Naujasis turizmo sezonas pagal lėtuosius – nuo klasikinės muzikos iki druskos mainų, tarmiškų žodžių žaidimų ar laiko sau prabangos

Gegužės 1 dieną lėtieji skelbia naujo turistinio sezono atidarymą. Tądien Sodyba „Saulėtosios naktys“ (Joniškio r.) atveria vartus visiems stovyklautojams. Keliaujantys pėstute, dviračiais, automobiliais ar kemperiais jau gali užsukti į sodybą pailsėti, pirtelėj pasišildyti, su draugais susitikti, kompiuteriu gamtoje pasidarbuoti ar drauge su Kamile leistis į gamtos menų kūrybinius labirintus.

Šiemet Kamilė svečiams gali pasiūlyti Žiemgališko antspaudo gamybą pagal linoraižinio techniką. Linoraižinys - iškiliaspaudės grafikos technika, kurią savo kūryboje naudojo ir šio krašto kūrėja Marcė Katiliūtė. Kurdami žiemgališką antspaudą, dalyviai remsis Žiemgalos archeologiniais juvelyriniais radiniais ir kitais akcentais.

Sodyba „Saulėtosios naktys“ yra įsikūrusi nuostabių obelų sode, tad visus norinčius kvies piknikauti po kvepiančiais žiedais, o smalsieji kūrybinėse dirbtuvėse galės susipažinti su sėklų mandalos, Saulės spaudos (cianotipijos), augalų monotipijos ar dilgėlių pluošto gamybos procesais.

Ilgąjį Joninių savaitgalį Kamilė ir Saulius savo sodyboje „Saulėtosios naktys“ kvies susipažinti su ekologiško maisto auginimu, išsaugojimu bei jo apsirūpinimo subtilybėmis, vyks pokalbiai apie vaistingųjų žolių galias, einama kupoliauti ir vainikų pinti.

Gegužės 18 d. Lukenskų namai (Ukmergės r.) atveria galerijos Chesiux duris, kurioje bus pristatyta Valentino Ivinsko fotografijų parodą „Lietuvos bažnyčios“. Rūta ir Česlovas sako, jog paroda rengiama ypatingą dieną – per Sekmines ir Kultūros naktį. Šią naktį muziejai bus atviri visą parą, o Veprių parapijoje nuo penktadienio iki sekmadienio meldžiamasi einant ir giedant Kalvarijas.

Netrukus savo duris atvers ir Paukščių namelis medyje (Alytaus r.), kuris įsikūręs visai netoli paukščių karalystės – Žuvinto biosferos rezervato. Ieva sako, jog šių metų naujiena – judviejų su broliu Dovydu bendradarbystė. Visi, kas rezervuos nakvynę namelyje darbo dienomis, turės galimybę apsilankyti ir susipažinti su Dovydo Praeities pavaros ekspozicija, pasivažinėti istoriniu motociklu ir susipažinti su restauratoriaus darbu.

Nuo liepos mėnesio sodyba „Praeities pavara“ kvies keliauti ne tik laiku, bet ir pažaisti žodžių žaidimą „Ainam“. Daugelis žodžių tarmiški, kiti – sugalvoti ir vartoti senųjų gyventojų. Svečiai turės progą ne tik atspėti, ką šiame krašte reiškia žodžiai tarantela arba plieskikas, bet juos sodyboje ir surasti. Irma ir Dovydas pasidalins ne tik savo šeimos istorija, bet ir aprodys „augintinius“, labai neįprastus „augintinius“, bei pavaišins savo daržo gėrybių troškiniu. Pirmasis žaidimo seansas numatytas liepos 6 d.

Vieno prancūzo sandėliukas (Kaunas)liepos 7 d. kviečia susitikti ant stogo, kur vyks muzikinis piknikas. Aušra ir Hugues sako, jog šis koncertas, kuris rengiamas drauge su Pažaislio muzikos festivalio organizatoriais, bus unikalus. Susirinkusieji ragaus ne tik muziką, kurią atliks dvi pianistės - Monika Lozinskienė ir Anna Szałucka (Lenkija-Didžioji Britanija), jau nuo 2019 m. drauge grojančios po „Piano Phase Project“ vėliava, bet ir vaišinsis prancūziškai. Kauniečiams ir svečiams jau atpažįstami „Pietūs ant žolės“ bei „Piknikas kine“ gurmaniški renginiai tądien kelsis ant stogo ir savo skoniais bei aromatais praturtins koncertą! Muzika ir vaišės netoli debesų! Sandėliuko renginiai turi vieną ypatybę – vietos į juos ištirpsta per kelias dienas, tad nepraleiskite progos nueiti į „Pasimatymą ant stogo“

Žemosiso Panemunės dvaras (Šakių r.)drauge su Vieno prancūzo sandėliuku rugpjūčio 11 d. Pažaislio muzikos gerbėjus pirmą kartą dvaro istorijoje atvilios į unikalią vietą ant Nemuno upės kranto. Muzikos ir gero skonio mylėtojams Aušra ir Hugues surengs „Pikniką ant žolės“, o po gurmaniško renginio visi pasiners į kerintį muzikos pasaulį - „Bundančios istorijos paslaptys“, kurį kurs VDU kamerinis orkestras drauge su solistais - Gabriele Bukine ir Joriu Rubinovu bei dirigentu Vytautu Lukočiumi. Nepraleiskite unikalios progos, nes bilietai į dvare vyksiantį koncertą gegužės mėnesį, ištirpo per 4 dienas.

Kūrybos namai ,,Druskos studija“ (Druskininkai) šiemet kvies į žygį pėsčiomis ir kūrybinius druskos mainus. ,,Nepažintos Druskininkų moterys“ – tai naujas teminis, istorinis maršrutas po Druskininkus, kurio metu keliautojai susipažins su nepelnytai primirštomis skirtingais laikais čia gyvenusiomis moterimis – Eugenija, Gyne, Henrika, Adele, Jadvyga, Rachele, Elena, Sofija ir Violeta. Tai moterys, kurios kūrė Druskininkų miesto istoriją, formavo kultūrą. Tai moterys, kurios įkvepia ir šiais laikais – gyventi ir kurti. Pasivaikščiojimo pabaigoje – pokalbis, prie kavos puodelio apie tai, kas sujaudino, įkvėpė ir sparnus pakėlė.

Kūrybos namai ,,Druskos studija“ kolekcionuoja druską iš viso pasaulio. Šiuo metu Aušros ir Tauro kolekcijoje puikuojasi 110 druskos rūšių. Atvykusieji į Druskininkus kviečiami ir į kūrybinius druskos mainus. Aušra sako, - Jūs mums druskos, ir mes Jums druskos. Tik ta druska turi būti kitoniška, kokios dar nėra kolekcijoje. Už tokią druską Aušra ir Tauras atsidėkos unikalia, savo rankomis išgarinta mineralinių vietos šaltinių druska.

Sraigūnas Lėtūnas ir Daivos kelionės su meile ir šiluma šiais metais savo keliautojus toliau lydės po mažai lankomas vietas ir padės įsiklausyti į vieno ar kito kampelio Genius Loci širdies plakimą. Viktoras Stanislovaitis keliaus per Lietuvą ir porins apie „Dėdės Juzės kantičkas“, o Danguolė tyliai rymos prie Šilavoto Davatkyno namelio langelio ir lauks atvykstančių pasiklausyti širdin nugulančių istorijų. Senas kluonas birželio 15 d. kvies į nepamirštamą „Vidurvasario haiku skaitymo“ vakarą. Sūrininkai Dargužiuose ne tik sūrius lentynose rikiuos, bet savo svečius vaišins neįtikėtinais sezoninės virtuvės deriniais. Raubonių malūnas jau dabar ruošiasi pačiam šilčiausiam renginiui - „Vilnonės dienos“, kurios šiemet į šiltą vilną lankytojus susups rugpjūčio 31 - rugsėjo 1 dienomis.

Garsios Tylos Observatorija beveik kiekvieną savaitgalį kvies tyrinėti dangų ir pažinti žvaigždes, o Geologo kelionės – suvokti Žemės kalbą ir išgirsti jos istorijas. Speleologijos centro „Karsa“ įkūrėjas Erikas mielai dalinsis savo patirtimi su tais, kam įdomus požeminių urvų ir olų pasaulis, o Palaimos sodo įkūrėja Giedrė kvies pažinti sodininkystės ir gėlininkystės paslaptis. Greta ir Renaldas su Bagotos cibos straksiukėmis kvies paklaidžioti po žemyninių kopų mišką, o Monika savo ūkyje Sūrio kelias, kuris yra avių pieno ūkis, lauks išskirtinės produkcijos ir rankų darbo vilnos gaminių gerbėjų, kurie ir patys gali tapti verpimo, audimo dalyviais.

Arbatą gerti maloniau, kai atvėsta orai, tad Teatras „Arbatvakariai“ ir žavingosios damos iš Filigrania savo žiūrovų ir karštos arbatos gerbėjų lauks rudens pradžioje. Viešnagės Žeimių dvare ir Siesikų pilyje šiuo metu yra ypatingos, nes lankytojai tampa vykstančio proceso – restauracijos dalimi. Iš anksto susitarus, galima išvysti tai, ko paprastai nemato jau restauruotų pastatų lankytojai. Dar viena galimybė tapti kūrybinio proceso dalyviais – apsilankymas skulptoriaus Andriaus Lik studijoje ar Keramikos rojuje pas Algimantą Kazlauską, kuris ant glazūros augina neįtikėtinų formų ir grožio kristalus.

Lėtųjų turistinį sezoną skelbiame atidarytu ir laukiame visų, kam laikas sau, savo akiračio praplėtimui yra tikroji prabanga ir siekiamybė. Mūsų naujienas galite stebėti FB paskyroje Lėtasis turizmas Lietuvoje, o artimiau su mumis susipažinti, t. y. suprasti, kas mes esame, ką kuriame ir kuo kvėpuojame – mūsų tinklalapyje www.letasisturizmas.lt.

Pranešimą paskelbė: Lėtojo turizmo asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-04-30 15:38
Kultūra, Turizmas
pasidalinti
atgal