Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen: "Pasisakau už Lietuvą stiprioje Europos Sąjungoje, kuri savo pagrindines vertybes ne tik deklaruoja, bet geba apginti"

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kalba Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečio ir Europos dienos minėjime

Garbūs posėdžio svečiai, kolegos parlamentarai, šiandien susirinkome pažymėti dvi reikšmingas progas: Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų jubiliejų ir Europos dieną. Norėčiau išreikšti padėką Europos Komisijos pirmininkei Ursulai fon der Lejen (Ursula von der Leyen), kuri pagerbė Lietuvos Respublikos Seimą savo buvimu su mumis šią ypatingą dieną.

Abiejų progų esmė – džiaugsminga, tačiau šventinę nuotaiką temdo mus kasdien, jau daugiau nei dvejus metus, pasiekiančios žinios apie karo siaubiamą Ukrainą. Europos šalį, esančią neatsiejama Europos kultūros ir civilizacijos dalimi.

Šie tragiški įvykiai priverčia mus iš naujo apmąstyti ir suvokti Europos integracijos prasmę, naudą ir ilgą kelią jos link.

Šiandien minima Europos diena gimė ant II Pasaulinio karo griuvėsių. Rusijos vykdomas karas prieš Ukrainą taip pat paradoksaliai paspartino Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą procesus.

Matydami sudėtingą Ukrainos kelią Europos link, prisimename ir Lietuvos istoriją. Mūsų šalis neturėjo galimybės dalyvauti Europos integracijos pradiniame etape. Kai 1950 m. gegužės 9 d. Robertas Šumanas (Robert Schuman) pakvietė Europos šalis suvienyti savo jėgas saugios ir klestinčios Europos kūrimui, Lietuvos miškuose dar aidėjo partizanų šūviai, o Sibiro link dar dardėjo gyvuliniai vagonai su tremtiniais. Europietiškos Lietuvos viltis, lygiai taip pat kaip šiandien Ukrainoje, buvo naikinama.

Dėl to ką patyrėme, ir šiandien, minėdami Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-etį ir švęsdami Europos dieną esame mintimis su Ukraina, šalimi ir tauta, kuri krauju gina savo laisvę gyventi europietiškoje šalyje.

Lietuvos Respublikos Seimas buvo vienas pirmųjų Europos Sąjungoje, aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakiusių už Ukrainos narystę.

Palaikome praėjusių metų gruodį Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų priimtą istorinį sprendimą pradėti derybas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės Europos Sąjungoje. Naudodamasi proga, kad šiandien Seime su mumis yra Europos Komisijos pirmininkė, norėčiau paraginti, neatidėlioti derybų pradžios ir siekti, kad jos būtų pradėtos jau birželio mėnesį.

Mieli susirinkusieji,

Lietuva Europos dieną kaip pilnateisė Europos Sąjungos narė švenčia jau 20-ąjį kartą. Šia proga verta pažvelgti atgal ir įvertinti nueitą kelią, pasidžiaugti savo pasiekimais.

Visų pirma norėčiau nuoširdžiai padėkoti visiems Lietuvos žmonėms už indėlį į mūsų europietiškos valstybės kūrimą. Taip pat ir Seimui, visiems prisidėjusiems politikams bei politinėms jėgoms už tai, kad mūsų europinė ir euroatlantinė kryptis ir siekiai buvo plataus politinio sutarimo ir pasiryžimo rezultatas. Dabartiniame kontekste dar ryškiau matome, koks toliaregiškas ir teisingas buvo mūsų sprendimas rinktis integracijos į Europos Sąjungą ir NATO, nes, jei ne narystė šiose bendrijose, labai tikėtina, kad vietoje su pasitikėjimu į ateitį žvelgiančios ir savo Europos Sąjungos partnerių bei Aljanso sąjungininkų petį jaučiančios valstybės, šiandien būtume pilkojoje zonoje su visomis iš to kylančiomis grėsmėmis ir pasekmėmis.

Kita vertus, tai nereiškia, kad galima jaustis atsipalaidavę dėl savo ateities. Pati Europos Sąjunga išgyvena didelių pokyčių metą. Vien per pastaruosius du Europos Parlamento ciklus Europos Sąjunga sprendė su migracija, „Brexit“, populizmo augimu, klimato kaita, pasaulinių ekonominių svorio centrų pasikeitimu ir geopolitika susijusius iššūkius.

Galiausiai visi kartu patyrėme „Covid-19“ pandemiją. Ji, ir ypač pandemijos pradžia, supurtė net Europos projekto pamatus. Įsitikinome, kaip greitai šalys nežinomybės akivaizdoje linkusios užsiverti ir apriboti net vieną svarbiausių iš fundamentalių Europos Sąjungos iškovojimų – laisvę judėti. Kaip greitai pasiduodame instinktui užsisklęsti ir užsidaryti tikintis, kad negandų banga mus aplenks.

Tačiau iššūkius Europoje galime įveikti tik kartu. Tikiuosi, tai bus pagrindinis rinkimų kampanijos į Europos Parlamentą leitmotyvas.

Europos Sąjunga visada iš krizių išeidavo sustiprėjusi, todėl tikiuosi, kad taip išliks ir ateityje. Pasisakau už Lietuvą stiprioje Europos Sąjungoje. Europos Sąjungoje, kurios fundamentas – pagarba žmogaus teisėms, teisės viršenybei. Europos Sąjungoje, kuri savo pagrindines vertybes ne tik deklaruoja, bet geba apginti. Esu įsitikinusi, kad tai ir saugios, klestinčios, su pasitikėjimu į ateitį žvelgiančios Lietuvos garantas.

Ukrainos laisvės kova mums primena, kad Europos vertybės, žmogaus teisės ir demokratija, pagaliau pati Europa, tokią kokią mes pažįstame, nėra savaime garantuoti dalykai, todėl Europą privalome ginti.

Šiandien Europai kaip niekad anksčiau reikia stiprių, progresyvių, proeuropietiškų balsų. Kviečiu tokiais balsais būti Jus visus.

Su Lietuvos narystės Europos Sąjungoje jubiliejumi!

Su Europos diena!

Už Ukrainą Europoje!

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-09 10:18
Politika, ES
pasidalinti
atgal