E. Dobrowolska: žengtas svarbus žingsnis siekiant įsteigti Specialųjį Tribunolą dėl rusijos agresijos prieš Ukrainą

Šiandien pirmą kartą Lietuvoje posėdžiauja tarptautinė darbo grupė dėl Specialiojo Tribunolo dėl rusijos agresijos prieš Ukrainą steigimo.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, svarbus žingsnis steigiant Specialųjį Tribunolą, užtikrinsiantį baudžiamąją atsakomybę dėl rusijos neišprovokuotos agresijos prieš Ukrainą – Europos Tarybos Ministrų pavaduotojų komiteto priimtas sprendimas pavesti Generalinei Sekretorei parengti dokumentus, reikalingus Specialiojo Tribunolo įsteigimui, todėl šios dienos darbo grupės diskusija vyksta dėl šių dokumentų turinio.

Renginio metu ministrė pabrėžė, kad Ukrainos nevyriausybinių organizacijų surinkta informacija atskleidžia, kad kas penktas Ukrainos gyventojas yra rusijos įvykdyto tarptautinio agresijos nusikaltimo auka arba jo liudininkas.

„Specialiojo Tribunolo įsteigimo prielaidos yra akivaizdžios daugiau nei dvejus metus rusijai vykdant Jungtinių Tautų Chartijoje įtvirtinto pamatinio ginkluotos jėgos nenaudojimo principo pažeidimą, todėl svarbu, kad nebaudžiamumas už baisiausius tarptautinius nusikaltimus sulauktų negrįžtamų pasekmių ir teisingi sprendimai būtų priimti šiandien. Itin svarbu, kad tarptautinės bendrijos vardu įsteigtas Tribunolas galėtų pasmerkti rusijos imperialistinę ideologiją ir priimti apkaltinamuosius nuosprendžius tiesiogiai už agresiją prieš Ukrainą atsakingiems dabartiniams rusijos vadovams“, – renginyje akcentavo E. Dobrowolska.

Ministrė pabrėžė, kad Specialiojo Tribunolo priimtas baudžiamasis nuosprendis dėl įvykdytos agresijos prieš Ukrainą būtų tarptautine teise grįstas tiesos liudijimas ateities kartoms. Žingsniai, kurių imsimės dabar, bus ne tik politinės valios bei pažadų įvykdymas Ukrainai ir jos žmonėms, bet ir lūžio taškas tarptautinio teisingumo raidai.

Šiandien tarptautinės darbo grupės nariai diskutuoja dėl politinių bei procedūrinių Specialiojo Tribunolo steigimo klausimų, ieško sprendimų, kaip tinkamai suvaldyti teisines tyrimo ir teismo procedūras, įskaitant teismo sprendimo už akių galimybę, kad vėliau Specialiojo Tribunolo ir jo priimtų nuosprendžių legitimumas negalėtų būti neigiamas.

2023 m. sausį Lietuva prisijungė prie tarptautinės darbo grupės dėl Specialiojo Tribunolo dėl rusijos agresijos prieš Ukrainą steigimo. Šiandien Vilniuje vyksta jau 9-asis darbo grupės susitikimas.

Pranešimą paskelbė: LR Teisingumo ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-10 13:15
Teisėsauga, teisėtvarka
pasidalinti
atgal