Rygoje baigtas statyti „Capitalica“ biurų kompleksas „Verde“

SBA grupės investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“ pabaigė žaliausio biurų komplekso Rygoje „Verde“ statybos darbus. 45 tūkst. kv. m. dydžio dviejų pastatų verslo komplekse iš viso įsikurė 19 Latvijos ir tarptautinių įmonių. Pirmojo „Capitalica Asset Management“ projekto Latvijoje statybų kaina siekė daugiau kaip 65 mln. eurų.

„Verde“ statybos darbai pradėti 2020 m., o pirmasis komplekso pastatas atidarytas jau 2022 m. Vienuolikos aukštų A klasės  pastatai įgyvendinti pagal aukščiausius tvarumo ir energijos pastatų standartus, todėl tai yra žaliausias biurų kompleksas Rygoje.

„Verde“ statybų užbaigimas yra labai svarbus visiems, kurie dalyvavo komplekso plėtroje – nuomininkams, investuotojams ir įsigijusiems obligacijų. Iš viso nuomojamų ir bendrojo naudojimo patalpų plotas siekia 30 tūkst. kv. m., iš kurių pirmasis pastatas užpildytas pilnai, o antrojo – daugiau kaip 90 % jau yra išnuomota tarptautinėms ir vietinėms IT, finansų ir medicinos įmonėms. Tai rodo, kad Latvijos sostinės nekilnojamojo turto rinka iš tiesų buvo „ištroškusi“ A klasės statinio. Todėl ateityje ir toliau plėtosime A klasės biurų kompleksus ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje“, – komentuoja Mindaugas Liaudanskas, „Capitalica Asset Management“ generalinis direktorius.

Statybos pateikė iššūkių

Iveta Lāce, „Verde“ biurų komplekso komercijos direktorė, sako, kad vienas didžiausių laimėjimų ir pasiekimų vystant antrąjį biurų pastatą – laiku įgyvendintas projektas.  Pirmieji nuomininkai į antrąjį pastatą įsikelti galės jau šią gegužę.

„Nuoširdžiai sveikinu visus kolegas, partnerius ir nuomininkus sėkmingai užbaigus antrąjį „Verde" pastatą. Statybos pateikė netikėtų iššūkių – mus „ištiko“ pandemija, karas Ukrainoje ir įvairūs ekonominiai sukrėtimai, tačiau dėka motyvuotos ir tikslo siekiančios vystytojų, architektų ir statybininkų komandos, „Verde" antrasis pastatas tapo vieninteliu šiemet atidarytu nauju A klasės komerciniu pastatu Skanstės verslo rajone“, – sako ji.

Antrajame pastate jau šį mėnesį įsikurs tokios bendrovės kaip: „Tietoevry Latvia", „Swisscom“, „Roche Services & Solutions“, „Vividerm“, „Merito Group“, „Indexo“. Be paminėtų biurų komplekse yra įsikūriosios šios įmonės: „Decta“, „Swetch“, „Enefit“, „KPMG Latvia“, „Workland“, „VIA SMS Group“, „IGK AG“, „Also Cloud“, „Moltto Coffee“, „Dia 36. Line“, „Marsh.“

Projektas įkūnija „žaliąją“ pasaulėžiūrą

Antrasis „Verde" pastatas yra tarsi pirmojo „dvynys", tačiau dar arčiau Rygos centro, modernaus Skanstės verslo rajono pradžioje. Pastatus jungia erdvus požeminis garažas ir vestibiulis, kurio centre įsikūręs „Dia 36. Line” restoranas. Kaip ir pirmajame pastate, taip ir naujai atidaryto penktame aukšte įrengta daugiau kaip 600 kv. m. vešliai apželdinta terasa su poilsio ir darbo zonomis.

Projektas įkūnija „žaliąją“ pasaulėžiūrą, kurią architektai Andris Kronbergs ir Janis Zvejnieks („Arhis Architects“) įgyvendino drauge su kraštovaizdžio architektais iš „Zala Landscape Architects" ir konstrukcijų projektavimo biuru „Arenso“. Statybos techninę priežiūrą vykdė „Forma 2“, už inžinerinių tinklų projektavimą buvo atsakingos „Berga projekti“ ir „A. Ābeles inženieru birojs“ įmonės, priešgaisrinės saugos sprendimus pateikė „VPM Latvia“, o konsultacijas dėl tvarumo sertifikavimo teikė „Vesta Consulting.“

Projekto nuomos ir valdymo partneris – „Colliers" –  pirmaujanti nekilnojamojo turto agentūra Latvijoje.

Apie „Verde“

„Verde" (www.Verde.lv) – tai vienintelis ir žaliausias A klasės biurų kompleksas Rygoje, įsikūręs Skanstės rajone, kurio pirmasis etapas buvo atidarytas 2022 m. vasarą, o antrasis etapas baigtas statyti 2024 m. pavasarį. Biurų kompleksą „Verde" sudaro du biurų pastatai, kurių bendras nuomojamas plotas yra 30 tūkst. kv. m. (45 tūkst. kv. m. kartu su požemine automobilių stovėjimo aikštele). Šis projektas sukurtas pagal aukščiausius tvarumo standartus BREEAM „Excellent“ ir beveik nulinės energijos pastatų standartus nZEB (angl. nearly Zero Energy Building).

Išskirtinis „Verde" bruožas bus 1 200 kv. m. žalia terasa su medžiais ir augalais bei prie kiekvieno iš pastatų esančios žaliosios lauko darbo vietos kieme. „Žalioji“ pasaulėžiūra komplekse „Verde" įkūnijama tvariu ir šiuolaikišku architektūriniu sprendimu, kurį įgyvendino latvių architektai Andris Kronbergs ir Janis Zvejnieks („Arhis Architects"), taikydami A klasės energinio efektyvumo ir išmaniuosius pastato valdymo sprendimus. 

SEB bankas finansavo biurų komplekso „Verde" statybą, suteikdamas projekto plėtotojui, SBA grupės įmonei „Capitalica Asset Management", penkerių metų trukmės 60 mln. eurų paskolą.

Apie „Capitalica Asset Management“ ir SBA grupę

„Capitalica Asset Management“ (www.capitalica.lt) – Lietuvos centrinio banko licencijuota ir prižiūrima investicijų valdymo bendrovė, kuri valdo investicijų fondus, investuojančius į komercinį nekilnojamąjį turtą Baltijos šalyse. „Capitalica Asset Management“ valdomam fondui „Capitalica Baltic Real Estate Fund I“ priklauso biurų kompleksas „Verde“ Rygoje, verslo centras „135“ Vilniuje, verslo centras „Kauno Dokas“ Kaune ir prekybos centras „Luizė“ Klaipėdoje. „Capitalica Green Logistics Fund“ šiuo metu priklauso penki žaliosios koncepcijos logistikos pastatų kompleksai, trys iš jų Taline, du  Rygoje. „Capitalica Asset Management“ kontrolinį akcijų paketą (70 proc.) valdo viena didžiausių Lietuvos verslo grupių „SBA grupė“, dar 30 proc. – A. Barščio įmonė „Fox Holdings“.

SBA yra viena didžiausių lietuviško kapitalo verslo grupių. Jai priklauso daugiau kaip 30 įmonių, veikiančių nekilnojamojo turto, baldų gamybos, tekstilės gamybos ir investicijų valdymo srityse. Grupės įmonėse dirba apie 3 500 žmonių.

Pranešimą paskelbė: Komunikacijos agentūra „23:45 agency"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-02 11:43
NT, statyba, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal