Mažėja į nesaugią Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių

Vyriausybės priimti sprendimai nuo š. m. kovo 1 d. sustabdyti transporto ir asmenų judėjimą per du pasienio kontrolės punktus į Baltarusiją bei taip apsaugoti Lietuvos piliečius nuo galimos Baltarusijos saugumo tarnybų įtakos pasiteisino.

Vykstančių į Baltarusiją ir iš šios valstybės asmenų srautas šių metų kovo ir balandžio mėnesius (341680 sienos kirtimo atvejų), lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu (659793 sienos kirtimo atvejų), sumažėjo 48 proc. Lietuvos piliečių srautas į Baltarusiją sumažėjo net 73 proc. Antai 2023 m. kovo ir balandžio mėnesiais Lietuvos piliečiai sieną kirto 129087 kartus, o per tą patį laikotarpį šiais metais – 33917. Kalbant apie krovininį transportą, lyginant su 2023 m. kovo ir balandžio mėnesių duomenimis (80268 sienos kirtimo atvejų ), šių metų kovą ir balandį jo judėjimas per sieną sumažėjo net 60 proc. ir siekė 31745 sienos kirtimo atvejų.

„Šiuo Vyriausybės sprendimu siekėme spręsti dvi esmines problemas. Pirmiausia, A. Lukašenkos režimas ne kartą įrodė, kad į Baltarusiją dėl įvairių priežasčių vykstantys Lietuvos piliečiai čia negali jaustis saugūs. Todėl priimti sprendimai apsaugant mūsų žmones nuo įvairių provokacijų ar agresyvių A. Lukašenkos režimo veiksmų. Be to, Baltarusija yra viena aktyviausių Rusijos agresijos prieš Ukrainą rėmėjų. Negalime leisti, kad Lietuva taptų dvejopos paskirties prekių tranzito šalimi ar kokia kitokia forma maitintų abu agresyvius režimus Rytuose.

Svarbu pažymėti, kad ženklus žmonių ir transporto srautų mažėjimas rodo ne tik priemonių efektyvumą, bet ir išaugusį Lietuvos piliečių grėsmių suvokimą ir sąmoningą. Tai ne mažiau svarbu nei priimti sprendimai. Be to, padažnėjusios Baltarusijos ir Rusijos režimų dezinformacinės atakos ir kitos provokacijos taip pat rodo priimtų sprendimų efektą“, – teigė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Šių metų kovo 1 d. Vyriausybė pritarė Nacionalinio saugumo komisijos siūlymui stabdyti prekių, transporto ir asmenų judėjimą per Lietuvos – Baltarusijos valstybinę sieną Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose. Šiuo sprendimu mažinamos rizikos, susijusios su 2023 m. išaugusiais tranzito per Lietuvą iš Baltarusijos srautais, Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla prieš Lietuvos valstybę ir piliečius, efektyvinti sankcionuojamų prekių ir kontrabandos gabenimo kontrolę, perskirstyti išteklius bei didinti eismo saugumą pasienyje su Baltarusija išaugus transporto, prekių ir asmenų sienos kirtimo atvejams. Šios preventyvios priemonės apsaugoti Lietuvos piliečius ir mažinti kontrabandos srautų prieinamumą pasiteisino.

Taip pat nutarta nutraukti pėsčiųjų ir dviratininkų vykimą per Medininkų ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktus, uždrausti keleivių įlaipinimą ir išlaipinimą Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punkte ir Kybartų geležinkelio pasienio kontrolės punkte, išskyrus išimtinius atvejus, dėl kurių sprendimą priims Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Reguliarų tarptautinį keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams išduodamų leidimų skaičių nuspręsta riboti iki 50 proc.

Pažymėtina, kad šių priemonių taikymas prasidėjo 2023 m. rugpjūčio 18 d., kuomet Vyriausybės sprendimu sustabdyta veikla pirmuose dviejuose iš šešių pasienio kontrolės punktų Lietuvos pasienyje su Baltarusija: Šumsko ir Tverečiaus. Uždarius Lavoriškių ir Raigardo pasienio punktus, toliau veikia Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai.

2023 m. per valstybės sieną su Baltarusija, kelių pasienio kontrolės punktuose tikrinta beveik 3,9 mln. asmenų (25,5 proc. daugiau nei 2022 m.). 66 proc. tikrintų asmenų sudarė Baltarusijos piliečiai. Bendras Baltarusijos piliečių srautas visuose prie sienos su Baltarusijos kelių pasienio kontrolės punktuose išaugo apie 50 proc. Lietuvos piliečiai kirto sieną 684 tūkst. kartų. Tai 13,4 proc. mažiau nei 2022 m., bet skaičiai išlieka itin aukšti.

Primename, kad Lietuvos Respublikos piliečiams rekomenduojama nevykti į Rusiją ir Baltarusiją pastaruoju metu suintensyvėjus Baltarusijos ir Rusijos institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į šias šalis.

Pranešimą paskelbė: - -, Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-07 14:41
Krašto apsauga, saugumas
Kontaktinis asmuo
- -
Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
+370 630 05 966
spauda@lrv.lt
pasidalinti
atgal