Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas lankosi prie labiausiai į Rytus nutolusios Europos Sąjungos sienos

2024 m. balandžio 29 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas ir Baltijos Asamblėjos Prezidentas Andrius Kupčinskas balandžio 27–30 d. lankosi Šiaurės Ostrobotnijoje – Suomijos regione, kuris ribojasi su Suomijos Laplandijos, Kainu, Šiaurės Savo, Vidurio Suomijos ir Centrinės Pohjanijos regionais, taip pat su Rusijos Karelijos Respublika. Vizito tikslas – aptarti visuomenės saugumo ir kitus aktualius klausimus apsilankant prie labiausiai į Rytus nutolusios Europos Sąjungos sienos.

Susitikime su Oulu miesto atstovais buvo pristatyta miesto vizija: 2026 m. Oulu planuoja tapti Europos kultūros sostine ir kultūriniais renginiais atgaivinti Šiaurės Suomijos regioną. Kaip prisimena Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas A. Kupčinskas savo gimtojo miesto Kauno suklestėjimą Europos kultūros sostinės metais 2022-aisiais: „Tai kelerių metų kelionė, kuri užmezga naujus ryšius tarp žmonių, įkvepia jų širdyse džiaugsmo ir kūrybiškumo bei palieka neišdildomus prisiminimus.“

Baltijos Asamblėjos atstovų delegacijai pristatytos 6G technologijos siekiant paspartinti visuomenės skaitmeninimą. „Suvokti šią idėją – tai tarsi įsivaizduoti 6G palaikančią skaitmeninę erdvę ten, kur susitinka fizinis ir virtualus pasauliai, o belaidis ryšys išplečiamas visose gyvenimo srityse. Tikslas toks ir yra – duomenimis pagrįsta, tvari ateities visuomenė, kurią įgalina beveik momentinis ir neribotas belaidis ryšys“, – komentuoja A. Kupčinskas.

Susitikimuose su Suomijos Aplinkos instituto Oule atstovais diskutuota apie Botnijos įlanką, aptarta dabartinė padėtis, moksliniai tyrimai ir tarpvalstybinis bendradarbiavimas. Kajanio mieste susipažinta su superkompiuteriu LUMI (angl. Large Unified Modern Infrastructure): tai greičiausias superkompiuteris Europoje, penktas pagal spartumą ir septintas vertinant ekologijos aspektu pasaulyje. LUMI, pažymima, yra viena iš pirmaujančių dirbtinio intelekto platformų pasaulyje.

Sienos kirtimo stotyje, esančioje Kuhmo mieste, supažindinta su Suomijos Pasienio tarnybos darbu ir iššūkiais. Suomijos Vyriausybei nusprendus uždaryti Kuusamo, Salos ir Varčio sienos kirtimo punktus prie rytinės sienos, visi sienos kirtimo punktai buvo centralizuoti. Nepaisant apribojimų, eismas per Suomijos rytinę sieną tęsėsi ir išplito į kitus sienos kirtimo punktus. Kaip pastebi Seimo narys A. Kupčinskas, „Suomijos Vyriausybės vertinimu, migracija iš Rusijos ir situacijos eskalavimas kelia rimtą grėsmę nacionaliniam saugumui ir viešajai tvarkai“.

Baltijos Asamblėjos Prezidentas baigdamas savo vizitą Suomijoje lankysis Kainu brigadoje, kuri apmoko formuoti dalinius šiaurinėms Suomijos dalims. Kainu brigada palaiko ir plėtoja gynybinį pasirengimą Šiaurės Ostrobotnijoje, Kainu, Šiaurės Savonijoje ir Šiaurės Karelijoje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal