – sako T. Plantenga, – matome daug galimybių ateityje, todėl ir toliau derinsime pelningumą su investavimo galimybėmis, kad sparčiau artėtume prie savo misijos.“

2023 metais „Vinted“ vidutinis mėnesinis darbuotojų skaičius išaugo trečdaliu (33 proc.) iki 1743 darbuotojų, dauguma jų dirbo Lietuvoje. Šiuo metu visoje grupėje dirba daugiau nei 2 000 žmonių.

[1] Skaičiai pagrįsti bendrovės „Vinted Limited“ („Vinted Group“) metiniu pranešimu ir finansine ataskaita, kuri apima visų tiesioginių ir netiesioginių patronuojamųjų įmonių, įskaitant UAB „Vinted“ grupę – pagrindinės „Vinted“ prekybos platformos operatorės – konsoliduotus rezultatus.

[2] Apskaitos pastabos: Atliekant auditą apskaitos metodai buvo peržiūrėti pagal tarptautinius finansinės atskaitomybės standartus. Peržiūrėjus investicinio portfelio nerealizuoto pelno (nuostolio) apskaitos principus, buvo patikslintas 2022 m. nuostolis.

Pranešimą paskelbė: Martynas Pasiliauskas, Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-29 09:04
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
Kontaktinis asmuo
Martynas Pasiliauskas
Integrity PR
+370 620 41065
martynas@integrity.lt
pasidalinti
atgal