Kartų kaitos problema – žmonės vengia darbo gamybinėse įmonėse

Aprangos ir tekstilės pramonė Lietuvoje turi gilias tradicijas ir užimą svarbią vietą šalies ūkio struktūroje. Mūsų šalyje veikia ne viena istorinė tekstilės įmonė, savo pavyzdžiu įrodanti šios pramonės šakos gyvybingumą. Viena jų – AB „Liteksas“, netrukus švęsianti įmonės gyvavimo šimtmetį. Bendrovės vadovė atskleidžia, kad šiuo laikotarpiu norisi dalytis ne tik džiaugsmais. Pramonę kamuojantys nerimo signalai pasiekia visas šalies gamybines įmones.

Stiprybė – stabilumas

Kokybiškus, išskirtinio dizaino namų tekstilės gaminius kurianti įmonė „Liteksas“ įkurta dar 1927 metais. Istorinė vilnos gaminiais garsėjanti įmonė per šimtmetį išgyveno karą, ne vieną krizę. Nors bendrovės veiklos pobūdis niekada nesikeitė, gaminamų produktų asortimentas nuolat plėtėsi.

2000 metais birželį įmonę nupirko svarbiausia Italijos tekstilės, rūbų gamintojų grupė – „Marzotto Group“. Itališka – lietuviška integracija turėjo įtakos stiliui, gamybai ir kokybės užtikrinimui.

Panaudodami modernias technologijas ir įrenginius AB „Liteksas“ gamina iš pačių geriausių natūralių pluoštų: ėriuko vilnos, kašmyro, merino ir alpakos.

Įmonės vadovė Rūta Matulaitytė sako, kad didžiausia įmonės stiprybė – stabilumas. „Per beveik šimtmetį įmonė stipriai keitėsi, tačiau nenutrūkstamai vykdė veiklą. Per 24 metus, kai esame itališko kapitalo įmonė, krizių buvo tikrai ne viena, tačiau visada stengėmės maksimaliai išsaugoti darbuotojus. Nė vienos krizės metu neatleidinėjome darbuotojų“.

Šiuo metu įmonėje dirba apie 100 darbuotojų. Itališko kapitalo įmonė Lietuvoje gamina pledus, antklodes, apklotus, pagalvėles ir jų užvalkalus, šalikus bei kitus gaminius iš vilnos, kurie užsakomi pagal klientų poreikius ir reikalavimus.

Nerimą kelia geopolitinė situacija

Kalbėdama apie nūdienos iššūkius tekstilės pramonėje, įmonės „Liteksas“ vadovė pabrėžė išskirtinai prastą geopolitinę situaciją pasaulyje. Rinkoje vyraujantis neapibrėžtumas skatina mažesnį vartojimą. Dėl šios priežasties visos gamybinės įmonės patiria sunkumų.

„Kalbama, kad Lietuvoje vartojimas yra suaktyvėjęs, bet gamybinės įmonės to nepastebi. Priešingai, užsakymai ženkliai sumažėję. Mūsų klientai, kitos įmonės, kurių prekių ženklams gaminame įvairius namų tekstilės gaminius, nelinkę investuoti ir užpildyti sandėlių. Bankai sunkiau finansuoja įmones ir visa tai atsiliepia. Tai, ką fiksuojame, yra mažesni, greitesni užsakymai, perkama tik tiek, koks yra poreikis šiuo metu. Užsakovai reikalauja, kad produktai būtų pagaminti per labai trumpą laiką“, – atskleidžia R. Matulaitytė.

Įmonės vadovė pripažįsta, kad žmonės sunkmečiu vengia įsigyti nebūtinųjų prekių, o namų tekstilės gaminiai priskiriami būtent šiai kategorijai.

Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės asociacijos generalinė direktorė Gytė Bėkštienė pripažįsta, kad iššūkių pastaraisiais metais nestinga. Sunkumų patiria tiek gamybinės, tiek prekybinės įmonės.

„Didžiausi sunkumai: sumažėję užsakymų kiekiai, išaugusios bankų paskolų palūkanos, geopolitinė situacija, karo įtaka, išaugę energetikos kaštai. Verta paminėti ir tekstilės sektoriaus darbuotojų trūkumą. Pavyzdžiui, akivaizdu, kad siuvėjo specialybė praranda buvusį populiarumą. Galų gale keičiasi ir patys vartotojai bei jų poreikiai, atsigręžiama į tvarumą ir mažesnį vartojimą“, – iššūkius vardija G. Bėkštienė.

Profesinės mokyklos neruošia specialistų

Viena opiausių problemų, kuri kamuoja daugelį tekstilės pramonės įmonių, yra darbuotojų trūkumas. Tai patvirtina ir AB „Liteksas“ vadovė. Pašnekovės teigimu, surasti motyvuotus, atsakingus ir patikimus darbuotojus darosi vis sunkiau. 

„Darbuotojų, kurie reikalingi mums, neruošia profesinės mokyklos. Juos turime mokyti patys. Tačiau naujų darbuotojų apmokymas tik sąlyginė problema. Kur kas didesnis iššūkis pritraukti žmones į gamybos sektorių, nes tai pamaininis darbas triukšme, dulkėse. Šiandien žmonės nelinkę dirbti fabrike, prioritetai teikiami kitoms specialybėms. Tai – kartų kaitos problema. Vis dar turime ilgamečius savo darbuotojus, bet jeigu jų ilgainiui nepakeis nauji, tai reiškia, kad mūsų ateitis bus sunki“, – sako R. Matulaitytė.

Vienas iš būdų pritraukti naujus darbuotojus ir motyvuoti esamus – darbo sąlygų gerinimas, įsitikinusi įmonės vadovė. Net esant nepalankiai ekonominei situacijai, bendrovė kasmet kelia darbuotojams atlyginimus, suteikia kitas privilegijas – papildomas išmokas, sveikatos draudimus.

Įmonėje taikoma speciali rekomendacijų programa, kuri bene labiausiai pasiteisino naujų darbuotojų paieškose.

„Kai esamas darbuotojas atveda naują žmogų, o šis įmonėje išdirba pusę metų, jį atvedęs žmogus gauna tam tikrą išmoką. Tuomet nauji žmonės ateina su realiais lūkesčiais, šiek tiek žinodami apie pačią darbo specifiką. Turiu pabrėžti, kad tokiais atvejais ir esamų darbuotojų požiūris skiriasi į naują žmogų, jie būna geranoriškesni ir kantresni. Juk į seną kolektyvą įsilieti nėra lengva“, – mintimis dalijasi R. Matulaitytė.

Apibendrinama dabartinę situaciją tekstilės sektoriuje, pašnekovė džiaugiasi, kad AB „Liteksas“ priklauso didelei įmonių grupei. Tai padeda išlikti, kai užklumpa krizės: „Kartais esame tie, kuriuos tempia grupė, kartais būname tais, kurie padeda. Priklausome korporacijai, kuri gyvuoja 200 metų. Tai mums suteikia stabilumo, saugumo ir pasitikėjimo“.

Pranešimą paskelbė: LIETUVOS APRANGOS IR TEKSTILĖS ĮMONIŲ ASOCIACIJA
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-10 08:32
Pramonė, gamyba, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal