I.Šimonytė: stringantis teisėjų skyrimas paralyžiuoja teismų darbą

Kandidatė į LR Prezidentus Ingrida Šimonytė su Teisėjų taryba ir Nacionaline teismų administracija aptarė teismų sistemos problemas. Teismų savivalda Lietuvoje pristatė teismų sistemos viziją, teismų problemas, tarp kurių ir teisėjų atrankos.Vien Kauno apylinkės teismo rūmuose trūksta 12, o bendrai  šalies apylinkės teismuose – 53 teisėjų. Stringantis teisėjų paskyrimo procesas stabdo bylų nagrinėjimą ir demotyvuoja pačius teisėjus bei pretendentus į teisėjus.

Teisėjų tarybos nuomone, šiuo metu esama  teisėjų skyrimo ir atrankos procedūra pakankamai aiški ir skaidri, tačiau praktikoje pernelyg ilga, be to pasigendama tarpinstitucinio bendradarbiavimo ir vieningo požiūrio į diskrecijos įgyvendinimą teisėjų  skyrimo procese.   

Pasak I. Šimonytės, formuojant teisėjų korpusą ypatingai svarbus yra Prezidento vaidmuo. Nepateisinama, kai tokiam svarbiam reikalui nerandama laiko. Prezidento lyderystė būtina ne tik užsienio politikos, saugumo, bet ir teismų sistemos  tobulinimo, teisingumo stiprinimo srityse. 

„Lėtas teisingumas augina nepasitikėjimą. Teisėjų skyrimas nėra techninis klausimas,  tai  - pasitikėjimo teismais ir valstybe  reikalas. Nuo to, kas vykdys teisingumą tiesiogiai priklauso ne tik šalies gyventojų, bet ir užsienio investuotojųpožiūris į Lietuvą. Teisėjai turi būti paskirti laiku ir ne iš sąrašo galo. Tai -  tiesioginė, konstitucinė prezidento  pareiga  ir atsakomybė. Nesutarimai dėl teisėjų korpuso formavimo  tarp prezidentūros ir teismų savivaldos paralyžiuoja teismų darbą. Taip neturi būti. Prezidentūra  galėtų ir turėtų būti moderatorius ieškant teismams kylančių problemų sprendimų. To reikalauja Konstitucijoje įtvirtintas atsakingo valdymo principas“, - pabrėžia I. Šimonytė

Teisėjai tikisi prezidento lyderystės ne tik formuojant teisėjų korpusą, bet ir tobulinant teisės aktus, kurie paspartintų bylų nagrinėjimą, pavyzdžiui įtvirtinant linijinį sudėtingiausių baudžiamųjų bylų nagrinėjimo metodą.

Vyriausybė stengiasi spręsti teismų sistemos problemas savo įgaliojimų rėmuose. Šiuo metu ant premjerės I. Šimonytės stalo jau yra  konkretūs tarpžinybinės darbo grupės pasiūlymai dėl Baudžiamojo proceso kodekso pataisų, kurie leis supaprastinti bylų nagrinėjimą, kad  sprendimo nereikėtų laukti metų metus, siekiant užtikrinti ir tam tikrą žmogiškųjų resursų pasiskirstymą teismuose, leidžiant aukštesnės instancijos teismams susikoncentruoti sudėtingiausių bylų nagrinėjimui. 

Susitikime  taip pat aptartas teisėjų ir jų padėjėjų, kito teismo personalo bei NTA darbuotojų atlyginimų  klausimas. Vyriausybės pastangomis  teisėjų darbo užmokesčio klausimas   išspręstas nepaisant kritikos ir populizmo. Pernai liepą priimti sprendimai dėl teisėjų atlyginimo padidinimo  leido stabilizuoti situaciją teismuose. Tačiau  teisėjų padėjėjų ir kitų teismo bei NTA darbuotojų atlygis vis dar išlieka problema, ir pritraukiant,  ir išlaikant  profesionalus teismų sistemoje.

Pranešimą paskelbė: Raminta Keršytė, -
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-02 16:19
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
Kontaktinis asmuo
Raminta Keršytė
-
861214185
komunikacija@ingrida2024.lt
pasidalinti
atgal