NATO viršūnių susitikimo simuliacijoje moksleiviai demonstravo išskirtinį pasirengimą siekiant konsensuso jautriais klausimais

Balandžio 26 dieną beveik 200 Lietuvos vyresniųjų klasių moksleivių ir keletas svečių iš Švedijos dalyvavo „Model NATO Vilnius 2024“ simuliacijoje. Tai daugelyje Europos šalių vykstantis prestižinis renginys, kviečiantis moksleivius geriau pažinti Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją – NATO, patirti ir suprasti sprendimų priėmimo NATO viršūnių susitikimuose subtilybes bei procesus praktiniu būdu. Vilniuje jis buvo rengiamas antrą kartą.

„Model NATO“ dalyvius Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose sveikino Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, Seimo Pirmininkės pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brianas Olley, Britų tarybos vadovė Ona Marija Vyšniauskaitė. 

Sveikinusieji pabrėžė diskusijų ir sutarimo svarbą NATO, džiaugėsi jaunimo susidomėjimu, nes netolimoje ateityje būtent jie turės priimti atsakingus sprendimus svarbiausiais Aljanso klausimais.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi matydama tiek daug jaunų žmonių, norinčių daugiau sužinoti ir diskutuoti aktualiausiomis, daugiausiai iššūkių keliančiomis ir labai svarbiomis mūsų kasdienybei temomis.

Debatai Aljanso viduje kartais gali būti sudėtingi, nes tai yra normalus demokratinis procesas, kuriame visos įsitraukusios pusės siekia bendro sutarimo, o ne klauso kieno nors diktatoriškų įsakymų. Pati NATO esmė visgi yra gana paprasta – vienyti visų šalių narių pastangas kolektyvinei gynybai ir laisvės, taikos ir saugumo puoselėjimui. Saugumas nėra viskas, tačiau be saugumo nėra bemaž nieko“, – sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė pabrėžė, kad NATO sėkmei būtina, jog kiekviena Aljanso narė prisiimtų savosios atsakomybės dalį už kolektyvinės gynybos įsipareigojimus.

„Antrojo pasaulinio karo metu netekome net 36 mln. žmonių. Tai labai daug. Ir tuomet, su mintimi, kad tai niekada nebepasikartotų, imta plėtoti kolektyvinės gynybos idėja – taip gimė NATO. Tai buvo svarbus žingsnis galvojant apie tarptautinį pasaulio saugumą ir stabilumą, tačiau kaip matome pastaraisiais metais – taika ir šis stabilumas yra labai trapūs. Taigi, NATO Aljansas šiandien yra ne mažiau svarbus, nei anuomet, prieš beveik 80 metų, ir šiandienos diskusijose, kuomet spręsite tikrus, kaip tik šiuo metu aktualius klausimus, sprendimų ir kompromisų paieškose, neabejoju, daug aiškiau suprasite, kiek iššūkių ir svarbių darbų dar laukia šios organizacijos“, – su moksleiviais mintimis dalijosi Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brianas Olley.

Seimo Pirmininkės pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė priminė, kad Lietuvos kelias į NATO prasidėjo sulig Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimu ir dar anksčiau – kai mūsų seneliai, miško broliai, rezistentai vedė į šį tikslą. Ji drąsino jaunimą simuliacijų metu pasinaudoti proga perprasti NATO veikimo principus, įsijausti į kiekvienos šalies specifiką ir pasiruošti iššūkiui, su kuriuo neabejotinai susidurs – įtikinti savo kolegas, atstovaujančius kitas valstybes, kad teikiamas siūlymas Aljanso darbotvarkėje yra vertas dėmesio ir palaikymo.

Anot Britų tarybos vadovės Onos Marijos Vyšniauskaitės, NATO, kaip galinga sąjunga, kurioje dalyvauja ir Lietuva, suteikia neįkainojamą stabilumą ir saugumą ne tik mūsų šaliai, bet ir visam pasauliui. „Tikiu, jog vedami būtent šios minties bei noro geriau suprasti organizaciją dalyvaujate „Model NATO“ simuliacijoje šiandien. Džiaugiamės, jog „Model NATO“ sulaukė didelio populiarumo – toks didelis dalyvių skaičius yra puikus įrodymas, jog  jaunoji karta yra aktyvi, žingeidi ir jai rūpi bendruomenės, ateities ir saugumo klausimai. Tai – tikras pilietiškumo įrodymas“, – teigė O. M. Vyšniauskaitė. 

Beveik 7 valandas trukusių „Model NATO“ sesijų metu dalyviai renginyje atstovavo vienai iš 32 šalių, kurios yra NATO sąjungininkės ir šešiuose Komitetuose svarstė realius darbotvarkės klausimus, susijusius su NATO sąjungininkų įsipareigojimais didinti išlaidas gynybai, NATO ir klimato kaitos bei naujojo NATO generalinio sekretoriaus paskyrimu. Iš anksto parengtoje medžiagoje delegatai susipažino ne tik su NATO istorija, struktūra, svarbiausia informacija apie aktualius darbotvarkės klausimus, tačiau intensyviai nagrinėjo ir procedūras, kurių laikantis priimami sprendimai. Taigi, „Model NATO“ sesijose svarbi ne tik argumentų kalba, gebėjimas analizuoti, diskutuoti ir įtikinti atstovaujant savo šalies poziciją, bet ir pastangos siekti konsensuso – priimti sprendimus bendru sutarimu ar per procesą, vadinamą „tylos procedūra“.

Šių metų „Model NATO Vilnius“ moderavo Birmingamo universiteto (Jungtinė Karalystė) tarptautinės politikos profesorius Markas Webberis, Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų, sandraugos ir plėtros biuro gynybos ir tarptautinio saugumo analitikė Jennifer Medcalf, JAV kariuomenės majoras Christopher Hawkins, Lietuvos kariuomenės Mokymų ir doktrinų valdybos Karybos instituto patarėjas pulkininkas leitenantas Valerijus Šerelis, Lietuvos kariuomenės atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis ir Lietuvos kariuomenės majoras Alminas Sinevičius.

Moderatorių teigimu, šių metų delegatai demonstravo išskirtinį pasirengimą ir įsitraukimą į pasiūlytą darbotvarkę, debatų metu netrūko karštų diskusijų, tačiau jos buvo labai aukšto lygmens, reikalaujančios ne tik žinių ir procedūrų išmanymo, bet ir analitinių gebėjimų, kuriais delegatai rėmėsi savo įžvalgose.

Visiems „Model NATO Vilnius 2024“ delegatams renginio pabaigoje įteikti sertifikatai.

„Model NATO Vilnius 2024“ Lietuvoje organizavo Britų taryba, Jungtinės Karalystės ambasada Vilniuje, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija kartu su Baltijos pažangių technologijų institutu (BPTI). Renginį globojo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Daugiau informacijos „Model NATO Vilnius 2024“ – interneto svetainėje www.modelnatovilnius.lt, renginio akimirkų galerija – https://bit.ly/ModelNatoVilnius2024.

Pranešimą paskelbė: Sandra Kanopkaitė, Baltijos pažangių technologijų institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-29 14:35
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sandra Kanopkaitė
Komunikacijos projektų vadovė
Baltijos pažangių technologijų institutas
860618307
sandra.kanopkaite@bpti.eu
pasidalinti
atgal