Seimo Pirmininkė: „Stipresni Baltijos ir Šiaurės šalių ryšiai – stipresnis ir atsparesnis regionas“

2024 m. gegužės 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tête-à-tête susitiko su Suomijos parlamento (Eduskuntos) Pirmininku Jussi Halla-aho. Suomija visada buvo artima mūsų partnerė, ryšiai dar labiau sustiprėjo pernai jai tapus NATO nare, todėl, pasak parlamento vadovės, Lietuva skatina dvišalį ir regioninį bendradarbiavimą, ypač tokiose gyvybiškai svarbiose srityse kaip saugumas, įskaitant energetinį, gynyba, ir atsparumas.

„Bendradarbiauti NB8 formatu labai prasminga, ypač dabar, kai regionas susiduria su precedento neturinčiais saugumo ir atsparumo iššūkiais. Stiprindami Baltijos ir Šiaurės šalių ryšius stipriname kolektyvinės gynybos pajėgumą, ugdome strateginę vienybę ir veiksmingai kovojame su grėsmėmis, kurios peržengia valstybių sienas“, – susitikime kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, Suomijos ir Švedijos narystė NATO suteikė papildomą postūmį NB8, o tai gali pasitarnauti stiprinant ir kitus šalių bendradarbiavimo formatus regiono saugumui: „Todėl pakviečiau Suomiją prisijungti įgyvendinant rotacinį Baltijos šalių oro gynybos modelį.“

Tête-à-tête susitikime taip pat pabrėžta, kad Ukrainos pergalė turi būti visiems svarbiausia, o ją pasiekti galima tik suteikus reikiamą karinę paramą.

„Kalbėjome apie politinius prioritetus, t. y. kuo anksčiau pradėti derybas su Ukraina dėl narystės Europos Sąjungoje ir, kad NATO viršūnių susitikime Vašingtone reikia tvirtų ir konkrečių žingsnių dėl Ukrainos narystės NATO“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Suomijos Eduskuntos Pirmininkas J. Halla-aho į Lietuvą atvyko Seimo Pirmininkės kvietimu.

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova).

 

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen

atstovė spaudai Ilona Petrovė

Tel.: +370 5 209 6030, mob. +370 698 42 071

El. p.  [email protected]

www.lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-06 10:07
Tarptaut.santykiai, Politika
Prisegti failai
pasidalinti
atgal