Estai sukūrė specialią karui skirtą sauną: siūs tiesiai į Ukrainos frontą

Daugiau kaip du metus užpultą Ukrainą Estija remia įvairiais būdais. Šįkart estams kilo mintis sukurti specialią fronto sąlygom pritaikytą pirtį, kuri net ir sudėtingomis aplinkybėmis leidžia kariams atsipalaiduoti ir atgauti jėgas. Unikali idėja gimė ruošiantis diskusijų pirtyje festivaliui, kurio metu Baltijos šalių pirčių mėgėjai susirinks pasidalinti savo mintimis apie pastarojo meto iššūkius.

Paremti Ukrainą pirtimis nuspręsta bendradarbiaujant su daugelį pirčių už surinktą paramą pagaminusiais ir į Ukrainą išsiuntusiais projekto „Saunas for Ukraine“ organizatoriais. „Kodėl paramai pasirinkta būtent sauna? Atsakymą į šį klausimą geriausiai žino suomiai. Dar Žiemos karo metu prieš Sovietų Sąjungą sauna buvo laikoma slaptuoju suomių ginklu. Nėra geresnės vietos už sauną nusiprausti ir pailsėti. Sauna taip pat pagreitina gijimo procesą, padeda išsaugoti sveikatą. Sauna išvalo mintis ir padeda pasirūpinti psichine sveikata, o tai ypač svarbu karo metu“, - teigia viena iš idėjos autorių, Estijoje gyvenanti suomė Hannele Valkeeniemi.

Pasak Ukrainos fronte kariaujančio kario, slapyvardžiu Voha, karo baisybes, sprogimus jaučia kiekviena kario kūno ląstelė. „Tai be galo išvargina ne tik fiziškai, bet ir sukelia nežmonišką stresą. Kovoje su tokiu nuovargiu ir stresu sauna yra nepamainomas ginklas“, - teigia karys.

Pirtis taps ir diskusijų erdve

Gegužės 10 ir 11 dienomis festivalio dalyviai Tartu mieste Estijoje galės aplankyti net 12 skirtingų pirčių, įskaitant ir karo sąlygoms pritaikytą sauną, kuri vėliau bus pristatyta į Ukrainos priešakines linijas. Skirtingose pirtyse bus galima išgirsti festivalio dalyvių diskusijas ir siūlomus sprendimus šio laikmečio sunkumams spręsti.

„Sauna yra išeitis iš susipriešinimo, kuris šiuo metu kamuoja skirtingas visuomenes. Sauna paverčia mus geresniais žmonėmis, tampame taikūs ir draugiški. Net ir mums sauna, pirmiausiai, yra neatskiriama kasdienio gyvenimo dalis, tad bus įdomu matyti, kaip pirtyje vystysis skirtingų žmonių dialogai ir diskusijos“, - teigia renginio organizatoriai, Suomijos instituto Estijoje atstovai.

Festivalyje dalyviai susipažins su gausia Suomijos atstovų komanda iš Oulu ir pasaulio pirčių sostine laikomos Tamperės miesto. Suomiai pasirengę nustebinti dalyvius - su savimi atsiveš išlankstomą suomišką pirtį.

Diskusijos pirtyje vyks konstruktyvaus dialogo forma anglų ir estų kalbomis. Festivalio metu dalyviams bus draudžiama bendrauti šiurkščiai ir nemaloniai. Diskusijos vyks taikos, aplinkos apsaugos ir tradicijų temomis.

Festivalio dalyviai galės išbandyti ir estišką dūminę pirtį. „Mėgautis tikra dūmine sauna galima tik ten, kur šiai saunai ir priklauso būti – Estijoje“, - šmaikštauja dūminės saunos ekspertė Eda Veeroja, kuri taip pat jungsis prie diskusijų.

Diskusijų pirtyje festivalis „Nuoga tiesa“ – viena iš Europos kultūros sostinės „Tartu 2024” iniciatyvų, skirtų dalintis žiniomis, įgūdžiais ir vertybėmis, ateityje padėsiančiomis kiekvienam susikurti gerbūvį.

Pranešimą paskelbė: UAB Baltijos jūros prekyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
Žiūrėti 15min.lt portale 2024-05-03 10:04
Kultūra, Turizmas
Prisegti failai
7
2
3
4
5
6
1
8
pasidalinti
atgal