Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentai: Baltijos šalys – įspūdingas Europos integracijos ir transformacijos sėkmės pavyzdys

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Latvijos Prezidentu Edgaru Rinkevičiumi ir Estijos Prezidentu Alaru Karisu paskelbė bendrą pareiškimą Baltijos valstybių narystės Europos Sąjungoje (ES) 20-ųjų metinių proga.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentų bendrame pareiškime  teigiama, kad Baltijos šalių įstojimas į ES žymi džiaugsmingą sugrįžimą į teisėtą istorinę vietą Europos šeimoje. Pasak Prezidentų, narystė ES ir NATO iš esmės pakeitė geopolitinį kraštovaizdį ir nulėmė Baltijos šalių ateitį.

„Per šiuos du dešimtmečius mūsų pasitikėjimas išaugo, džiaugiamės laisve, demokratija ir gerove. Pasiekėme spartų ekonomikos augimą, stabilumą ir saugumą, kartu tapdamos įspūdinga Europos integracijos ir transformacijos sėkmės istorija. Šiandien drąsiai prisiimame atsakomybę prisidėti prie Europos ateities kūrimo“, - rašoma Baltijos šalių Prezidentų pareiškime.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentai taip pat pabrėžė teigiamą ES poveikį Baltijos šalių ekonomikos augimui.

„Šiandien bendras trijų Baltijos šalių BVP siekia daugiau kaip 160 mlrd. eurų – beveik keturis kartus daugiau nei prieš du dešimtmečius. Per pastaruosius dvidešimt metų įvyko reikšmingas ir visa apimantis pragyvenimo lygio pokytis. Nuo 2004 metų tiesioginės užsienio investicijos Baltijos šalyse padidėjo šešis kartus“, - rašoma Prezidentų pareiškime.

Baltijos šalių vadovai savo pareiškime pabrėžė būtinybę remti Ukrainą kovoje prieš agresorių, taip pat remti Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo eurointegracijos siekius.

„1990–1991 metais Baltijos šalys išreiškė savo demokratinį pasirinkimą. Šiandien ukrainiečiai, moldavai ir kartvelai kovoja už europines vertybes ir Europos šeimą – savo svarbiausią pasirinkimą. Jie turi tą pačią svajonę, kaip ir mes tada. Dėl istorinės patirties mes ją suprantame ir jaučiame. Tvirtai palaikome tas šalis, kurios puoselėja bendras europines vertybes ir siekia būti kartu. Mes remsime integracijos į Europą siekiančias šalis jų kelyje iki visateisės narystės ES“, - rašoma Prezidentų pareiškime.

Su Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentų bendro pareiškimo pilnu tekstu galite susipažinti čia.

Pranešimą paskelbė: Kristina Belikova, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-01 08:05
Politika, ES
Kontaktinis asmuo
Kristina Belikova
Prezidento patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
37069843601
kristina.belikova@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal