Šalies vadovas kalbėjo telefonu su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio popietę telefonu kalbėjo su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Lietuvos ir Ukrainos vadovai aptarė Ukrainos Taikos formulės viršūnių susitikimą, situaciją fronto linijoje, karinę paramą Ukrainai.

Lietuvos Prezidentas pirmasis iš valstybių lyderių patvirtino savo dalyvavimą Ukrainos Taikos formulės viršūnių susitikime, birželio mėnesį vyksiančiame Šveicarijoje. Šalies vadovas pabrėžė, jog Lietuva palaiko ir palaikys Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio Taikos formulę, o pokalbio telefonu metu Lietuvos ir Ukrainos vadovai aptarė pasirengimą šiam viršūnių susitikimui.

Valstybių vadovai aptarė ir situaciją fronte, ir karinę paramą Ukrainai. „Esame įsipareigoję ir toliau remti Ukrainą bei skirti dalį savo BVP paramai Ukrainos gynybai ir saugumui“, – teigė Prezidentas. Bendra Lietuvos parama Ukrainai viršija 1 mlrd. eurų, maždaug pusę šios sumos sudaro karinė parama, o vien šiais metais Lietuva jau skyrė Ukrainos paramai beveik 80 mln. eurų.

Galiausiai, šalies vadovas pabrėžė, jog Lietuva vertina Vokietijos iniciatyvą imtis neatidėliotinų veiksmų Ukrainos oro gynybos srityje ir sveikina sprendimą siųsti papildomą priešlėktuvinės gynybos „Patriot“ sistemą į Ukrainą. „Lietuva taip pat prisijungs prie šios iniciatyvos“, – teigė šalies vadovas.  

Lietuva vadovauja Ukrainos išminavimo pajėgumų koalicijai, kurios tikslas – apjungti ir koordinuoti šalių donorių jau teikiamą bei būsimą paramą Ukrainai išminavimo srityje. „Šiandien, susitikęs su į Lietuvą atvykusiu Vokietijos Kancleriu Olafu Scholzu, pakviečiau Vokietiją paremti šią koaliciją finansiniu įnašu, kuris būtų skirtas Ukrainai reikalingai įrangai įsigyti“, – pokalbio telefonu metu sakė Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Sofija Armoškaitė-Godliauskienė, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-06 15:44
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
Sofija Armoškaitė-Godliauskienė
Prezidento komunikacijos grupės patarėja
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
+37068639784
sofija.godliauskiene@prezidentas.lt
pasidalinti
atgal