LIETUVOS DRAMOS TERAPIJOS ASOCIACIJA OFICIALIAI PRIPAŽINTA EUROPOS DRAMOS TERAPIJOS FEDERACIJOS NARE

2024 m. gegužės 3 dieną Lietuvos dramos terapijos asociacija buvo oficialiai priimta į Europos dramos terapijos federaciją. Tai įvyko apie 15 val. Italijos Palermo mieste vykusiame tarptautiniame dviejų dienų plenume.

Balsavimas dėl pilno Lietuvos dramos terapijos asociacijos narystės organizacijoje vyko dalyvaujant dramos terapeutams iš Europos šalių, turinčių turtingą dramos terapijos patirtį bei tokių, kurios kaip ir Lietuva, šiuo metu veržliai formuoja šios Menų terapijų šeimai priklausančios disciplinos tradicijas ir kontekstą.

Susirinkimo metu buvo girdimi Šveicarijos, Norvegijos, Maltos, Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos, Rumunijos, Izraelio, Graikijos, Italijos, Lenkijos, Prancūzijos, Čekijos, Jungtinės karalystės, Bulgarijos, Latvijos bei Lietuvos atstovų balsai. Sesijoje dalyvavo specialistai, taikantys dramos terapijos metodą įvairiose srityse ir turintys skirtingą patirtį.

"Ypatingai smalsu buvo matyti ir klausytis patyrusių ir Lietuvos dramos terapeutams žinomų sferos meistrų, tokių kaip Susana Pendzik,  Salvo Pitruzzella, Dov Bloom Yazdi, Stelios Krasanakis." -sakė Kirilas Glušajevas, kartu su kolege Indre Jeraite, tapę Lietuvos dramos terapijos asociacijos ambasadoriais šiame susitikime, kuris vyko gyvai Palermo mieste, negalėję atvykti nariai dalyvavo nuotoliniu būdu.

Vienbalsiu visų dalyvavusių atstovų sprendimu, Lietuvos dramos terapijos asociacija buvo priimta į šią tarptautinę, dramos terapijos praktikus ir teoretikus vienijančią šeimą.

Plenarinio posėdžio metu skambėjo Europos dramos terapijos asociacijų aktualijų, rūpesčių ir pasiekimų pristatymai, kuriuos vainikavo Lietuvos dramos terapijos asociacijos terapeutų I. Jaraitės ir K. Glušajevo paruošta prezentacija. Pranešime buvo akcentuojami svarbiausi Lietuvos dramos terapijos kūrimosi etapai ir pasiekimai.  Ypatingas dėmesys buvo skirtas lietuviškos dramos terapijos pirmeivių Violetos Rimkevičienės ir Vidos Lipskytės indeliui į šios specialybės studijų programos formavimą, įgalinimą ir įteisinimą. Visų pristatymų kontekste išryškėjo tai, jog būtent pradiniais programos gyvavimo metais daryti Violetos, Vidos ir pirmosios laidos ryžtingi ir tikslingi žingsniai leido per sąlyginai trumpą laiką padėti pamatą, sukurti sąlygas studijuoti, bei vystyti dramos terapijos discipliną konstruktyviai ir metodiškai.

Šiandien,  būdami jauniausi Europos dramos terapijos federacijos nariai esame turtingi tuo, kad Lietuvoje dramos terapijos specialybė jau yra oficialiai pripažinta ir įteisinta, o magistro laipsnį leidžianti įgyti studijų programa, suteikia reikiamas specialybei medicinines, psichiatrines ir psichologines žinias. Galime pasidžiaugti sparčiu augimu, produktyvumu ir nuosekliai didėjančiomis įsidarbinimo galimybėmis, profesinių renginių gausa bei palankiu visuomenės susidomėjimu.

Dramos terapijos laukui aktuali tema - studentų bakalauro ir magistro darbų, kiekybinių ir kokybinių tyrimų įrodymais grįstų mokslinių tyrimų tema yra dar vienas aspektas, kuris susitikimo metu buvo vystomas ypač intensyviai. Nyderlanduose dramos terapijos lauke kiekybinių tyrimų taikymas yra pripažintas būtinu baigiant studijas, o dramos terapijos guru laikoma S. Pendzik pristatė iniciatyvą įgyvendinti metus laiko truksiantį tyrimą ir bendradarbiavimą  su įvairaus lygio studentais, specialistais arba tyrėjais.  Projekto  metu būtų nagrinėjami pagrindiniai mokslinės veiklos sunkumai, arba ieškoma pagalbos tiems sunkumams įveikti, kuriami dialogai ir tyrimai, siekiant suprasti, padėti, skatinti publikacijas ir kitaip vystyti mokslinę dramos terapijos sferą. Šios iniciatyvos svarba yra susijusi ne tik su tyrimų teikiama nauda, bet ir su specialybės pripažinimu akademiniame pasaulyje, reprezentacija, galimybėmis kurti mokslininkų-tyrėjų karjeras dramos terapijos sferoje, didinti galimybes tirti intervencijų poveikį sudėtingiems konstruktams ilgalaikėse perspektyvose, megzti ryšį tarp mokslininkų kartų ir leisti patogiau organizuoti doktorantūros studijų procesus bendroje Europos erdvėje.

2025 metų gegužės 2-3 dienomis Rygoje, Latvijoje - vyks dar vienas Dramos terapijos specialistams svarbus įvykis – Tarptautinė dramos terapijos konferencija.

"Gera ir smagu žinoti, kad esame puikiame etape ir viską darome laiku, vietoje, o svarbiausia savo tempu ir savo vertybinėje skalėje, kuri sutampa su kolegomis iš kitų šalių!" - po Europos dramos terapijos federacijos susitikimo dalinosi Lietuvos dramos terapijos asociacijos ambasadorius Kirilas Glušajevas.

Pranešimą paskelbė: Dramos terapijos asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-06 09:14
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal