Prezidentas: Vokietijos brigados nuolatinis dislokavimas Lietuvoje – kritinės svarbos prioritetas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Vokietijos Kancleriu Olafu Scholzu pirmadienį Pabradėje aplankė NATO priešakinėse pajėgose Lietuvoje tarnaujančius Vokietijos karius ir stebėjo Vokietijos ginkluotųjų pajėgų plataus masto pratybas „Grand Quadriga“.

„Dėkoju Vokietijai ir Jums asmeniškai už indėlį į Lietuvos gynybos stiprinimą. Vokietijos sprendimas Lietuvoje nuolat dislokuoti brigadą – taip reikalingos lyderystės ir tvirto įsipareigojimo kolektyvinei gynybai liudijimas ir pavyzdys. Be galo vertiname šį sprendimą. Kuo spartesnis brigados nuolatinis dislokavimas Lietuvoje yra absoliutus mūsų prioritetas“, – sakė šalies vadovas, pridurdamas, kad negalime gaišti nė vienos minutės, kai, nepaisant sėkmingos brigados dislokavimo eigos, strateginė saugumo aplinka reikalauja dar spartesnio tempo įgyvendinant šį kritinės svarbos tikslą.

Dvišalio susitikimo metu Prezidentas Gitanas Nausėda ir Kancleris Olafas Scholzas aptarė saugumo padėtį regione ir artėjantį NATO viršūnių susitikimą Vašingtone: „Įgyvendindami Vilniaus viršūnių susitikimo sprendimus, privalome toliau galvoti, kaip stiprinti Baltijos regioną ir NATO rytinį flangą. Turime siekti visiško NATO gynybos planų ir rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo, dar labiau didinti investicijas į gynybą“. Prezidentas taip pat akcentavo Ukrainos euroatlantinių siekių įgyvendinimą bei jo svarbą visos euroatlantinės erdvės saugumui ir stabilumui. Šalies vadovo teigimu, Ukrainos vieta – NATO šeimoje.

Prezidentas pabrėžė itin vertinantis Vokietijos iniciatyvą ir lyderystę imtis neatidėliotinų veiksmų stiprinti Ukrainos oro gynybą ir sprendimą siųsti papildomą priešlėktuvinės gynybos sistemą „Patriot“ į Ukrainą. „Lietuva prisijungs prie Jūsų iniciatyvos – planuojame padėti Ukrainai reikalingomis oro erdvės radarų sistemomis“, – sakė šalies vadovas.

Valstybės vadovas taip pat pasidžiaugė intensyvėjančiais Lietuvos ir Vokietijos ryšiais gynybos pramonės srityje. „Tikiuosi, kad Vokietijos bendrovės „Rheinmetall“ sprendimas ateiti į Lietuvą atvers dar platesnes galimybes bendradarbiauti gynybos pramonės įmonėms“, – sakė Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Sofija Armoškaitė-Godliauskienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-06 12:50
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sofija Armoškaitė-Godliauskienė
Prezidento komunikacijos grupės patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37068639784
sofija.godliauskiene@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal