Prezidento darbo diena – Mažeikiuose

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį, tęsdamas darbo dienų regionuose ciklą, su komanda dirbo Mažeikių rajone. Šalies vadovas  susitiko su Mažeikių rajono savivaldybės mere Rūta Matulaitiene, dalyvavo diskusijoje dėl kliūčių žmonėms su negalia mažinimo, lankėsi Mažeikių muziejuje, susitiko su rajono bendruomene.

Susitikime su Mažeikių rajono savivaldybės mere Prezidentas aptarė kelių finansavimą, suskystintų gamtinių dujų infrastruktūros priežiūrą, švietimo, sveikatos sistemų pertvarką, jaunų medikų pritraukimą į regionus, valstybės savivaldybėms perduotos civilinės saugos funkcijos įgyvendinimą, karo pabėgėlių iš Ukrainos integraciją rajone.

Rajono vadovai pritarė Prezidento iniciatyvai miestų ir miestelių gatves bei lėšas joms tvarkyti perduoti savivaldybėms, nes vietos valdžia visada geriau nei institucija Vilniuje gali nuspręsti, kur labiau verta panaudoti svarbiai infrastruktūrai skirtus ribotus finansus.  

Šalies vadovas Mažeikių muziejuje dalyvavo diskusijoje dėl kliūčių žmonėms su negalia mažinimo. Prezidentas pabrėžė, kad nors žmonių su negalia bendruomenė yra gana gausi – sudaro beveik 8 proc. Lietuvos gyventojų, bet jų atskirtis vis dar per didelė. Šalies vadovo nuomone, ypač svarbus yra lygių galimybių principo švietime įgyvendinimas, o jo pagrindas yra įtraukusis ugdymas. 

Prezidentūros kanclerė Agila Barzdienė diskusijos dalyviams pristatė, kaip nuo kadencijos pradžios žmonių su negalia poreikiams pritaikyta ne tik fizinė, bet ir informacinė Prezidentūros ir Prezidento rūmų aplinka. Judėjimo negalią turinčių žmonių patogumui S. Daukanto aikštėje sumažinti slenksčiai, pašalintos grandinės, prie Valstybės pažinimo centro įėjimo įrengti pakilimai, centro ekspozicija pritaikyta regos ir klausos negalias turintiems asmenims, Prezidento rūmuose įrengti ar atnaujinti pandusai ir keltuvai, silpnaregių saugumui S. Daukanto aikštėje ir Prezidento rūmų vidaus teritorijoje pažymėtos laiptų pakopos, Žiniasklaidos centre įrengtos vietos asmenims su vežimėliais. Ekskursijos po Prezidento rūmus tapo prieinamos žmonėms su klausos negalia, jiems jos yra verčiamos į gestų kalbą. Verčiama į gestų kalbą visų svarbiausių Prezidento renginių ir susitikimų metu. Nuo 2021 m. Prezidento metinis pranešimas yra skelbiamas ir lengvai suprantama kalba. Valstybės pažinimo centras pritaikytas akliesiems ir silpnaregiams (nutiesti taktiliniai takai, įdiegta audiosistema). Konsultuojantis su partneriais lrp.lt interneto svetainėje įdiegtas prieinamumo meniu įrankis žmonėms su regos negalia, taip pat žmonėms su disleksija, pritaikant informaciją žmonėms su klausos negalia į gestų kalbą išversta Prezidento interneto svetainės lankytojui aktuali esminė informacija. Nuo 2021 m. Prezidentūra kasmet prisijungia prie „DUOday“ iniciatyvos, kviečia neįgaliuosius darbo dieną praleisti Prezidentūroje stažuotėje. Prezidentūroje nuolat rengiami gerosios praktikos skleidimo renginiai šalies viešojo sektoriaus įstaigų vadovams, savivaldos atstovams.

Diskusijoje dalyvavo Mažeikių savivaldybės ir jai priklausančių įstaigų darbuotojai, komunikacijos, švietimo, kultūros specialistai, bibliotekininkai, socialiniai pedagogai, seniūnai, žmonių su negalia, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Darbo dienos Mažeikių rajone pabaigoje Prezidentas ir pirmoji ponia tradiciškai susitiko su vietos bendruomene.

Pranešimą paskelbė: Ridas Jasiulionis, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-29 18:23
Savivalda, regionai, Politika
Kontaktinis asmuo
Prezidento komunikacijos grupė
Tel. +370 706 64018

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius
www.prezidentas.lt
pasidalinti
atgal